Τα 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επιβάλλουν στους παρόχους αλλαγή νοοτροπίας και προσαρμογή στη mobile data εποχή, όπου η ογκοχρέωση απλά είναι…passé.

Του Βαγγέλη Αλευρίτη

vaggelis@onlinemagazine.gr

SP32-20121029-112902 Αφορμή για το editorial αυτής της εβδομάδας στάθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις ψηφιακές σελίδες του www.techpress.gr. Πρόκειται για τη συνέντευξη του Patrik Cerwall, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικού marketing & intelligence του Ericsson Group (http://www.techpress.gr/index.php/archives/53761), η οποία συνέπεσε χρονικά με την πρόσφατη επίδειξη δικτύου 4G από την Cosmote, το οποίο ξεκινά πιλοτικά στην Αθήνα (αναμένεται επίσημο λανσάρισμα πριν τα Χριστούγεννα).


Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ericsson, λοιπόν, μέχρι το 2017 θα υπάρχουν περίπου 3 δισ. χρήστες smartphone στον πλανήτη, ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι το σύνολο των συνδρομών των συσκευών θα αυξηθεί από 850 εκατομμύρια περίπου από το τέλος του 2011 σε 3,8 δισεκατομμύρια το 2017! Αυτό περιλαμβάνει smartphones, φορητούς υπολογιστές και tablets με cellular συνδεσιμότητα. Οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται στο γεγονός πως η… απανταχού συνδεσιμότητα μπαίνει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Για να μεγιστοποιηθεί αυτό, βέβαια, απαιτείται ένας συνδυασμός αρκετών πραγμάτων. Για αρχή, χρειάζονται ενδιαφέρουσες εφαρμογές, applications που μεταφράζουν καθημερινές μας ανάγκες σε mobile data traffic. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Patrik Cerwall στη συνέντευξή του, apps που προσφέρουν, για παράδειγμα, ενημέρωση για τις τοπικές καιρικές συνθήκες, πληροφορίες σχετικά με προϊόντα ενώ ο καταναλωτής βρίσκεται μέσα στο κατάστημα, ιατρικές συμβουλές, πληρωμή λογαριασμών, πληροφορίες για δρομολόγια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.α. αποτελούν τις πιο περιζήτητες εφαρμογές αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία- ακόμη και αν με την πρώτη ματιά φαίνονται βαρετές. Και αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς ακόμα πιο καινοτόμες εφαρμογές μπορούν να προκύψουν όταν ξεπεραστούν οι περιορισμοί των ταχυτήτων των δικτύων κινητής τηλεφωνίας που υφίστανται τώρα…


Τι να την κάνω την ταχύτητα άμα δεν δίνεις όγκο…

Δεν είναι όμως μόνο οι χαμηλές ταχύτητες του mobile data που βάζουν φραγμό στα φιλόδοξα πλάνα των developers. Η τιμολογιακή πολιτική των παρόχων κινητής τηλεφωνίας μπορεί να έχει καταστήσει πλέον το mobile internet προσιτό σε όλους, ωστόσο το αναγκαίο κακό των πολιτικών ορθής χρήσης στερεί από τον χρήστη ενός smartphone ή ενός tablet το 100% της mobile εμπειρίας που μπορεί να του προσφέρει η συσκευή του. Ότι πακέτο δεδομένων κι αν έχετε με τον πάροχό σας, η παρακολούθηση videos ή η ακρόαση ραδιοφωνικών σταθμών μέσω internet (streaming) μάλλον θα σας οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό… Η έλευση του 4G σίγουρα θα αναθεωρήσει τις πολιτικές ορθών χρήσεων, καθώς το νόημα των αυξημένων ταχυτήτων είναι η κατανάλωση μεγάλου όγκου data (και αυτό δεν συνεπάγεται απαραιτήτως πειρατικά downloads!). Μεγαλύτερη ελευθερία στο όριο χρήσης του mobile internet ωστόσο (μέσω κάποιου ελκυστικού flat rate) είναι πολύ πιθανό να κατευθύνει τους καταναλωτές σε λύσεις επικοινωνίας που αντικαθιστούν π.χ. τα συμβατικά SMS με instant messaging κοινωνικών δικτύων ή το πατροπαράδοτο voice με VoIP εφαρμογές τύπου Viber, Skype κλπ. Οι operators καλούνται να εγκαταλείψουν σταδιακά την πολιτική των voice/sms/data πακέτων της προηγούμενης δεκαετίας και να προσφέρουν απρόσκοπτη και απεριόριστη συνδεσιμότητα στο internet, όπου κι αν βρισκόμαστε, γεγονός που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και θα τους αναγκάσει αργά ή γρήγορα να βάλουν το χέρι πολύ βαθειά… στην τσέπη (μας;).  

Διαβάστε τη σχετική μελέτη της Ericsson:

http://www.ericsson.com/res/docs/2012/traffic_and_market_report_update_august_2012.pdf