Έκλεισε ο πρώτος κύκλος υποβολής προτάσεων για το υπό διαβούλευση Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.


medicines-storageΟι 16 προτάσεις θα εξεταστούν στα συναρμόδια υπουργεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας προκειμένου να επιλεγούν τα στοιχεία εκείνα που θα διαμορφώσουν το τελικό τεχνολογικό και λειτουργικό πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.


Προτάσεις υπέβαλαν (αλφαβητικά) οι εταιρείες:
Algosystems, Altec Integrator, Apollo – PC Systems, Atos Origin, ATC,
Cardel, Enterprise Consulting Integration, Euroswiss,
Indra Sistemas (Spain), Intracom IT Services, lonis Development,
Newsphone, Siemens, Vidavo, Uni.Systems,
η ένωση ΑΝΚΟ, Παπασάββας, Cambridge University Hospital
και οι ιδιώτες κ.κ. Γιώργος Τόκας και Κώστας Παπακυρίλλος,


Το Ψηφιακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ξεκίνησε σαν μία αναγκαιότητα του τομέα Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο υπάγονται τα Ασφαλιστικά ταμεία, όμως οι προεκτάσεις του στα Νοσοκομεία (Υπουργείο Υγείας) και στον έλεγχο των τιμών (υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης) το καθιστούν ένα από τα πιο «ζέοντα» έργα που ακούγεται όλο και περισσότερο στους κυβερνητικούς κύκλους. Το έναυσμα στην κινητικότητα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έδωσε στις αρχές του χρόνου η Γενική Γραμματεία Εμπορίου με την σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την υποβολή προτάσεων σχετι κά με την υλοποίηση του έργου.


Σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές, οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης πρέπει να εκδίδει μοναδικό κωδικό σε ασφαλισμένους, ιατρούς και φαρμακεία, αλλά και σε κάθε συνταγή που θα εκδίδεται. Σύμφωνα με τις λειτουργικές προδιαγραφές της αρχικής πρόσκλησης, σε κάθε Ιατρείο και Φαρμακείο θα λειτουργούν ψηφιακοί αναγνώστες για να καταγράφονται σε ψηφιακή μορφή τα στοιχεία των συνταγών και η πορεία τους μέχρι την εκτέλεση από το Φαρμακείο και τον έλεγχο από το Ασφαλιστικό Ταμείο.


Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης θα ελέγξει τις δαπάνες Φαρμάκου που φτάνουν στα 9 δισ. ευρώ για το 2009 που αφορούν περί τα 10 εκατ. ασφαλισμένους σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 10 χιλιάδες φαρμακεία, 50 χιλιάδες γιατρούς και το σύνολο των συνταγών από νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, κλινικές και κέντρα υγείας.