Ένα από τα trends που γνωρίσαμε μέσα στο 2015 στην αγορά της Τεχνολογίας, ήταν το δίχως άλλο τα hoverboards, αυτά τα ηλεκτρικά πατίνια με τις δύο ρόδες στα οποία ανεβαίνει κανείς και… τον πάνε βόλτα. Μετά τον παγκόσμιο χαμό που προκλήθηκε αρχικά, επήλθε ο προβληματισμός, αφού οι εν λόγω συσκευές άρχισαν συν το χρόνω να εμπλέκονται σε αρκετά επικίνδυνα περιστατικά ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων αναφλέξεις λόγω υπερθέρμανσης, εκρήξεις ελέω μπαταριών, ακόμα και… τροχαία ατυχήματα χάρη σε μη ενδεδειγμένη χρήση!

Αν και όλοι οι tech-freaks έσπευσαν να τα δοκιμάσουν, η συμβουλή μας προς εσάς είναι να κάνετε υπομονή. Στις ΗΠΑ μάλιστα, ήδη έγινε το πρώτο βήμα για την εξ ολοκλήρου απαγόρευση της κυκλοφορίας τους! Η Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων της χώρας (US Consumer Product Safety Commission), τα χαρακτήρισε «μη ασφαλή» και με ανοιχτή επιστολή της, καλεί όλους τους κατασκευαστές που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά των ΗΠΑ, να εξασφαλίσουν πιστοποίηση UL πριν συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Ανέφερε δε πως από την 1η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου (σε δυόμισι μήνες δηλαδή), ενημερώθηκε για 52 περιστατικά ανάφλεξης hoverboards σε 24 διαφορετικές πολιτείες που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιακών στοιχείων αξίας $2 εκατ. συμπεριλαμβανομένων δύο σπιτιών και ενός οχήματος! Προειδοποίησε πως σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων προϊόντων σε τελωνεία, οι Αρχές διατηρούν το δικαίωμα της κατάσχεσής τους ενώ έχουν τη δυνατότητα, ακόμα και να ανακαλέσουν την κυκλοφορία συγκεκριμένων μοντέλων, εφ’ όσον κρίνουν πως έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά.

hoverboard-2

Τα hoverboards μπορεί γρήγορα να έγιναν μόδα, να κέρδισαν το καταναλωτικό κοινό και να εξελίχθηκαν σε μία από τις πιο… καυτές –στην κυριολεξία- αγορές της Τεχνολογίας, όμως όπως όλα δείχνουν, η αδυναμία τους να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, όχι απλά στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξή τους αλλά τα οδηγεί σταθερά προς την απόσυρση! Έχουν μέλλον όμως; Όσο η παγκόσμια αγορά κατακλύζεται από φθηνές και αμφιβόλου ποιότητας λύσεις, τότε πολύ δύσκολα το κοινό, τα καταστήματα και φυσικά οι Αρχές θα συνεχίσει να τα εμπιστεύεται και επειδή μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, η μπάλα θα πάρει ολόκληρη την κατηγορία. Γι’ αυτό σας λέμε: όσο «ψημένοι» κι αν είστε για μια τέτοια αγορά, κάντε υπομονή μερικούς μήνες. Στην καλύτερη περίπτωση θα ανακοινωθούν νέα, καλύτερα μοντέλα. Στη χειρότερη, θα έχετε γλιτώσει μια τελείως αποτυχημένη αγορά.