Ένα USB καλώδιο τύπου Υ (“USB Y-cable”) είναι ένα καλώδιο USB το οποίο όμως αντί για μία, διαθέτει δύο εξόδους USB στη μία του άκρη –αν το τεντώσετε σχηματίζεται ένα «Υ» οπότε εξ ου και το όνομα. Υπάρχουν, που λέτε, περιφερειακά που για τη λειτουργία τους απαιτούν δύο συνδέσεις USB αντί μίας που ισχύει συνήθως. Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ας πούμε, είναι το συνηθέστερο παράδειγμα. Είναι όμως σωστό να χρησιμοποιούμε για την τροφοδοσία τους ένα καλώδιο USB τύπου Υ σαν κι αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω;

Η απάντηση είναι ναι, φτάνει το καλώδιο να συνδέεται σε δύο συσκευές συνολικά, όπως επί παραδείγματι σε έναν υπολογιστή και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αν δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο καλώδιο μεταξύ τριών συσκευών (π.χ. ένα laptop και δύο σκληρούς δίσκους), τότε οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται αυτές είναι πολλοί. Είναι πολύ πιθανό η μία από τις δύο συσκευές να τροφοδοτείται με ρεύμα τάσης διαφορετικής της κανονικής, οπότε και να αντιμετωπίσει πρόβλημα στη λειτουργία της.

usb-y-2

Όλες οι συσκευές έχουν μια κάποιας μορφής προστασίας απέναντι σε αυξομειώσεις τάσης, όμως στ’ αλήθεια δεν θέλετε να τις δοκιμάσετε, ιδίως όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ή/και διακυβεύεται κάτι τόσο σημαντικό όπως τα δεδομένα σας στην περίπτωση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου. Θέλετε και το ακόμα πιο… extreme σενάριο; Οι δύο από τις τρεις άκρες του καλωδίου σας, να συνδεθούν σε ισάριθμους υπολογιστές με τροφοδοτικά κακής ποιότητας που τρέχουν και σε διαφορετική τάση (120 V και 240 V). Ακριβώς τη στιγμή που θα συνδεθούν αυτοί οι δύο μεταξύ τους, ακόμα κι αν το μέσον είναι ένα ταπεινό καλώδιο USB, ετοιμαστείτε για τέτοια… λάμψη που θα ζήλευε μέχρι κι ο μακαρίτης ο Φώσκολος!

Εν κατακλείδι, η χρήση ενός USB καλωδίου τύπου Υ δεν είναι απαγορευτική στην περίπτωση που σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε μεταξύ δύο συσκευών. Τρίτη δεν γίνεται να υπάρξει, ξεχάστε το.