Πριν από μερικούς μήνες, είχαμε αναφερθεί στο πώς και το πού μπορεί κανείς να ξεκινήσει το δικό του start up. Δεν είναι απαραίτητο όμως να διαθέτει κάποιος μια καλή ιδέα για να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των start ups: για ένα τέτοιο, απαιτούνται δύο πράγματα: ιδέα και κεφάλαιο –αρχικά έρχεται η πρώτη και εν συνεχεία ακολουθεί και το δεύτερο. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν σας έχει κατέβει ακόμα εκείνη που θα σας κάνει εκατομμυριούχους, μπορείτε κάλλιστα να «πατήσετε» σε αυτή ενός άλλου. Πώς; Χρηματοδοτώντας το δικό του startup!

Πριν ξεκινήσουμε, μια παρατήρηση. Αναφερόμαστε σε σοβαρές επενδύσεις, δεκάδων χιλιάδων ευρώ και όχι τίποτα… ψίχουλα όπως ίσως κάποιοι να έχουν στον νου τους. Ως εκ τούτου, όταν λέμε ότι πρέπει να διαθέτετε κεφάλαιο, εννοούμε να υπάρχει ένα μεγάλο, πενταψήφιο –και προς τα πάνω- νούμερο το οποίο να μη σας λείψει αν το χάσετε –επένδυση κάνετε, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αποτυχίας. Έχοντας ξεκαθαρίσει την οπτική μας γωνία, πάμε να δούμε τι προσέχετε και πώς επενδύετε.

startup-2

Ζητάτε πάντα business plan

Αναφερθήκαμε πριν σε μεγάλα κεφάλαια και καταστάσεις με… πολλά μηδενικά. Στην περίπτωση πάντως που υποπέσει στην αντίληψή σας κάποιο startup το οποίο βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο όμως σας έχει κινήσει το ενδιαφέρον, μην του γυρίσετε την πλάτη. Πριν όμως αποφασίσετε να επενδύσετε σε αυτό, ζητήστε από εκείνους που το τρέχουν ένα business plan, έστω και υποτυπώδες. Μελετήστε τους στόχους τους, το μοντέλο βάσει του οποίου δουλεύουν, την ανάλυση του ανταγωνισμού (SWOT analysis), τις προσδοκίες τους και το δικό σας κέρδος μέσα από την ενασχόλησή σας με το πρότζεκτ, ορίστε το ποσοστό αποτυχίας, αποφασίστε αν μπορείτε να το κάνετε αποδεκτό και πράξτε αναλόγως. Εν κατακλείδι, ποτέ μην επενδύσετε σε κάτι αν δεν έχετε πρώτα πλήρη εικόνα επί της ουσίας και όχι επί της βιτρίνας γι’ αυτό.

Βρείτε ένα «συνδικάτο»

Μην πηγαίνει ο νους σας στο κακό: στην Ελλάδα, βλέπετε, η λέξη «συνδικάτο» φέρνει στον νου… απεργίες, δικαιώματα, εργατοπατέρες και γενικώς… ρέκλα, ρεμούλα και γκρίνια. Τα συνδικάτα στα οποία αναφερόμαστε όμως, απέχουν παρασάγγας από αυτά. Πρόκειται για επενδυτικά funds τα οποία θα σας βοηθήσουν να επενδύσετε καλύτερα τα χρήματά σας.

Γιατί να συμμετάσχετε σε ένα τέτοιο; Διότι οι γνωριμίες, οι προσβάσεις και οι «άκρες» του θα σας δώσουν ευκαιρίες που δύσκολα θα βρίσκατε οι ίδιοι απλά ψάχνοντας. Επιπρόσθετα, θα έχετε τη δυνατότητα να επενδύσετε σε startups ξοδεύοντας μικρότερα ποσά απ’ ότι αν το κάνατε μόνοι σας: το fund συμμετέχει με ένα ορισμένο ποσό το οποίο εν συνεχεία καλύπτουν τα ενδιαφερόμενα μέλη του. Η αποδοχή σας βέβαια στις τάξεις ενός τέτοιου, μόνο εύκολη δεν είναι. Το AngelList, για παράδειγμα, ζητά από τους επενδυτές εκτός Αμερικής, να έχουν περιουσία που να ξεπερνά το $1 εκατ. ή να έχουν κερδίσει από $200.000/έτος τα τελευταία δύο χρόνια.

Η επιλογή του fund ή του συνδικάτου στο οποίο θα ενταχθείτε, είναι μείζονος σημασίας αφού υπάρχουν εκατοντάδες για να διαλέξετε. Θα πρέπει να καταλήξετε με βάση το πού ειδικεύεται καθένα εξ αυτών και φυσικά το πού θέλετε να εστιάσετε εσείς: κάποια, επί παραδείγματι μπορεί να ασχολούνται με συγκεκριμένες νομισματικές μονάδες (βλ. Bitcoin), άλλα με χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ) και ορισμένα με κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών (τηλεπικοινωνίες, social media, b2b, cloud κλπ). Τις αποφάσεις τις παίρνει ο επικεφαλής επενδυτής (“lead investor”) με τους υπόλοιπους να ερωτώνται σχετικά με το αν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάθε κίνηση.

startup-3

Οι επενδύσεις δεν γίνονται με τη μορφή καταθέσεων, ούτε καν ως ιδιωτικά συμφωνητικά. Επειδή, όπως προείπαμε, «παίζουμε» στις… big leagues, συστήνεται εταιρεία με νομική υπόσταση, με μοναδικό σκοπό ύπαρξης την προκειμένη επένδυση και την οποία διαχειρίζεται ο επικεφαλής επενδυτής. Εν τοιαύτη περιπτώσει, το ίδιο το fund συμβουλεύει τους μετόχους σχετικά με το πότε θα ήταν καλή στιγμή για να πουλήσουν τις μετοχές τους ή να αγοράσουν κι άλλες.

Κι αν δεν ρέει σε τέτοιο βαθμό το χρήμα;

Αν τα κεφάλαιά σας δεν δικαιολογούν ενασχόληση σε επίπεδο όπως αυτό που μόλις σας περιγράψαμε αλλά εσείς παρ’ όλα αυτά θέλετε να εμπλακείτε με τον χώρο, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι σε πρώτη φάση να δικτυωθείτε όσο πιο καλά γίνεται, εντός των τειχών. Εντοπίστε τα events που διεξάγονται, τα sites και τα φόρουμ που wannabe startuppers ζητούν συνεργάτες, ακόμα και τα co-working spaces στα οποία βρίσκουν «καταφύγιο» οι φρέσκιες ιδέες. Εκεί είναι που θα πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας, έτσι ώστε σε συνδυασμό και με την πληροφόρηση που θα αποκτήσετε στην πορεία (όσο περισσότερο δικτυώνεστε, τόσο πιο πολλές γνωριμίες θα κάνετε), θα σας επιτρέψουν να έχετε μια καλή εικόνα του χώρου και της αγοράς –και άρα να εντοπίσετε τυχόν ενδιαφέρουσες ιδέες με προοπτική.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για να στηρίξετε τις επενδύσεις σας όπως επίσης και το τι ζητάτε από αυτές: πώς θέλετε να συμμετάσχετε στα πρότζεκτ που θα ξεχωρίσετε, με τι μορφή θα το κάνετε (σύσταση εταιρείας, ιδιωτικό συμφωνητικό, πρόσληψη;) και ποιες θα είναι οι απαιτήσεις σας από τους ανθρώπους που θα τα τρέξουν; Θα τους δώσετε περίοδο χάριτος; Θα απαιτήσετε άμεσα απόσβεση; Θα ορίσετε ενδιάμεσα deadlines; Η επένδυση σε ένα start up μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη, όσο και η σύλληψη μιας ιδέας και η γέννηση του start up, αυτού καθαυτού. Χρειάζεται σωστό «πλανάρισμα», προγραμματισμός και γνώση της αγοράς, όμως μπορεί να αποφέρει εντυπωσιακά κέρδη στους έχοντες το κεφάλαιο, τη γνώση και τη διαίσθηση. Εσείς; Τα ‘χετε;