Αν ανήκετε στη γενιά των startuppers, των νέων ανθρώπων που το έχουν πάρει απόφαση να υλοποιήσουν μια ιδέα που είχαν και να κυνηγήσουν το όνειρό τους, αρχικά μπράβο σας! Επειδή ο χρόνος είναι χρήμα και η αρχή είναι πάντα δύσκολη, πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε κάτι πολύ βασικό: σε ποια χώρα αξίζει να βασίσετε το startup σας αρχικά; Ναι, ΟΚ, μπορεί να βρίσκεστε στην Ελλάδα αλλά πόσο σίγουροι είστε για το ότι το startup σας θα ευημερήσει στη χώρα μας υπό τις παρούσες συνθήκες;

Προσοχή: δεν σας ενθαρρύνουμε να φύγετε για το εξωτερικό, απλά θέλουμε να σας κάνουμε να σκεφτείτε ορισμένες παραμέτρους που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία βρίσκεστε. Οι βασικοί παράγοντες που κάθε σύγχρονος εκκολαπτόμενος CEO θα πρέπει να έχει κατά νου, είναι στην ουσία τρεις: πάνω τους θα οικοδομηθεί η νεοφυής επιχείρησή του γι’ αυτό και η αξιολόγησή τους είναι μείζονος σημασίας.

start-up-2

Προοπτικές αγοράς

Το λεγόμενο και “market potential”. Πριν πάρετε την απόφαση να δραστηριοποιηθείτε σε κάποια χώρα, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα για την αγορά της. Είναι σε θέση να υποστηρίξει το προϊόν ή την υπηρεσία σας; Ποιο είναι ο μέγεθός της και ποια η αγοραστική ικανότητα των κατοίκων της; Τι κάνει ο ανταγωνισμός και ποια είναι τα δυνατά του σημεία (SWOT analysis); Τι δίκτυο διαθέτετε εσείς και τι ομοιότητες υπάρχουν με κάποια αγορά που πιθανώς να γνωρίζετε ήδη καλά;

Κεφαλαιακές απαιτήσεις

Είναι λογικό στο ξεκίνημα ενός startup και με τους πόρους να είναι περιορισμένοι (μιλάμε άλλωστε για ιδία κεφάλαια και μερικούς τολμηρούς “angel investors”), τα χρήματα να ξοδεύονται δύσκολα. Θα πρέπει να εντοπίσετε μια χώρα στην οποία αφ’ ενός τα έξοδα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα, αφ’ ετέρου να διαθέτει μια αγορά που να μπορεί να σας υποδεχθεί, να σας αφομοιώσει και να σας στηρίξει. Σημειωτέον: μια μεγάλη αγορά μπορεί να είναι ελκυστική όμως σκεφτείτε πόση προσπάθεια θα χρειαστεί για να μπείτε εκεί.

Εργατικό δυναμικό

Last but not least, υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί παράγοντες εκτός του χρήματος. Μια εταιρεία άλλωστε δεν είναι το χρήμα αλλά οι άνθρωποί της. Η χώρα που θα δραστηριοποιηθεί το startup σας θα πρέπει να μπορεί να σας προσφέρει και τους κατάλληλους ανθρώπους για να το στελεχώσουν έτσι στα πρώτα του βήματα. Με τον τρόπο αυτό, και δεσμούς με την τοπική κοινωνία θα αναπτύξετε, και φθηνότερα θα σας στοιχίσει το προσωπικό σε σχέση με το να φέρνατε κόσμο από το εξωτερικό.