Το κόνσεπτ του «έξυπνου» ή «συνδεδεμένου» σπιτιού (smart ή connected home, ανάλογα το πώς παρουσιάζεται ανά περίσταση) «παίζει» πολύ τα τελευταία χρόνια και αν κρίνουμε από τις εξαγγελίες των μεγάλων εταιρειών, των “trend-setters”, θα «φορεθεί» εξίσου πολύ και εντός του 2016. Ένα «έξυπνο» σπίτι δεν είναι μόνο «φρου-φρου κι αρώματα»: σκεφτείτε το σαν έναν τρόπο να εξοικονομήσετε χρήματα στο διηνεκές, να κάνετε οικονομία αλλά και σωστότερη διαχείριση των πόρων σας. Το καλύτερο; Δεν πρόκειται για ένα sci-fi πρότζεκτ αλλά για κάτι που μπορείτε να υλοποιήσετε τώρα και μάλιστα χωρίς να επενδύσετε ένα… καράβι λεφτά!

Θέλετε να δούμε πώς;

LIFX

Έξυπνες λάμπες

Την αρχή έκαναν οι Hue της Philips, αν και στη συνέχεια εμφανίστηκαν αρκετές ακόμα υλοποιήσεις «έξυπνων λαμπών» και από άλλες εταιρείες. Τι είναι ακριβώς μια έξυπνη λάμπα; Ουσιαστικά πρόκειται για έναν λαμπτήρα υπεροικονομίας (η 2η γενιά Hue βασίζεται στην τεχνολογία Retina και αποδίδει 800 lumens!), τον οποίο μπορείτε να διαχειριστείτε μέσω του smartphone σας. Προγραμματίζεται έτσι ώστε να ανάβει και να σβήνει συγκεκριμένες ώρες, να λειτουργεί και να φωτίζει βάσει μοτίβων (patterns) και αν θέλετε, να αναβοσβήνει κατά το δοκούν και πάντα βάσει των ορέξεών σας –είπαμε, ο χειρισμός του γίνεται από το smartphone σας!

Ενδ. τιμή: $199 (Philips Hue 3rd Generation Starter Pack)

nest-learning-thermostat-xl

Ο θερμοστάτης που… μαθαίνει

Μιλάμε για την 3η γενιά του Nest Learning Thermostat, ενός θερμοστάτη τον οποίο θα προγραμματίσετε και θα χειριστείτε ασύρματα. Πρακτικά, χρησιμοποιώντας το smartphone σας, μπορείτε να διαχειριστείτε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας απ’ όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο! Αν υποθέσουμε π.χ. ότι επιστρέφετε από το γραφείο, ποιος ο λόγος να γυρίσετε σε ένα διαμέρισμα-παγάκι; Λίγο πριν φτάσετε, ρυθμίζετε τον θερμοστάτη σας σε τέτοια θερμοκρασία, έτσι ώστε με το που ανοίξετε την πόρτα, το σπίτι να έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις σας! Αν μάλιστα ο θερμοστάτης διακρίνει και συγκεκριμένες συνήθειες και “patterns”, τότε θα αρχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες!

Ενδ. τιμή: $249

2138514

Πρίζες τύπου powerline

Τα powerlines έχουν μπει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κάτι περίεργες… συσκευές, σαν φορτιστές, που «κουμπώνουν» στις πρίζες ενός χώρου, μεταφέροντας σε αυτόν δίκτυο! Πρόκειται για τον πλέον “next-gen” τρόπο να επεκτείνετε το οικιακό σας δίκτυο, αν ο χώρος σας δεν προσφέρει ο ίδιος τέτοια δυνατότητα –διαθέτοντας π.χ. ενσωματωμένες πρίζες και καλωδίωση Ethernet. Χρησιμοποιώντας το δίκτυο ρεύματος του σπιτιού ή του γραφείου σας, επεκτείνετε ουσιαστικά την κάλυψη του οικιακού ή επαγγελματικού σας δικτύου, ενσύρματα ή ασύρματα. Ανάλογα το μοντέλο που θα επιλέξετε, δεν «θυσιάζετε» καν πρίζα ενώ προστατεύετε και τις συσκευές σας από αυξομειώσεις τάσης!

Ενδ. τιμή: 42,90€ (TP-Link AV500 Starter Kit)

2Z9A1903

WeMo Light Switch

Αν τα όσα διαβάσατε λίγο πιο πάνω για τις Philips Hue σας εντυπωσίασαν αλλά στη θέα της τιμής τους επανήλθατε στην πραγματικότητα, μπορείτε σε πρώτη φάση αντί να εγκαταλείψετε τα σχέδιά σας για ένα πιο… έξυπνο σπίτι, να τα αναπροσαρμόσετε. Πώς; Προτιμώντας το WeMo Light Switch, έναν διακόπτη που ενσωματώνεται στο σύστημα φωτισμού του χώρου σας, επιτρέποντάς σας τον πλήρη έλεγχό του από το smartphone σας. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση, είναι πως υποστηρίζει μέχρι και το IF (πρώην IFTTT), κάτι που σημαίνει ότι θα στήσετε τα δικά σας σενάρια για τη λειτουργία του!

Ενδ. τιμή: $49,99

amazon-echo-verge-9713.0

Amazon Echo

Αν θέλετε κάτι στ’ αλήθεια… εξωπραγματικό, τότε αυτό για το οποίο θα πρέπει να πάτε είναι το δίχως άλλο το Amazon Echo. Μοιάζει σαν να έχει έρθει απ’ ευθείας από κάποιο επεισόδιο του Star Trek ή ταινία του Star Wars, όμως η αλήθεια διαφέρει: πρόκειται για έναν υπολογιστή ο οποίος είναι σχεδιασμένος ειδικά για τον έλεγχο smart συσκευών όπως οι Hue και τα WeMo που λέγαμε πιο πάνω, τα SmartThings της Samsung, το Insteon και πολλά άλλα. Το κόστος του δεν είναι απαγορευτικό: μιλάμε όμως για κάτι καθαρά προαιρετικό, το κερασάκι στην ιδιαίτερα γλυκιά τούρτα του συνδεδεμένου, «έξυπνου» σπιτιού σας!

Ενδ. τιμή: $179