Σας μιλούσαμε τις προάλλες περί ασφαλούς διαγραφής δεδομένων. Φυσικά η «ασφάλεια» δεν έχει να κάνει με την πιθανή επικινδυνότητα του εγχειρήματος αλλά με το πόσο εύκολο μπορεί να είναι για κάποιον να ανακτήσει τα δεδομένα σας, ακόμα και μετά τη διαγραφή τους. Τι θα λέγατε να βλέπαμε επί του πρακτέου και έναν-δυο τρόπους για να πραγματοποιήσετε κάτι τέτοιο;

Αν διαθέτετε Windows 8 ή 10, τότε τα προβλήματά σας μόλις λύθηκαν! Η νεότερη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, βλέπετε, διαθέτει το δικό της, ενσωματωμένο σύστημα ασφαλούς διαγραφής δεδομένων. Αν πρόκειται λοιπόν να πουλήσετε τον υπολογιστή σας ή εν πάση περιπτώσει να τον δώσετε σε κάποιον άλλο, φροντίστε να του δυσκολέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή, σε περίπτωση που φυσικά εκείνος θελήσει να ανακτήσει τα δεδομένα σας. Πηγαίνετε στα Settings και βρείτε το Update & security. Εκεί επιλέξτε το Recovery και κατόπιν το Get started. Η επιλογή που θέλετε είναι το Remove everything και εν συνεχεία το Remove files and clean the drive.

delete-files-windows-2

Αν αυτό που θέλετε να διαγράψετε δεν είναι ο σκληρός του συστήματός σας αλλά ένα USB stick ή μία κάρτα μνήμης (SD κλπ), μπορείτε να τα καταφέρετε και πάλι μέσω των Windows. Θα ανοίξετε τη γραμμή εντολών (πατώντας “cmd” στο μενού Έναρξη) και γράφοντας format x: /p:1. Το “x” αντιστοιχεί στο γράμμα του δίσκου/κάρτας (θα το βρείτε πηγαίνοντας στον Υπολογιστή σας) και ο αριθμός μετά το “p:” στον αριθμό των «καθαρισμάτων» που θα κάνει στα δεδομένα το σύστημα. Μην το παρακάνετε: ένα είναι εντάξει, άντε δύο για να είστε σίγουροι: όσο πιο μεγάλο το νούμερο, τόσο μεγαλύτερη η φθορά που προξενείτε στον δίσκο σας.

delete-files-windows-3

Σε περίπτωση τώρα που δεν διαθέτετε Windows 8 ή 10 ή εν πάση περιπτώσει δεν εμπιστεύεστε το εργαλείο της Microsoft (γιατί, αλήθεια;), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα που κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά. Το Eraser είναι μια χαρά και μάλιστα προσφέρει εξαίρετη ενσωμάτωση στα μενού των Windows. Δοκιμάστε το και κρίνετε οι ίδιοι!