Ας υποθέσουμε πως μόλις αγοράσατε ένα καινούριο USB stick χωρητικότητας 16 GB από κατασκευαστή εγνωσμένης αξίας. Πάτε σπίτι, το συνδέετε στο laptop σας και το διαμορφώνετε (format) ώστε να ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε. Η διαμόρφωση ολοκληρώνετε κι εσείς με τρόμο διαπιστώνετε πως το flashάκι σας, αντί για 16 GB, σας προσφέρει 14,9 GB όλα κι όλα! Ξανακάνετε την ίδια διαδικασία μην τυχόν και πήγε κάτι στραβά πριν αλλά εις μάτην: πάλι το ίδιο! Τι γίνεται;

usb-stick-format

Διαμορφώνοντας ένα USB stick με το σύστημα NTFS, δημιουργούνται κάποια αρχεία συστήματος στα οποία φυσικά δεν έχετε πρόσβαση εσείς. Αυτά αναλαμβάνουν να κρατήσουν «ημερολόγιο» των πληροφοριών που μπαίνουν και βγαίνουν στη μνήμη του stick, να υπολογίσουν τον ελεύθερο χώρο, να ταξινομήσουν τα δεδομένα κλπ. Σε συνδυασμό με τις στρογγυλοποιήσεις (1 GB = 953 MB, οπότε 16 GB = 15.248 MB = 15,25 GB κι αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων), παρατηρείται το φαινόμενο του μικρότερου του ονομαστικού ελεύθερου χώρου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στους σκληρούς δίσκους (HDD, SSD), τα CD, τα DVD και τα Blu-ray.

Μην ανησυχείτε λοιπόν: το USB σας δουλεύει μια χαρά! Φροντίστε απλά σε επόμενη αγορά σας, να δώσετε κάτι παραπάνω και να προτιμήσετε την αμέσως μεγαλύτερη έκδοση ώστε το θέμα του διαθέσιμου χώρου να μη σας προβληματίσει ποτέ ξανά.