Με αφορμή τα νέα iPod touch και iPod nano, θυμόμαστε μαζί σας όλες εκείνες τις συσκευές της Apple που άλλαξαν μια για πάντα τον κόσμο γύρω τους.

 
ios_devicesH Apple ανακοίνωσε νέα μοντέλα iPod touch και iPod nano. Μπορεί η είδηση να πέρασε σε γενικές γραμμές «στα ψιλά», όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για το iPod, το brand name που άλλαξε μια για πάντα όχι απλά την ιστορία της Apple αλλά και την πορεία της κατηγορίας των mp3 & multimedia players. Με αφορμή αυτό λοιπόν, θυμόμαστε μαζί σας όλες εκείνες τις συσκευές της Apple που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας και έθεσαν τα στάνταρ σε ολόκληρες κατηγορίες.

 

iPod (2001)

 
H πρώτη μεγάλη «νίκη» του Στηβ Τζομπς στο δεύτερο πέρασμά του από την Apple. Αποτέλεσε έμπνευση του χαρισματικού ηγέτη της εταιρείας, όχι μόνο ως προς το κόνσεπτ και τον σχεδιασμό αλλά ακόμα και ως προς την προώθησή του: με σλόγκαν «1.000 τραγούδια στην τσέπη σου», το πρώτο iPod βγήκε στην αγορά και τα σάρωσε όλα: με δίσκο 1,8” στα 5 GB και ασπρόμαυρη LCD οθόνη, το iPod σάρωσε τον ανταγωνισμό χάρη στο μικρό του μέγεθος και το εύκολο interface του. Η τιμή των $399 αποδείχθηκε εν τέλει μια χαρά προσιτή με την Apple να λανσάρει λίγους μήνες αργότερα και νέα έκδοση με 20 GB δίσκο, δυνατότητα προβολής VCards από Mac και τιμή κατά $100 αυξημένη. Τα iPod classic συνέχισαν να βγαίνουν μέχρι και το 2007, όταν και η Apple αποφάσισε να τα αντικαταστήσει με τα touch μοντέλα που αποτελούν πιστά αντίγραφα των iPhone και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

 

ipod-timeline-crave-1

 

iPhone (2007)

 
Η περίπτωση του iPhone ήταν ευκολότερη από αυτή του iPod: εφ’ όσον το design υπήρχε ήδη σε γενικές γραμμές, η Apple έπρεπε με κάποιον τρόπο να χωρέσει τις λειτουργίες ενός smartphone (ή κινητού τηλεφώνου, μιας που ο όρος “smartphone” το 2007 δεν χρησιμοποιείτο και τόσο) στο «σασί» ενός mp3 player. Και τα κατάφερε περίφημα. Σε μια εποχή που όλοι πάσχιζαν να μικρύνουν τα μοντέλα τους, η Apple βγήκε και παρουσίασε το iPhone, μια συσκευή με οθόνη 3,5” που πήγαινε κόντρα σχεδόν σε κάθε trend υπήρχε εκείνη την εποχή στην αγορά! Το εύχρηστο interface του (iOS 1.0) ωστόσο, σε συνδυασμό με τη multi-touch οθόνη αφής, έκαναν το iPhone αμέσως επιτυχία. Συνδύαζε άλλωστε την οθόνη ενός iPod με λειτουργία αφής, τις λύσεις επικοινωνίας ενός κινητού και την πρόσβαση στο διαδίκτυο που προσέφερε ένας “Internet communicator”. Όπως είχε πει και ο ίδιος ο Τζομπς κατά την παρουσίασή του, η Apple ξαναεφηύρε το τηλέφωνο και, εδώ που τα λέμε, κρίνοντας από τα όσα επακολούθησαν τα επόμενα χρόνια άδικο δεν είχε.

 

iphone1

 

Apple TV (2007)

 
Η κουλτούρα μας (btw να τη χαιρόμαστε) στην Ελλάδα είναι τέτοια που το Apple TV δεν το έχουμε και σε μεγάλη εκτίμηση. So what? Στο εξωτερικό όχι απλά τα έχει πάει περίφημα αλλά σκίζει χρόνια τώρα! Στην ουσία πρόκειται για ένα digital media player το οποίο όμως συνδέεται σε άλλες συσκευές και δίκτυα και αναλαμβάνει να προβάλλει περιεχόμενο απ’ αυτά στην τηλεόραση. Η Apple επέτρεψε εξ αρχής τα διάφορα hacks αν και τα… πολέμησε με τον τρόπο της. Υποστήριζε αναπαραγωγή εικόνας στα 720p (εντυπωσιακό στοιχείο για την εποχή), συνδεόταν σε ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα καθώς και με τις διάφορες συσκευές της εταιρείας. Το μικρό του βάρος και οι ακόμα πιο μικρές του διαστάσεις το έκαναν αρκετά «σέξι», ωστόσο ήταν η υποστήριξή YouTube και ο χαρακτηρισμός του ως «DVD player για το ίντερνετ» από τον Στηβ Τζομπς, που του έδωσαν την απαραίτητη ώθηση.

 

appleTV

 

iPad (2010)

 
Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η βιομηχανία της Τεχνολογίας είχε ξεκινήσει να πειραματίζεται με τα tablets. Η Apple όμως ήταν εκείνη που έκανε πρώτη με αδιαμφισβήτητη επιτυχία το «μεγάλο βήμα». Το iPad κυκλοφόρησε το 2010 και δίχασε τους κριτικούς: κάποιοι αδυνατούσαν να βρουν χρησιμότητα, την ώρα που άλλοι το χαρακτήριζαν “laptop killer”: τα 300.000 τεμάχια που «έφυγαν» την πρώτη μέρα και το 1 εκατ. του πρώτου μήνα, απέδειξαν ότι ο κόσμος μάλλον πίστεψε τους δεύτερους. Το εντυπωσιακό εδώ ήταν πως αφ’ ενός η αγορά περίμενε υψηλότερη τιμή πώλησης για τη συσκευή (βγήκε στα $499, αντίστοιχα $540 σημερινά) ενώ αφ’ ετέρου υπήρχαν μοντέλα με περισσότερες λειτουργίες απ’ ότι το iPad: ε, ο κόσμος έπεσε με τα «μούτρα», ανάβοντας το πράσινο φως στην Apple για να ετοιμάζεται σιγά-σιγά για το επόμενο iPad. Τα iPad έφτασαν όπως και οι… συγγενείς τους (βλ. iPod, iPhone) να χαρακτηρίσουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν σε βαθμό… αυτονόμησης!

 

ipad1

 

Apple Watch (2015)

 

H Apple άργησε χαρακτηριστικά να μπει στην αγορά των smartwatches, ωστόσο όταν το έκανε, το έκανε με στυλ και φυσικά προκαλώντας θόρυβο. Το Apple Watch κάλυψε κάθε πιθανή ανάγκη αφού λανσαρίστηκε ακόμα και σε εκδόσεις που κοστίζουν όσο… αυτοκίνητα (!), ωστόσο η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να μπουν σε σειρά προτεραιότητας βάσει παραγγελιών! Το πανεύκολο –και πανέμορφο- στη χρήση του interface σε συνδυασμό με την κορυφαία οθόνη και την αψεγάδιαστη επικοινωνία με τις λοιπές συσκευές της Apple (λέγε με iPhone κατά βάση) ως συμπληρωματικό αξεσουάρ, κατέστησαν γρήγορα το Apple Watch ένα πολύ ενδιαφέρον gimmick: οι πωλήσεις του υπήρξαν εξαιρετικές με την εταιρεία του Κουπερτίνο να δουλεύει ήδη πάνω στη νέα του έκδοση.

 

apple-watch-selling-points

 

Mac (iMac, MacBook)

 
Θα μπορούσαμε να γράψουμε κατεβατά επί κατεβατών για τα διάφορα MacBook και iMac που έχει λανσάρει όλα αυτά τα χρόνια η Apple. Εξ’ άλλου αποτελούν κι αυτά κατηγορίες μόνα τους, καθώς έχουν διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα προϊόντα με κάθε δυνατό τρόπο (χαρ/κά, ύφος, design, κοινό). Αντ’ αυτού όμως θα σας ετοιμάσουμε ένα ακόμα προσεγμένο κείμενο, στο οποίο θα αναλύουμε τις διαφορές μεταξύ ενός Mac και ενός «συμβατικού» υπολογιστή, καθώς και τους λόγους για τους οποίους κάποιος θα προτιμήσει τον πρώτο από τον δεύτερο. Υπομονή :)

 

mac-os-x-mountain-lion-imac-macbook-air1