To Facebook δίνει μια εντυπωσιακή δυνατότητα σε εταιρείες στις ΗΠΑ: χρησιμοποιώντας Bluetooth αντάπτορες, να ανακαλύπτουν χρήστες του Facebook σε κοντινή απόσταση!

 
Facebook-Place-Tips-teaser-0002Μπαίνετε για ένα γρήγορο καφεδάκι. Παραγγέλνετε, παραλαμβάνετε, στρογγυλοκάθεστε σε έναν ωραίο καναπέ κι εκεί που απολαμβάνετε το ρόφημά σας, τσουπ, μήνυμα στο Facebook. Όχι, δεν είναι κάποιος φίλος που σας θυμήθηκε, η πεθερά που σας «ψέλνει» για το χθεσινό φαγητό ή ο «δικός σας» που σας ενημερώνει πως θα αργήσει στο γραφείο αλλά… το καφέ που βρίσκεστε ήδη!

 
Όσο ακραίο κι αν μοιάζει το ανωτέρω, στη Νέα Υόρκη αποτελεί πραγματικό σενάριο! Το Facebook, βλέπετε, έχει ξεκινήσει να δουλεύει πειραματικά πάνω σε ένα νέο πρότζεκτ: σε συνεργασία με περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, έχει εγκαταστήσει σε διάφορα καταστήματα στην «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» σένσορες που λειτουργούν μέσω Bluetooth και «σκανάρουν» τη γύρω περιοχή. Εφ’ όσον εντοπίσουν κάποιον χρήστη του Facebook τριγύρω και μόνο αν εκείνος διαθέτει iPhone, επικοινωνούν μαζί του περνώντας του κάποιο μήνυμα για τον χώρο που ήδη βρίσκεται –κάποια προσφορά, ένα «ευχαριστώ» για την προτίμησή του από την εταιρεία, την αξιολόγηση ενός άλλου πελάτη ίσως ή κάτι παρεμφερές.

 
Το όλο σύστημα ονομάζεται Place Tips και η αλήθεια είναι πως δεν είναι κάτι πρωτοφανές: το είχε δοκιμάσει και η Apple στο παρελθόν όμως για τους δικούς της λόγους, δεν προχώρησε στην περαιτέρω εκμετάλλευσή του. Το Facebook πάντως δουλεύει ήδη πάνω σε νέα έκδοση των αισθητήρων που θα υποστηρίζει και συσκευές Android. Υποστηρίζει δε πως με τα Place Tips δεν παραβιάζεται επ’ ουδενί η ιδιωτικότητα των χρηστών. Σκεφτείτε ότι τα μηνύματα που λαμβάνετε, σας έρχονται μέσω News Feed και σε πολλές περιπτώσεις είναι από φίλους και άλλα μέλη του Facebook (αφορώντας πάντα το σημείο που βρίσκεστε).

 
Για να αντιληφθείτε τη σημασία του όλου εγχειρήματος για μια επιχείρηση, τα McDonalds ανακοίνωσαν πως από τη στιγμή που προώθησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προσφορές τους στα chicken nuggets, είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 7,5%! Από την άλλη βέβαια, ο κόσμος έχει κάθε δίκιο να ανησυχεί για το ποιος και πότε παρακολουθεί τις κινήσεις του, όμως η λογική λέει πως η δύναμη της συνήθειας εν τέλει θα επικρατήσει και τα Place Tips θα μετατραπούν σε κομμάτι της καθημερινότητας, πρώτα των Αμερικανών, και ύστερα ημών των υπολοίπων.