Δείτε συγκεντρωμένες όλες τις ανακοινώσεις, τις παρουσιάσεις τα νέα και γενικώς τα… λαβράκια που προέκυψαν από το χθεσινοβραδινό WWDC της Apple.

 
1429116348_wallpapers-wwdc-2015-iphone-ipad-mac-2To WWDC 2015 αποτελεί πλέον παρελθόν και όπως αναμενόταν η Apple προχώρησε σε ανακοινώσεις με τις οποίες θα ασχολούμαστε για καιρό. Η εταιρεία από το Κουπερτίνο έδειξε να προετοιμάζει το έδαφος για μεγάλα πράγματα τα οποία λογικά θα δούμε από Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε κρατάμε τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες της και… περιμένουμε. Τι νέα προέκυψαν όμως στο WWDC; Για πάμε να τα δούμε εν τάχει ένα προς ένα:

 

OS X El Capitan

 
H Apple παρουσίασε τη νέα έκδοση του OS X, το OS X 10.11 ή OS X El Capitan. Αντλεί την ονομασία του από ένα σύμπλεγμα βράχων στο Εθνικό Πάρκο Γιόζμαϊτ (Yosemite) και πρόκειται για ένα σχετικά μικρό update του OS X 10. Αν πρέπει να εστιάσουμε σε τρία πράγματα σχετικά μ’ αυτό, θα ξεχωρίσουμε τις βελτιώσεις στις συνοδευτικές του εφαρμογές (βλ. Mail, Safari), την «έξυπνη» λειτουργία αναζήτησης που αποκτά το Spotlight και την ακόμα καλύτερη διαχείριση παραθύρων. Η Apple ισχυρίστηκε πως στη νέα έκδοση του OS X της, οι εφαρμογές ανοίγουν 1,4 φορές ταχύτερα, η εναλλαγή ανάμεσά τους γίνεται 2 φορές γρηγορότερα ενώ και η προεπισκόπηση των pdf γίνεται με ταχύτητα τετραπλάσια της υπάρχουσας. Το OS X El Capitan διατίθεται το φθινόπωρο με τη beta του να τρέχει τον Ιούλιο.

 

iOS 9

 
Νέα έκδοση και για το iOS με τη Siri να γίνεται κι αυτή «εξυπνότερη» και την αναγνώριση αριθμών να αρχίζει τις… μαντεψιές! Η λειτουργία αναζήτησης έχει υποστεί ολικό «λίφτινγκ» ενώ σε μια είδηση που θα χαροποιήσει τους κατοίκους Ηνωμένου Βασιλείου, το Apple Pay υποστηρίζεται πλέον και στο «Νησί». Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Passbook, η Apple ξεκινά την υποστήριξη προγραμμάτων επιβράβευσης ενώ στους χάρτες θα προσφέρονται πληροφορίες και για την κίνηση στους δρόμους. Ανανεώσεις έχουμε στις Σημειώσεις και το Flipboard ενώ ειδικά στο iPad (και ειδικά στο iPad Air 2) δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στα πληκτρολόγια, τη χωρισμένη στα δύο οθόνη (split-screen) και το βίντεο picture-in-picture. Το iOS 9 είναι ήδη διαθέσιμο για τους developers ενώ θα διατεθεί δημοσίως τον Ιούλιο.

 

ios-9-lockscreen

 

watchOS 2

 
Πώς θα μπορούσε να μείνει εκτός νυμφώνος το τρίτο λειτουργικό της Apple, αυτό για τα ρολόγια της; Καινούρια έκδοση και για το watchOS λοιπόν, μόλις 6 βδομάδες μετά το λανσάρισμα του Apple Watch με προσαρμόσιμα πρόσωπα γι’ αυτό (επιλέγετε από τις φωτογραφίες σας), έξτρα δυνατότητες για τους developers, λειτουργίες Time Travel και Nightstand Mode (που το μετατρέπει σε επιτραπέζιο ρολόι καθώς φορτίζει) και κλήσεις μέσω Facetime. Το νέο watchOS 2 θα διατεθεί στο κοινό το φθινόπωρο –λογικά μέσα στον Σεπτέμβριο.

 

Apple Music

 
Τελικά το Beats Music δεν το είδαμε ποτέ και ο λόγος ήταν πως η Apple προτίμησε να “brandάρει” τη μουσική της υπηρεσία ως Apple Music. Η συνδρομή θα παίζει στα $9,99/μήνα ($14,99/μήνα για οικογενειακό πακέτο με 6 λογαριασμούς) και το λανσάρισμά του οριοθετήθηκε για τις 30 Ιουνίου –υποστηρίζονται 100 και πλέον χώρες. Το όλο πακέτο μάλιστα θα περιλαμβάνει το Connect, ένα τύποις social δίκτυο που θα επιτρέπει στους καλλιτέχνες να «συνδέονται» με το κοινό (τους).

 

wwdc-2015-apple-music-1

 

Άλλα μικρά από το WWDC

 
To CarPlay, το σύστημα ψυχαγωγίας της Apple για τα αυτοκίνητα πλέον υποστηρίζει ασύρματη λειτουργία.

 
Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε τη Swift 2, τη νέα έκδοση της γλώσσας προγραμματισμού της μαζί με τα σχέδιά της να τη διαθέσει ανοιχτά στο κοινό στα τέλη του έτους.

 
Σημειώστε πως τα downloads στο App Store ξεπέρασαν τα 100 δισ. με την Apple να έχει καταβάλλει, όπως ανέφερε ο Τιμ Κουκ, πάνω από $30 δισ. στους developers.