Ήρθε η ώρα οι ζωγραφιές σας να αποκτήσουν υπόσταση. Αλήθεια, πώς θα σας φαινόταν αν ζωγραφίζατε ένα πλήρως λειτουργικό… ηλεκτρονικό κύκλωμα;!

electric-paintTo ηλεκτρικό κολλητήρι αποτελεί το αγαπημένο «αξεσουάρ» όσων ασχολούνται με τις κολλήσεις και τα κυκλώματα. Αν πάντα είχατε απωθημένο να δοκιμάσετε την τύχη σας με κάτι τέτοιο όμως ποτέ δεν σας δόθηκε η ευκαιρία, κυρίως διότι το όλο «κόνσεπτ» σας φαινόταν ξένο, ιδού η Ρόδος! Η εταιρεία Bare Conductive έχει βαλθεί να κάνει τον σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων παιχνίδι και κρίνοντας από την ως τώρα πορεία της, τα έχει καταφέρει περίφημα. Έχει λανσάρει τα Electric Paints, κάτι ανάμεσα σε αλοιφές και μαρκαδόρους, κάνοντας χρήση των οποίων θα σχεδιάσετε ηλεκτρονικά κυκλώματα! Μη τοξικά, έχουν άνετη και γρήγορη εφαρμογή, στεγνώνουν άμεσα καθώς παίρνουν τη θερμοκρασία του δωματίου και αφαιρούνται εξίσου εύκολα με σαπούνι και νερό.

 
Στην ουσία πρόκειται για τον απλούστερο τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σχεδιάσετε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα. Τόσο απλά. Σαν να ζωγραφίζατε! Είναι συμβατό με κάθε ηλεκτρικό στοιχείο, πρωτότυπα υλικά, PCB, microcontrollers τύπου Arduino, Raspberry Pi και «έξυπνα» υφάσματα (γνωστά και ως e-textiles). Για να λειτουργήσει δε, χρειάζεται όλα κι όλα 5-10 λεπτά, μέχρι δηλαδή να στεγνώσει η «μπογιά». Η συσκευασία των 10 ml στοιχίζει μόλις £6, την ώρα που στο site της Bare Conductive προσφέρονται μεταξύ άλλων και κάρτες με σχέδια έτοιμες να υποδεχθούν τα κυκλώματα που θα σχεδιάσει ο χρήστης –αυτές τιμώνται στα £15.

 
Με τη ρομποτική και τον προγραμματισμό να κερδίζουν διαρκώς νέους φίλους, απόρροια του ενδιαφέροντος που υπάρχει για Arduino, Raspberry P και λοιπές παρόμοιες πλατφόρμες, αξεσουάρ όπως τα Electric Paints σιγά-σιγά θα γίνουν “must”. Αποτελούν δε τον ιδανικότερο και μακράν τον πιο εύκολο τρόπο να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και τον σχεδιασμό τους: αν αυτό δεν αποτελεί αξιομνημόνευτη έκφανση του gamification, τι μπορεί να είναι;