Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα που έλαβε χώρα στις 29 Ιουνίου στον κατάμεστο από προγραμματιστές χώρο του «48 Urban Garden», η Microsoft μάς ξενάγησε στα τεκταινόμενα του κλάδου, καλύπτοντας όλες τις συναρπαστικές εξελίξεις στη δημιουργία κώδικα με τη βοήθεια του A.I. (Artificial Intelligence) και στις νέες ευκολίες της cloud πλατφορμας Azure.

Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών «Microsoft Build»  λαμβάνει χώρα εδώ και 12 χρόνια στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις που αφορούν στην ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών βασισμένων σε τεχνολογίες της εταιρείας. Φέτος, η πολυαναμενόμενη εκδήλωση, έλαβε χώρα στα τέλη Μαΐου, τόσο σε ψηφιακή όσο και σε φυσική μορφή στο Seattle, με την τεχνητή νοημοσύνη, ένα πεδίο όπου η Microsoft πρωταγωνιστεί, να κατέχει κεντρικό ρόλο. Τα σύγχρονα ευεργετήματα του A.I., λοιπόν, σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις που αυτό φέρνει σε δημοφιλή εργαλεία και πλατφόρμες, όπως το Visual Studio Code, το GitHub και το Azure, ανέλαβε να μεταφέρει στην κοινότητα των Ελλήνων developers το «Microsoft Build Greece».

Με συμμετοχές που υπερκάλυψαν κάθε πρόβλεψη, επιστρατεύοντας waiting list για όσους άργησαν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους, το ελληνικό «αδερφάκι» του «Microsoft Build» έφερε χαμόγελα σε όλους όσοι το παρακολούθησαν. Γιατί χαμόγελα; Μα γιατί το μέλλον κάθε developer (και όχι μόνο!) προδιαγράφεται σαφώς πιο ξεκούραστο και σίγουρα πιο δημιουργικό, μετατοπίζοντας το βάρος κάθε… αγγαρείας στην τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, το A.I. ανοίγει νέους ορίζοντες στις λύσεις που μπορεί να δημιουργήσει ένας προγραμματιστής, από custom plugins για το ChatGPT μέχρι CoPilot βοηθούς, έτοιμους να μετασχηματίσουν τον τρόπο λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Αρκετές διαδικασίες που αφορούν το περιβάλλον δημιουργίας κώδικα, τη διαχείριση των data, το debugging και το σετάρισμα των απαιτούμενων υποδομών και ομάδων εργασίας απλοποιούνται εντυπωσιακά, όχι με πολυετή ορίζοντα ενός ασαφούς χρονοδιαγράμματος, αλλά… χθες!

Στις παρουσιάσεις, όμως, δεν αναδείχθηκαν μόνο οι τρόποι με τους οποίους τα δεδομένα κάθε προελεύσεως και μορφής μπορούν να ομογενοποιηθούν, να «θωρακιστούν» και να τροφοδοτήσουν με καινοτόμους τρόπους τις εφαρμογές του μέλλοντος, αλλά και τα ερωτήματα γύρω από τον κώδικα ηθικής που πρέπει να ορίσουμε γύρω από τη χρήση και κυρίως την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μην αντανακλά στις αποφάσεις της ανθρώπινες προκαταλήψεις και στερεότυπα. Ευτυχώς, η Microsoft δεν περιορίζεται στο να θέτει μόνο φιλοσοφικού τύπου ερωτήματα, αλλά δίνει συγκεκριμένες τεχνικές απαντήσεις υπό τη μορφή εργαλείων, τα οποία εξελίσσει διαρκώς.

Λίγο αργότερα, είχαμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά «κάτω από το καπό» της ψηφιακής αρχιτεκτονικής της Winbank της Τράπεζας Πειραιώς, μαθαίνοντας πώς τα αναβαθμισμένα Azure εργαλεία απλοποιούν αισθητά τον κύκλο του development.

Ταυτόχρονα, το νέο A.I. τοπίο επιτρέπει την ακόμα πιο αποτελεσματική υλοποίηση low-code/no-code  λύσεων, με αποτέλεσμα να καταργούνται τα γνωστικά στεγανά που ήθελαν μόνο τους «μύστες» του κώδικα να μπορούν να δημιουργήσουν πρωτοποριακές εφαρμογές και διαδικτυακές υπηρεσίες. Πλέον, με ελάχιστες γνώσεις, παρέα με τα εργαλεία της Microsoft και το… μαγικό ραβδάκι της τεχνητής νοημοσύνης, όποιος έχει μια καλή ιδέα δεν έχει απολύτως καμία δικαιολογία για να μην της δώσει σάρκα και οστά με μια καινοτόμο εφαρμογή! Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και η περίπτωση της εταιρείας «Κωτσόβολος», εκπρόσωποι της οποίας παρουσίασαν στη σκηνή του «Microsoft Build Greece» τον τρόπο με τον οποίο στελέχη με μηδενικές γνώσεις προγραμματισμού εξελίχθηκαν σε μια δυναμική ομάδα «κρούσης» που παράγει ψηφιακές λύσεις που έχουν ήδη βοηθήσει τον δημοφιλή retailer σε πολλαπλούς τομείς της καθημερινής του λειτουργίας.

Προτού σας αφήσουμε με την υπόσχεση πως θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα highlights του «Microsoft Build Greece», θα συνοψίσουμε την αίσθηση που μας άφησε με την εξής πρόταση: αν κάποτε λέγαμε πως η χώρα μας χρειάζεται περισσότερους «ετοιμοπόλεμους» developers, χάρη στα νέα εργαλεία της Microsoft, πλέον αρκούν μόνο οι καλές ιδέες και η διάθεση για δημιουργία!