Τα αποκαλυπτήρια ακόμα μιας εμβληματικής συσκευής της θρυλικής σειράς P έγιναν στο Showpalast Venue στο Μόναχο, όπου και βρεθήκαμε για να δοκιμάσουμε στα… δύσκολα τη νέα ναυαρχίδα του κινεζικού κολοσσού. 

HUAWEI P60 ProΗ θρυλική σειρά P της Huawei ανέκαθεν υπήρξε συνώνυμο της καινοτομίας στον κλάδο της φωτογραφίας μέσω smartphone. To  P60 Pro, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Huawei λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, κατορθώνει να υπηρετήσει τα υψηλά στάνταρντ που θέτει… εξ ορισμού το γράμμα “P” στην ονομασία του, καθώς αποτελεί άξιο συνεχιστή μιας οικογένειας που έχει ταυτίσει το όνομά της με τις εξελίξεις στον τομέα της φωτογραφίας. Το Huawei P60 Pro, λοιπόν, έρχεται με ένα “βαρύ” όνομα που μας προϊδεάζει για μια συσκευή έτοιμη να εκπλήξει και πάλι όλους αυτούς που απαιτούν το μέγιστο από τις φωτογραφικές επιδόσεις του επόμενού τους κινητού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Εμφάνιση με… star quality

HUAWEI P60 Pro IP68Ξεκινώντας από την εμφάνιση, μπορεί η μαύρη εκδοχή του P60 Pro να ξεχωρίζει για το απαλό στην υφή και γοητευτικό στο μάτι γυαλί της πλάτης, ωστόσο η Rococo Pearl έκδοση ήταν αυτή που έκλεψε τις καρδιές μας μόλις έφτασε στα χέρια μας. Με μια μοναδική εμφάνιση που παραπέμπει σε μαργαριτάρια, κάθε P60 Pro έχει προκύψει από μια ξεχωριστή διεργασία δημιουργίας του σχεδίου και της υφής της πίσω του πλευράς που το καθιστά απόλυτα ιδιαίτερο. Ο τρόπος με τον οποιο παιχνιδίζουν οι αντανακλάσεις του φωτός κάθε φορά που στρέφεται το κινητό προς κάποια κατεύθυνση είναι ανεπανάληπτος, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα ενός πραγματικού κομψοτεχνήματος. Όπως υποδηλώνει η ονομασία της απόχρωσης, πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το καλλιτεχνικό κίνημα Ροκοκό που κυριάρχησε τον 18ο αιώνα, μια αισθητική προσέγγιση που απέδειξε έκτοτε τη διαχρονική της αξία. Ανάλογη είναι και η πρόσοψη, με μια Quad-Curve οθόνη να κλέβει την παράσταση, υπό την προστασία του εντυπωσιακά ανθεκτικού Kunlun Glass. Πρόκειται για μια 6,67 ιντσών LTPO OLED οθόνη  με ανάλυση 2.700×1.220 pixels, 1 έως 120Hz προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης και ρυθμό δειγματοληψίας αφής που αγγίζει τις  300 σαρώσεις το δευτερόλεπτο. Πανέμορφο, μα σίγουρα όχι εύθραυστο, το P60 Pro διαθέτει επιπρόσθετα και IP68 πιστοποίηση στεγανοποίησης απέναντι σε σκόνη και νερό.

Τριπλή κάμερα με πολλαπλούς πρωταγωνιστές!

HUAWEI P60 ProΔεν θα μπορούσαμε να κρατηθούμε για αρκετή ώρα μακριά από το χαρακτηριστικό που μας εντυπωσίασε περισσότερο από κάθε άλλο και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις φωτογραφικές ικανότητες ενός ακόμα άξιου πρεσβευτή της σειράς P. Σε μια ελκυστική οπτικά διάταξη -που σχεδιαστικά δεν επιχειρεί να μιμηθεί ανταγωνιστές αλλά σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο μίμησης στο μέλλον- συναντάμε στη νησίδα της Ultra Lighting XMAGE κύριας κάμερας μια τριάδα φακών που καλύπτει κάθε πιθανό σενάριο χρήσης.
Τη μερίδα του λέοντος στην επιφάνεια του camera bump διεκδικεί δικαιωματικά ο φακός με το μεταβλητό φυσικό διάφραγμα, το οποίο κυμαίνεται από το f/1.4 μέχρι το f/4.0, με δυνατότητα διεύρυνσης του παραπάνω φάσματος και του συνολικού αριθμού stop, εφόσον καταφύγετε στην επιλογή εικονικού διαφράγματος. Ο καινοτόμος φακός είναι εξοπλισμένος με οπτική σταθεροποίηση και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται δύσκολες λήψεις όπως ηλιοβασιλέματα και αστροφωτογραφία είναι ανεπανάληπτος.

HUAWEI P60 Pro camera testΗ αυτόματη προσαρμογή του διαφράγματος επιτρέπει πορτρέτα με bokeh εφέ που θυμίζουν DSLR και αξιοσημείωτη πρόσληψη φωτός ακόμα και όταν υπάρχει ελάχιστο στο χώρο, καθώς και λεπτομερέστατες λήψεις τοπίων και ομαδικών φωτογραφιών. Ο αισθητήρας κάτω από τον κύριο φακό είναι ένας RYYB 48MP, ίδιος με αυτόν που βρίσκεται και στην καρδιά της Ultra Lighting Telephoto κάμερας. Η τελευταία προσφέρει 3.5x οπτικό zoom με οπτική σταθεροποίηση και f/2.1 διάφραγμα. Συνδυάζοντας οπτικό με ψηφιακό zoom μπορείτε άνετα να φέρετε στο κάδρο σας ικανοποιητική λεπτομέρεια στοχεύοντας σε ένα αρκετά απομακρυσμένο θέμα και επιστρατεύοντας έως και 30x μεγένθυση, δίχως αισθητά προβλήματα στην αποτύπωση. Για τους πιο… τολμηρούς, υπάρχει δυνατότητα για έως και 100x zoom, όπου το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αυτό που θα θέλατε να κρατήσετε στο άλμπουμ φωτογραφιών σας, αλλά σίγουρα κάνει ικανοποιητική δουλειά ως εργαλείο, ειδικά όταν θέλετε να διαβάσετε για παράδειγμα μια απομακρυσμένη επιγραφή.

Ο τρίτος της παρέας, είναι ένας υπερευρυγώνιος f/2.2 διαφράγματος φακός με αισθητήρα RYYB 13MP, έτοιμος να αιχμαλωτίσει 120 μοίρες από το οπτικό σας πεδίο. Στον τομέα του βίντεο έχουμε δυνατότητα καταγραφής σε έως και 4K ανάλυση με 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Και εδώ το αποτέλεσμα ήταν αντάξιο των υψηλών προσδοκιών μας, αν και θα θέλαμε και μια future proof επιλογή για 8K βιντεοσκόπηση.

Παρόμοιες ικανότητες βιντεοσκόπησης έχει και η εμπρόσθια ευρυγώνια κάμερα με διάφραγμα f/2.4 και αισθητήρα 13MP. Κάποια μικροπροβλήματα που αφορούν κυρίως το software και την βελτιστοποίηση του edge detection, ελπίζουμε να λυθούν με επερχόμενα update.

Διακρίσεις σε «TIPA World Awards» και DxOMark

Τις ικανότητες του καινοτόμου φωτογραφικού smartphone της Huawei αναγνώρισε και η TIPA (Technical Image Press Association). Οι ειδικοί της TIPA, ενός από τους πιο καταξιωμένους φορείς στον κλάδο των προϊόντων εικόνας, απένειμαν στο P60 Pro το πολυπόθητο το διάσημο βραβείο «Best Photo Smartphone 2023» στο πλαίσιο των βραβείων διεθνούς κύρους «TIPA World Awards». Πρόκειται για ακόμα μια σφραγίδα εμπιστοσύνης που επιβεβαιώνει την κυριαρχία του κινεζικού κολοσσού στον συγκεκριμένο τομέα. «Ένας σύντροφος για όσους αναζητούν κάμερα smartphone υψηλής ποιότητας, τόσο για τη λήψη φωτογραφιών  υψηλής ευκρίνειας  όσο και για τη λήψη βίντεο», αναφέρει χαρακτηριστικά  η TIPA στην αξιολόγησή της. Από τον… χορό των διακρίσεων δεν μπορούσε να μείνει έξω και ο ανεξάρτητος φορέας δοκιμών DxOMark. Οι ειδικοί της εταιρείας υπέβαλαν σε αλλεπάλληλες δοκιμές τη ναυαρχίδα της Huawei και…αναπόφευκτα υποκλίθηκαν στις μεγαλειώδεις επιδόσεις της στον τομέα της φωτογραφίας.

Μοναδική αίσθηση χρήσης

Με δεδομένη -λόγω των κυρώσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ- την αδυναμία ενσωμάτωσης 5G chipset και υπηρεσιών της Google, η συσκευή κατορθώνει να προσφέρει μια σύγχρονη, απροβλημάτιστη εμπειρία χρήσης, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς χρήστες. Φυσικά και θα θέλαμε τον διάδοχο του  Snapdragon 8+ Gen 1 4G (4nm) κάτω από το σασί, αλλά και η συγκεκριμένη επιλογή ανταποκρίνεται πλήρως, χάρη στον octa-core επεξεργαστή (1×Cortex-X2@3.2 GHz + 3×Cortex-A710@2.75 GHz+4×Cortex-A510@2.0 GHz) και την Adreno 730 GPU. Η μνήμη ανέρχεται στα 8GB RAM και τα δεδομένα σας παρέα με τις εφαρμογές σας μπορούν να αποθηκευτούν στα 256GB που επεκτείνονται με κάρτα ΝΜ (NanoMemory). Υποστηρίζεται η τελευταία γενιά WiFi 6, NFC, υπέρυθρες και φυσικά Bluetooth 5.2. Ο οπτικός αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος βρίσκεται κάτω από την οθόνη και ξεκλειδώνει άμεσα το P60 Pro. Στα θετικά βρίσκουν τη θέση τους και τα διπλά στερεοφωνικά ηχεία, τα οποία αποτελούν άξιο συμπαραστάτη της οθόνης κάθε φορά που απολαμβάνετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο.

Αυτονομία και φόρτιση… express

Οφείλουμε να σταθούμε, βέβαια, και στην μπαταρία των 4.815 mAh (typ), η οποία συνοδεύεται από έναν 88W HUAWEI SuperCharge φορτιστή στη συσκευασία. Με τη βοήθειά του μπορείτε να φτάσετε το 50% της φόρτισης σε μόλις 10 λεπτά, εφόσον αξιοποιήσετε το Turbo Mode. Και η 50W ασύρματη φόρτιση είναι εντυπωσιακά γρήγορη, ενώ μπορείτε να φορτίσετε στην πλάτη του P60 Pro ασύρματα και οποιοδήποτε άλλο συμβατό αξεσουάρ ή ακόμα και smartphone.

Αναρίθμητες εφαρμογές μέσω AppGallery και Google Apps μέσω GBox

Το νέο HUAWEI P60 Pro, όπως και κάθε smartphone της Huawei έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια δημοφιλείς εφαρμογές όπως WhatsApp, Viber, Instagram, Facebook Messenger, TikTok, κλπ. μέσω του Huawei AppGallery, το κατάστημα εφαρμογών της Huawei. Παράλληλα, μέσα από την 3rd party εφαρμογή GBox, διαθέσιμη χωρίς διαφημίσεις στο  AppGallery, μπορείτε να εγκαταστήσετε τις Google εφαρμογές που χρειάζεστε ή έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε, όπως YouTube, Google Maps και άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες, με πολύ απλά βήματα. Τέλος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο περιβάλλον χρήσης EMUI 13.1 το γεγονός πως έχει μεταμορφώσει το Android σε ένα ακόμα πιο φιλικό προς τον χρήστη λειτουργικό.


Best Portrait Camera

Το HUAWEI P60 Pro διακρίνεται για την αξεπέραστη ικανότητά του να μετατρέπει το φως που παγιδεύει σε πορτρέτα επαγγελματικού επιπέδου, τα οποία θα ζήλευε ακόμα και μια DSLR κάμερα. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες φωτισμού και κίνησης στο κάδρο σας, η κύρια κάμερα του P60 Pro θα χαρίσει σε κάθε μοναδική σας στιγμή τη φωτογραφία που της αξίζει, δίχως να χρειάζεται να έχετε εξεζητημένες τεχνικές γνώσεις. Προσθέστε στη συνταγή και τις μοναδικές telemacro επιδόσεις και έχετε ένα αποτέλεσμα άξιο βράβευσης!


Μας άρεσε

  • Για ακόμα μια φορά η HUAWEI «διδάσκει» φωτογραφία!
  • Καθηλωτική οθόνη και αξιόλογα στερεοφωνικά ηχεία
  • 88W ταχυφορτιστής στη συσκευασία και 50W ασύρματη φόρτιση
  • Το EMUI 13.1 έρχεται με πλήθος ευκολιών

Δεν μας άρεσε

  • Δεν διαθέτει Google Mobile Services και Play Store, παρά μόνο δια της… πλαγίας οδού, του GBox
  • Θα θέλαμε υποστήριξη κάρτας microSD αντί για NanoMemory
  • Του άξιζε το Snapdragon 8  Gen 2 SoC
  • Δεν υποστηρίζει 5G δίκτυα

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6,67 ιντσών LTPO OLED, ανάλυση 2.700×1.220 pixels, 1-120Hz Adaptive Refresh Rate, 300Hz Touch Sampling Rate, 1440 Hz PWM Dimming, HDR Vivid, προστασία Kunlun Glass

Chipset: Snapdragon 8+ Gen 1 4G (4nm) με octa-core επεξεργαστή (1×Cortex-X2@3.2 GHz + 3×Cortex-A710@2.75 GHz+4×Cortex-A510@2.0 GHz), Adreno 730 GPU

Μνήμη: 8GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 256GB (επεκτάσιμος με κάρτα ΝΜ -NanoMemory)

Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με dual LED φλας, 48MP Ultra Lighting Camera, RYYB, (f/1.4~f/4.0 μεταβλητό διάφραγμα, OIS) + 13MP Ultra-Wide Angle Camera, RYYB, (f/2.2) + 48MP Ultra Lighting Telephoto Camera, RYYB, (f/2.1, 3.5x οπτικό zoom, OIS), βίντεο 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, 1080p@960fps, Selfie camera 13MP (Wide Angle, f/2.4), βίντεο 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps.

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/ax WiFi 6, NFC, Bluetooth 5.2

Extras: GPS (L1+L5), GLONASS (B1I+B1c+B2a), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5), NavIC, οπτικός αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, υπέρυθρες, διπλά στερεοφωνικά ηχεία, πιστοποίηση στεγανοποίησης IP68

Δίκτυo: 4G

Μπαταρία: 4.815 mAh (typ) με 88W HUAWEI SuperCharge φορτιστή στη συσκευασία, 50W ασύρματη φόρτιση

Λειτουργικό: EMUI 13.1

Διαστάσεις: 161×74,5×8,3 χιλ.

Βάρος: 200 γρ.