Ποιος θα περίμενε πως ένας τόσο μικρός κύλινδρος θα μπορούσε να «συμπυκνώσει» δυνατότητες που μόνο μεγάλα subwoofer είναι ικανά να επιδείξουν; 

Η φυσική συνέχεια της μικροκαμωμένης ηχόμπαρας Ray, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από ένα εξίσου ποιοτικό και μικρό σε διαστάσεις subwoofer. Οι φήμες και οι αλλεπάλληλες εικασίες, λοιπόν, έλαβαν πρόσφατα τέλος με την παρουσίαση του Sub Mini, της νέας προσθήκης στο οικοσύστημα της εταιρείας που καθορίζει εδώ και χρόνια τις εξελίξεις των multi-room ασύρματων συστημάτων και όχι μόνο! Το δοκιμάσαμε ζευγαρώνοντάς το με μια ηχόμπαρα Sonos Ray (δεν λειτουργεί άλλωστε εκτός του Sonos οικοσυστήματος) και σας μεταφέρουμε τα συμπεράσματά μας…

Τολμηρό design

Στη Sonos, ο σχεδιασμός υψηλής αισθητικής έχει πάντα το αντίκρισμά του και στην ποιότητα του ήχου. Το κυλινδρικό Sub Mini με ένα… διαμπερές άνοιγμα στο κέντρο διαφοροποιείται από τα κιβωτιοποιημένα subwoofer της αγοράς, τοποθετώντας αντικριστά τα δυο woofers των 6 ιντσών, περιβαλλόμενα από ένα σφραγισμένο σασί. Με βάρος 6,35 κιλά, ύψος 30,5 εκατοστά και διάμετρο μόλις στα 23 εκατοστά, το Sub Mini θυμίζει περισσότερο… γλυπτό κάποιου εκκεντρικού καλλιτέχνη, διαχωρίζοντας τη θέση του από τα «μπαουλόμορφα» ανταγωνιστικά προϊόντα που συχνά αποτελούν τη μοναδική αισθητική παραφωνία σε κάθε χώρο που τα φιλοξενεί. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του δεν προκύπτει μόνο ως άποψη, αλλά και ως λύση στο αέναο πρόβλημα των τριγμών και των παραμορφώσεων όταν αναπαράγονται χαμηλές συχνότητες σε υψηλή ένταση. Στα χέρια μας ήρθε η έκδοση μαύρου χρώματος, μα αναμένεται και η επιλογή σε λευκό ματ.

Το δίδυμο της επιτυχίας

Στην παρουσίαση της Sonos Ray, μια από τις λιγοστές ενστάσεις μας ήταν πως η ηχόμπαρα προσπαθεί λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε στο μπάσο, οπότε αναγκαστήκαμε να προσαρμόσαμε το EQ στα γούστα μας μέσω της εφαρμογής για smartphone. Πλέον, με την προσθήκη του Sub Mini στη σύνθεση, η Ray βγάζει από πάνω της το «βάρος» των χαμηλών συχνοτήτων και περιορίζεται στο φάσμα που «νιώθει» σαφώς πιο άνετα. Τα μπάσα αναλαμβάνει ο καθ’ ύλην αρμόδιος, απογειώνοντας το τελικό συνδυαστικό αποτέλεσμα. Αν διαθέτετε ήδη μια Sonos Ray, η απόκτηση ενός Sub Mini επανατοποθετεί συνολικά τον ήχο και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ακρόασης, είτε απολαμβάνετε μουσική είτε τις αγαπημένες σας κινηματογραφικές επιλογές. Το pairing του Sub Mini με το υπόλοιπο Sonos «σύμπαν» σας (Ray, Beam, Arc, One, One SL ή και SYMFONISK, αλλά όχι Roam ή Move) γίνεται ασύρματα και γρήγορα μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής για smartphone. Στον τομέα της συνδεσιμότητας, υποστηρίζεται τόσο WiFi όσο και Ethernet σύνδεση με το οικιακό δίκτυο. Η 5GHz σύνδεση με τη Sonos soundbar βελτιώνει την ταχύτητα μετάδοσης ήχου και χαρίζει απόλυτο συγχρονισμό με την τηλεόραση, περιορίζοντας φαινόμενα καθυστέρησης, γεγονός που μας επέτρεψε να απολαύσουμε τις υπηρεσίες του subwoofer και κατά τη διάρκεια του gaming.

Χαμηλές συχνότητες με υψηλή ποιότητα

Αν δεν σκοπεύετε να ανοίξετε… τρύπα στο πάτωμα, το ζητούμενο σε κάθε αγορά subwoofer δεν είναι το πόσο δυνατά παίζει, αλλά το πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει. Στην περίπτωση του Sub Mini, όμως, και οι δυο παραπάνω παράμετροι ξεπέρασαν κάθε μας προσδοκία.

Τα δύο εξάιντσα woofer που προαναφέραμε είναι τοποθετημένα το ένα απέναντι στο άλλο, κοιτώντας προς το εσωτερικό του ανοίγματος που βρίσκεται στην καρδιά του κυλίνδρου. Συντροφιά με τους δυο Class-D ψηφιακούς ενισχυτές μάς χάρισαν μια μοναδική αίσθηση σε όλο το φάσμα των μπάσων, με απόκριση συχνότητας που αγγίζει τα 25Hz, πολύ κοντά δηλαδή στο όριο των 20Hz που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αφτί (οι ήχοι κάτω από τα 20Hz απευθύνονται μόνο σε… νυχτερίδες και περιστέρια!). Όποτε μια ταινία ή ένα game αναθέσει τα μπάσα στο Sub Mini, η εμπειρία είναι τόσο καθηλωτική που θα νιώθετε πως τις χαμηλές συχνότητες τις «ακούτε» πλέον και με το στέρνο σας, όχι μόνο με τα αφτιά σας! Όσο κι αν δυναμώσαμε την ένταση αναζητώντας την παραμόρφωση, τους τριγμούς ή τα ανεπιθύμητα βουητά που θα εκθέσουν τη Sonos, το μικροκαμωμένο subwoofer δεν μας έδωσε αφορμές για αρνητική κριτική. Αντίθετα, ο ενθουσιασμός από την ποιότητα του ήχου που πλημμύρισε τον όχι και τόσο μικρό χώρο της δοκιμής κατέστησε ελαφρώς πιο «εύπεπτη» την τιμή των 499€.

Συνοψίζοντας, το Sub Mini δεν είναι το subwoofer που θα μπει σε μια αίθουσα 100 τετραγωνικών μέτρων γεμάτη με κόσμο για να παίξει trap στο τέρμα και να τρίξουν οι τζαμαρίες. Είναι, όμως, το ιδανικό ταίρι μιας Sonos ηχομπάρας που θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί σε υψηλότερες συχνότητες όσο αυτό θα σας αναστατώνει με το μπάσο του, «μιλώντας» αυτοστιγμεί στην καρδιά σας, όποιο περιεχόμενο κι αν επιλέξετε να απολαύσετε.


Μας άρεσε

  • Πανέμορφο κυλινδρικό design και μικρές διαστάσεις ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο
  • Επιβλητικό μπάσο που συμπληρώνει ιδανικά κάθε Sonos ηχόμπαρα
  • Το ακουστικά σφραγισμένο περίβλημα σε συνδυασμό με την καινοτόμο διάταξη των δύο woofers εξαλείφει τριγμούς και παραμορφώσεις

 Δεν μας άρεσε

  • Θα θέλαμε να «ζευγαρώνει» και με το φορητό Roam ή με το Move για… extreme σενάρια χρήσης
  • Η ισοτιμία του δολαρίου μάλλον μας τα χάλασε λίγο με την τιμή

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Αρχιτεκτονική: Σφραγισμένο περίβλημα
Woofers: 2x woofers 6″ κατευθυνόμενα προς το εσωτερικό

Ενισχυτές: 2x Class-D ψηφιακοί ενισχυτές

Απόκριση συχνότητας: 25Hz

EQ: Αυτόματη ρύθμιση με δυνατότητα χειροκίνητης προσαρμογής μέσω της εφαρμογή Sonos

Trueplay: Συντονισμός βάσει μέτρησης της ακουστικής του χώρου με τη βοήθεια iOS συσκευής

Συνδεσιμότητα: WiFi 802.11a/b/g/n, Ethernet 10/100

Διαστάσεις: 30,5 εκ. ύψος, 23 εκ. διάμετρος

Βάρος: 6,35 κιλά

Χρώμα: Μαύρο ή λευκό matte

Τιμή: 499€