Ζήσαμε αρκετές μέρες παρέα με τη νέα προσπάθεια της αμερικανικής εταιρείας να μυήσει ακόμα περισσότερους καταναλωτές στο ομολογουμένως ξεχωριστό οικοσύστημά της. Ανταποκρίνεται η μίνι ηχόμπαρα της Sonos στα υψηλά στάνταρ που έχουν θέσει οι υπόλοιπες λύσεις της οικογένειας; Οι απαντήσεις ακολουθούν…

Είναι γνωστό πως οι σύγχρονες τηλεοράσεις στη διαρκή προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα ολοένα και πιο λεπτό προφίλ, θυσιάζουν δυστυχώς την ποιότητα του ήχου. Φυσικό επακόλουθο, λοιπόν, ήταν η ανάπτυξη της κατηγορίας των soundbar, με προτάσεις για όλα τα πορτοφόλια και τα… αφτιά. Από δύο απλά ηχεία ενωμένα με ένα κομμάτι πλαστικό που αυτοπροσδιορίζονται ως… 2.0 ηχόμπαρες μέχρι high-end προτάσεις που κοστίζουν περισσότερο από ό,τι μια ολοκαίνουργια 65άρα τηλεόραση, στην αγορά θα βρείτε τα πάντα. Σε αυτό το «ναρκοπέδιο» μη ποιοτικών ή υπερβολικά κοστοβόρων εφαρμογών, η Sonos έχει χαράξει το δικό της μονοπάτι, με ποιοτικές λύσεις που παντρεύουν συνδεσιμότητα, smart λειτουργίες, εξαιρετικό ήχο και ευέλικτη επεκτασιμότητα. Έχουμε αναφερθεί, άλλωστε, αρκετές φορές στο παρελθόν, τόσο στην Sonos Arc όσο και στη Sonos Beam, δυο λύσεις έτοιμες να ανταποκριθούν σε διαφορετικά σετ αναγκών. Αυτό που έλειπε, όμως, από το «οπλοστάσιο» της Sonos ήταν μια πιο οικονομική πρόταση που θα έδινε το δικαίωμα ένταξης στην…. οικογένειά της σε όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση να αποκτήσουν τις ακριβότερες εναλλακτικές της. Το κενό αυτό γεμίζει με μαεστρικό τρόπο η Sonos Ray, μια soundbar που περιορίζει όχι μόνο το κόστος της αλλά και τον χώρο που καταλαμβάνει. Πρόκειται για μια ηχομπάρα που επιχειρεί να γίνει πιο φιλική απέναντι στο πορτοφόλι σας αλλά και στην επιφάνεια που έχετε διαθέσιμη μπροστά από την τηλεόρασή σας…

Το στοίχημα και οι απαραίτητες θυσίες

Sonos RayΗ Sonos Ray είναι μια soundbar που παρόλο που έρχεται περίπου στο ένα τρίτο της τιμής της Sonos Arc, οφείλει να σεβαστεί το «βαρύ» λογότυπο μιας εταιρείας που έχει ταυτίσει το όνομά της με τις έξυπνες και ποιοτικές λύσεις ενός εύκολα επεκτάσιμου οικοσυστήματος. Με το ζητούμενο να παραμένει η εξασφάλιση κινηματογραφικού ήχου παρά τις compact διαστάσεις και τη σαφώς χαμηλότερη τιμή, η Sonos έπρεπε να ζυγίσει τις επιλογές της και να αφαιρέσει χαρακτηριστικά δίχως να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα κατασκευής. Η πιο μικρή soundbar της αμερικανικής εταιρείας, λοιπόν, μπορεί να μην υποστηρίζει Dolby Atmos, ανταποκρίνεται, όμως, με άνεση στα πρότυπα Stereo PCM, Dolby Digital 5.1 και DTS Digital Surround. Η απουσία Dolby Atmos δεν πρόκειται να στοιχίσει ούτε στους φανατικούς gamers στη χώρα μας (η οποία αποτελεί υπερήφανη… αποικία της Sony στο gaming), μιας και ακόμα και το PlayStation 5 δεν υποστηρίζει το συγκεκριμένο πρότυπο. Αν τώρα συγκαταλέγεστε ανάμεσα στους λιγοστούς κατόχους ενός Xbox Series X (το οποίο είναι συμβατό με Dolby Atmos), ίσως η απουσία του σας ενοχλήσει λίγο παραπάνω.

Μικρή… μόνο στο μάτι

Όπως και να ‘χει, με διαστάσεις 55,9×9,5×7,1 εκατοστά και βάρος 1,95 κιλά, η Ray αναμφίβολα σέβεται μέχρι και το τελευταίο κυβικό εκατοστό που καταλαμβάνει στο σαλόνι, στο γραφείο ή στην κρεβατοκάμαρά σας. Παρά το μικροκαμωμένο της προφίλ, η εν λόγω ηχομπάρα παραδίδει μεστό ήχο, με τους διαλόγους των ταινιών να αποδίδονται με εντυπωσιακή καθαρότητα. Η συνεργασία με κορυφαίους ηχολήπτες του Hollywood γίνεται εύκολα αντιληπτή, με το που ξεκινήσετε να απολαμβάνετε κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Οι τέσσερις ψηφιακοί ενισχυτές κατηγορίας D είναι έντεχνα ρυθμισμένοι. Δύο tweeters για τις υψηλές συχνότητες και δύο woofers για τις μεσαίες και τα δυναμικά μπάσα ανταποκρίθηκαν άκρως ικανοποιητικά σε πολλαπλές προκλήσεις κατά την περίοδο της δοκιμής. Οι ειδικά σχεδιασμένοι κυματοδηγοί διαχέουν τον ήχο εκμεταλλευόμενοι τις αντανακλάσεις από τοίχο σε τοίχο, ενώ χάρη στην προηγμένη επεξεργασία, κάθε ακουστικό στοιχείο τοποθετείται στον χώρο σας για να νιώθετε ότι βρίσκεστε στην καρδιά της δράσης. Το σύστημα Bass Reflex ελαχιστοποιεί την παραμόρφωση και ενισχύει τις χαμηλές συχνότητες. Ίσως, βέβαια, προσπαθεί λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε στο μπάσο, μα γρήγορα προσαρμόσαμε το EQ στα γούστα μας μέσω της εύχρηστης εφαρμογής για smartphone που αποτελεί το κέντρο ελέγχου του Sonos οικοσυστήματος. Κανείς, άλλωστε, δεν προσδοκά από μια συσκευή τόσο μικρών διαστάσεων να κάνει το πάτωμα να τρίζει με τις χαμηλές της συχνότητες, παρόλο που η soundbar της Sonos τα πηγαίνει αναπάντεχα καλά και όσον αφορά στην ένταση του ήχου.

Ευκολία χρήσης και σύνδεσης

Sonos RayΗ Sonos Ray συνδέεται μέσω οπτικής ίνας στην τηλεόραση (δεν υπάρχει HDMI θύρα) και μέσω Ethernet 10/100 ή WiFi στο τοπικό σας δίκτυο. Ο έλεγχός της πραγματοποιείται είτε από τα χειριστήρια αφής στην πάνω πλευρά της είτε από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας, χάρη στον ενσωματωμένο δέκτη υπέρυθρων (IR). Η μπάρα συγχρονίζεται αυτόματα με το τηλεχειριστήριο της TV για εύκολο χειρισμό, αν και στην περίπτωση που η τηλεόρασή σας διαθέτει Bluetooth τηλεκοντρόλ δίχως υπέρυθρες, θα χρειαστεί λίγη δουλίτσα παραπάνω στο σετάρισμα. Φυσικά, μπορείτε να έχετε πλήρη έλεγχο της Ray και μέσω της εφαρμογής Sonos, ενώ υποστηρίζεται και AirPlay 2 της Apple.

Σενάρια χρήσης και τελικά συμπεράσματα

Το Sonos Ray αποτελεί μια ποιοτική πρόταση έτοιμη να υπηρετήσει επάξια κάθε σύγχρονη ψυχαγωγική ανάγκη, από θέαση ταινιών και ακρόαση μουσικής μέχρι gaming. Προφανώς δεν αποτελεί την πιο πολύπλευρη και ικανή πρόταση της Sonos, μα συνιστά μια αξιόπιστη και εντυπωσιακά πιο προσιτή λύση, δεδομένων των ποιοτικών της χαρακτηριστικών. Κληρονομεί σε γενικές γραμμές το ηχητικό DNA της αμερικανικής εταιρείας, θυσιάζοντας με χειρουργική ακρίβεια μόνο όσα ο μέσος χρήστης θα επέλεγε εύκολα να απαρνηθεί στο όνομα της οικονομικότερης τιμής. Ως γνήσιο «τέκνο» της Sonos, μπορεί να πλαισιωθεί από περισσότερα ηχεία της εταιρείας στο μέλλον, γεγονός που το καθιστά ως… διαχρονικά εύστοχη επιλογή. Η Sonos Ray μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της σε ένα «προσγειωμένο» setup σαλονιού, να μετατραπεί σε μια αναβαθμισμένη πρόταση για την κρεβατοκάμαρα ή να συμμετάσχει σε ένα gaming περιβάλλον. Δεν θυσιάζει καμία από τις ασύρματες multi-room αρετές που χαρακτηρίζουν κάθε Sonos μοντέλο, καθώς μπορεί να επωμιστεί ακόμα και την αναπαραγωγή μουσικής από online πλατφόρμες όπως Spotify και Tidal, συντονίζοντας τον ήχο της με οποιαδήποτε άλλη Sonos συσκευή έχετε στο σπίτι. Τα ηχεία της σημαδεύουν μπροστά, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο… καλόβολη σε οποιαδήποτε τοποθέτηση. Αν μάλιστα η Sonos μας κάνει το χατίρι και κυκλοφορήσει σύντομα ένα παρομοίως οικονομικό subwoofer (καθώς το Sonos Sub σίγουρα δεν αποτελεί μια φθηνή επιλογή), τότε ήδη ξέρουμε και την επόμενή μας αγορά!


Η Sonos Ray κληρονομεί σε γενικές γραμμές το ηχητικό DNA της αμερικανικής εταιρείας, θυσιάζοντας με χειρουργική ακρίβεια μόνο όσα ο μέσος χρήστης θα επέλεγε εύκολα να απαρνηθεί στο όνομα της οικονομικότερης τιμής.

techpress.gr, Sonos Ray