Ένας υπολογιστής, που τιμά τη λέξη «φορητός», έρχεται εξοπλισμένος με καθηλωτική οθόνη και ισχυρές επιδόσεις, καθώς και με μια σειρά χρηστικών ευκολιών από τη Huawei.

Huawei MateBook 14sΠαρά το… λεπτεπίλεπτο design του, με πάχος μόλις 1,67 εκατοστά και βάρος που δεν ξεπερνά τα 1,43 κιλά, το 14άρι laptop της Huawei εμπνέει σιγουριά στη μεταχείριση και στη μεταφορά του, χάρη στη «γεροδεμένη» κατασκευή του από κράμα αλουμινίου. Τοποθετώντας στο βάθρο της φιλοσοφίας του τις διευρυμένες ανάγκες σε υπολογιστική ισχύ και τις αυξημένες απαιτήσεις για τηλεδιασκέψεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τη στιγμή που η COVID-19 μπήκε στις ζωές όλων, το νέο MateBook είναι πανέτοιμο να σας συντροφεύσει σε εργασία, αλλά και ψυχαγωγία.

Από θέση… ισχύος

Huawei MateBook 14sΣτα χέρια μας έφτασε η Space Gray απόχρωση (υπάρχει και η Spruce Green για τους πιο τολμηρούς), στην έκδοση που φέρει τον 11ης γενιάς Intel Core i5-11300H επεξεργαστή στο εσωτερικό, υποβοηθούμενο από 16GB RAM (υπάρχει και η έκδοση EVO με Intel Core i7-11370H και υποστήριξη Thunderbolt 4 στη μια USB Type-C θύρα). Οποια έκδοση κι αν αποκτήσετε, το σίγουρο είναι πως δύσκολα θα βρείτε κάποια εφαρμογή που να αποτελέσει πρόκληση στην… αχαλίνωτη υπολογιστική ισχύ του νέου MateBook του κινεζικού κολοσσού. Χάρη στην ενσωματωμένη GPU Iris Xe Graphics της Intel, ακόμα και στα games οι επιδόσεις είναι παραπάνω από αξιοπρεπείς, παρ’ όλο που το 14s προφανώς δεν αυτοπροσδιορίζεται ως gaming laptop. Την ψύξη του συστήματος αναλαμβάνουν λεπτά πτερύγια ανεμιστήρα σε σχήμα S (Shark fin dual-fan system) συντροφιά με αγωγούς θερμότητας από χαλκό.

Ο NVMe PCIe SSD των 512GB προσφέρει αστραπιαία φόρτωση κάθε εφαρμογής, ακόμα και του ίδιου του λειτουργικού. Αν προέρχεστε από κάποιο παλαιότερο σύστημα, θα εντυπωσιαστείτε από το γεγονός πως με το που πατάτε το power button, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τα Windows 10 περιμένουν τις εντολές σας. Στο συγκεκριμένο κουμπί, μάλιστα, έχει ενσωματωθεί και σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος για άμεσο login, κερδίζοντας και εκεί πολύτιμο χρόνο όταν θέλετε να σπεύσετε στην επιφάνεια εργασίας σας για κάποια επείγουσα επαγγελματική σας εκκρεμότητα. Οσο πανικόβλητοι κι αν ξεκινήσετε να πληκτρολογείτε, η αίσθηση του full-size πληκτρολογίου θα σας μεταφέρει ένα συναίσθημα… γαλήνης! Με αυτόματο οπίσθιο φωτισμό τριών επιπέδων σε περίπτωση που δουλεύετε στο σκοτάδι, φυσική απόκριση και βύθιση 1,5mm για κάθε πλήκτρο, η εμπειρία χρήσης είναι απολαυστική.

Επικοινωνία με τον «έξω» κόσμο

Το MateBook 14s δεν προτίθεται να προβεί σε συμβιβασμούς ούτε στην επικοινωνία του με το δίκτυο και τα αξεσουάρ σας. Το dual band WiFi τελευταίας γενιάς ax (γνωστό και ως WiFi 6) εξασφαλίζει μια μοναδική εμπειρία ασύρματης σύνδεσης, τη στιγμή που η 5.1 έκδοση του Bluetooth επιμελείται την επικοινωνία με περιφερειακά και smartphone. Στην αριστερή πλευρά, υπάρχουν δύο USB Type-C θύρες για μεταφορά δεδομένων, φόρτιση και χρήση ως DisplayPort. Ακολούθως, υπάρχει μια έξοδος HDMI για σύνδεση με εξωτερικό monitor ή και TV, ενώ την τετράδα των υποδοχών ολοκληρώνει η κλασική θύρα 3.5 χιλιοστών για headsets (2-σε-1 για ακουστικά και μικρόφωνο). Δεξιά, συναντάμε μια «παραδοσιακή» Type-A θύρα USB, η οποία, όμως, δεν στερείται ταχύτητας στη μεταφορά δεδομένων.

Με οθόνη αφής που θα σας… αγγίξει

Μπορεί η touchscreen 10 σημείων να είναι σχεδιασμένη για να υποδέχεται τα αγγίγματα των δαχτύλων σας, μα η ποιότητα απεικόνισής της είναι αυτή που θα αγγίξει με τη σειρά της το… ταβάνι των τεχνολογικών σας προσδοκιών. Η 14,2 ιντσών οθόνη έρχεται με ανάλυση 2,5Κ, η οποία μεταφράζεται σε ένα… εξαντλητικά αναλυτικό πλέγμα 2.520×1.680 pixels. Ο ρυθμός ανανέωσης είναι αρχικά ρυθμισμένος στα 60Hz, ωστόσο με ένα απλό πάτημα των πλήκτρων Fn + R μπορείτε να τον ανεβάσετε στα 90Hz για ακόμα πιο «ρευστή» κίνηση και περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο, με αντίβαρο φυσικά την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Η παλέτα των 1,07 δισ. χρωμάτων παρέχει 100% sRGB χρωματική κάλυψη. Η επιφάνεια της οθόνης διατηρεί αναλογία 3:2 (εξαιρετικά βολική για επαγγελματική χρήση) και καταλαμβάνει το 90% της πρόσοψης, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα bezels. Στην πάνω μεριά ωστόσο, έχει χωρέσει μια webcam 720p. Παράλληλα, Η γωνία θέασης 178° δεν σας αναγκάζει να τοποθετείστε σε συγκεκριμένη θέση, για να είναι ευδιάκριτο το περιεχόμενο. Ευδιάκριτο δεν πρέπει να σημαίνει κουραστικό για τα μάτια. Αυτή την παράμετρο φροντίζει η πιστοποίηση TÜV Rheinland Eye Comfort, για μειωμένο μπλε φως, εξάλειψη flickering και περιορισμού της οφθαλμικής κόπωσης. Ταυτόχρονα, η οθόνη μπορεί να προσαρμόζει αυτόματα την φωτεινότητά της ανάλογα με το περιβάλλον.

Ηχεία και μικρόφωνα… επί τέσσερα!

Το Huawei MateBook 14s χαρίζει μία καθηλωτική surround εμπειρία ακρόασης, παρατάσσοντας τέσσερα ηχεία, τα οποία καθοδηγούνται από τον ειδικό αλγόριθμο «Huawei Sound», ο οποίος κάνει πρεμιέρα στη σειρά MateBook, εντυπωσιάζοντας με το ηχητικό αποτέλεσμα που προσφέρει. Τετράδα έχουμε και στη συστοιχία των μικροφώνων που είναι τοποθετημένα στην μπροστινή πλευρά του πληκτρολογίου και έχουν την ικανότητα να καταγράφουν τη φωνή σας με εμβέλεια 360° σε ακτίνα 5 μέτρων. Συγχρόνως, η λειτουργία «Προσωποποιημένης Ενίσχυσης Φωνής», φιλτράρει τις φωνές των άλλων συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια συναντήσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ακούγεστε πάντα πεντακάθαρα. Με τον τρόπο αυτό, το MateBook 14s ανάγεται στο ιδανικό εργαλείο για τηλεδιασκέψεις και τηλεργασία.

Μπαταρία και φόρτιση

Η μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία των 60Wh θα σας επιτρέψουν πολύωρη χρήση δίχως το άγχος της φόρτισης. Οταν χρειαστεί… refill, ο μικροκαμωμένος -δεδομένης της ισχύος των 90W- φορτιστής, αναλαμβάνει την επαναφόρτιση σε ελάχιστο χρόνο. Η USB Type-C έξοδος σάς επιτρέπει να τον χρησιμοποιήσετε και για τη φόρτιση του κινητού και του tablet σας, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να κουβαλάτε πολλαπλούς φορτιστές στην τσάντα σας.

Huawei Share: Βουτιά στο οικοσύστημα

To MateBook 14s έρχεται εξοπλισμένο με μια σειρά λειτουργιών που επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία και συνεργασία του με όλες της συσκευές της εταιρείας, από smartphone και tablet μέχρι οθόνες. Μπορείτε να αξιοποιήσετε το tablet σας ως επιφάνεια σχεδίασης για εφαρμογές στο laptop (όπως π.χ. το Photoshop) ή αντίστροφα να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο του φορητού σας υπολογιστή, για να εισάγετε δεδομένα στην ταμπλέτα σας.

Ακόμα πιο χρήσιμη είναι η άμεση δυνατότητα μεταφοράς αρχείων και κειμένων μεταξύ των διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων, ακόμα και με «drag & drop»! Δοκιμάσαμε τη συγκεκριμένη λειτουργία με το ολοκαίνουριο Huawei Nova 9 και πραγματικά μας έλυσε τα χέρια. Αυτόματα γίνεται και η σύζευξη όταν ανοίγετε τη θήκη των Huawei FreeBuds ακουστικών σας κοντά στο MateBook 14s. Ενα pop-up παράθυρο σάς ενημερώνει άμεσα για τον εντοπισμό τους και το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας των buds και της θήκης τους. Οι ευκολίες που παρέχονται εντός του οικοσυστήματος της Huawei βελτιώνουν τόσο την καθημερινότητα και την παραγωγικότητα του χρήστη που είναι πραγματικά κρίμα να μην μπορούν να επεκταθούν και σε άλλες συσκευές, οποιουδήποτε κατασκευαστή.


Mας άρεσε

  • Οθόνη αφής 90Hz με ανάλυση 2,5K που ξεχωρίζει για την ποιότητά της
  • Αξιόλογες επιδόσεις, χάρη στον 11ης γενιάς Intel επεξεργαστή με Iris Xe γραφικά
  • Εμφαση σε χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τις τηλεδιασκέψεις
  • Εύκολο στη μεταφορά, χάρη στο περιορισμένο βάρος και πάχος

Δεν μας άρεσε

  • Θα θέλαμε όλες οι extra ευκολίες που αφορούν τη συνεργασία με tablet και κινητά να επεκτείνονταν και σε συσκευές εκτός του οικοσυστήματος της Huawei

SPECS

  • Οθόνη: 14.2 ιντσών LTPS οθόνη αφής 10 σημείων, ανάλυσης 2.520×1.680 pixels με 90Hz ρυθμό ανανέωσης, 1.07 δισ. χρωμάτων με 100% sRGB χρωματική κάλυψη, αναλογία 3:2, 90% Screen-to-body Ratio, γωνία θέασης 178°, μέγιστη φωτεινότητα 400 nits, αντίθεση 1500:1 • Επεξεργαστής: 11ης γενιάς Intel Core i5-11300H @3,1GHz • Γραφικά: Intel Iris Xe Graphics • Μνήμη: 16GB RAM LPDDR4x Dual Channel • Αποθηκευτικός χώρος: 512GB NVMe PCIe SSD • Συνδεσιμότητα: Dual band WiFi ax (WiFi 6), 160 MHz, 2×2 MIMO, Bluetooth 5.1 • Θύρες: 2x USB Type-C (για μεταφορά δεδομένων, φόρτιση και DisplayPort), 1x USB3.2 Gen1, 1x HDMI, 1x 3.5 mm headset and microphone 2-in-1 jack • Extras: Σαρωτής δαχτυλικού αποτυπώματος στο power button, 720p web camera, φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, 4x ηχεία, 4x μικρόφωνα • Μπαταρία: Lithium polymer 60Wh με Huawei SuperCharge φορτιστή 90W • Λειτουργικό: Windows 10 Home (δωρεάν αναβαθμίσιμο σε Windows 11) • Διαστάσεις: 313,82 x 229,76 x 16,7 χιλιοστά • Βάρος: 1,43 κιλά