Ταξιδέψαμε στην πρεμιέρα του Huawei nova 9 στη Βιέννη, όπου και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το νέο κινητό της εταιρείας. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα smartphones που έχουμε πάρει στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστο πάχος και βάρος αλλά και αξιοσημείωτα τεχνικά χαρακτηριστικά. 

huawei nova 9Η Huawei δεν δείχνει διατεθειμένη να πέσει αμαχητί στο στίβο της κινητής τηλεφωνίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει για αυτήν το εμπάργκο των ΗΠΑ. Το Huawei nova 9 είναι μια συσκευή που θυσιάζει την 5G συνδεσιμότητα και τα Google Mobile Services λόγω της συγκυρίας, μα ανταμείβει όσους την εμπιστευθούν με αξεπέραστο στυλ, πλούσιες δυνατότητες και χρηστικές ευκολίες που μας έκαναν να απορούμε γιατί δεν τις είχε σκεφθεί κανένας κατασκευαστής μέχρι σήμερα.

Ωωωωω…θόνη

Τον παραπάνω ανορθόγραφο μα ενθουσιώδη τρόπο επιλέξαμε για να συνοψίσουμε τις εντυπώσεις μας από την… αυτοκρατορική OLED οθόνη του nova 9. Οι 6,57 ίντσες της μπορεί να μην είναι πρωτόγνωρες για smartphone, ωστόσο η δυνατότητα προβολής ενός δισεκατομμυρίου χρωμάτων και η υποστήριξη 120Hz ρυθμού ανανέωσης είναι δυο χαρακτηριστικά σαφώς αξιοθαύμαστα. Στα 300Hz ανέρχεται ο ρυθμός με τον οποίο αντιλαμβάνεται η οθόνη αφής τα αγγίγματα του χρήστη, ώστε κάθε προσταγή να μεταφράζεται αυτοστιγμεί σε δράση. Σε λόγο 19.5:9 παρατάσσονται τα 2340×1080 pixels της ανάλυσης, αναγκάζοντας ακόμα και τους πιο… επιφυλακτικούς να μην μπορούν να βρουν ψεγάδι!

Αξιόλογο chipset

Η συσκευή έρχεται με έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή που φιλοξενείται από το Snapdragon 778G chipset της Qualcomm στην 4G έκδοσή του, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην προμήθεια 5G εξοπλισμού στη Huawei. Η διαδικασία παραγωγής 6nm υπόσχεται ένα ταχύτατο σύνολο με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Τέσσερις Cortex A78 πυρήνες είναι χρονισμένοι στα 2.4 GHz και τέσσερις Cortex A55 στα 1.8 GHz, ενώ τα γραφικά ακόμα και των πιο απαιτητικών games αναλαμβάνει η Adreno 642L GPU. Όταν η gaming δράση χτυπάει «κόκκινο», δεν χρειάζεται να βγάζει φλόγες και ο επεξεργαστής. Το VC Liquid Cooling & Graphene σύστημα ψύξης, αναλαμβάνουν την απαγωγή της θερμότητας και την διατήρηση των υψηλών επιδόσεων. Παράλληλα, η βελτιστοποίηση διαχείρισης εφαρμογών που τρέχουν στο προσκήνιο έχει εύκολο έργο, μιας και η RAM αγγίζει τα 8GB.

Φωτογραφία με Ultra Vision κάμερα

Η τετραπλή κύρια κάμερα διατηρεί σε περίοπτη θέση στην κορυφή του camera-bump τον κύριο ευρυγώνιο φακό (f/1.9) πάνω από έναν αισθητήρα ανάλυσης 50MP. Το μέγεθός του αγγίζει τις 1/1,56 ίντσες και χάρη σε μια χρωματική διάταξη RYYB, επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως και συνεπώς καλύτερες νυχτερινές λήψεις.

Στα 8MP ανέρχεται η ανάλυση του αισθητήρα του υπερευρυγώνιου φακού (f/2.2), ενώ δυο φακοί με διάφραγμα f/2.4 είναι τοποθετημένοι πάνω από ισάριθμους αισθητήρες 2MP με στόχο τη macro φωτογραφία και την αντίληψη του βάθους για να τονίζεται το θέμα σας στα πορτραίτα, θολώνοντας το παρασκήνιο. Η βιντεοσκόπηση αγγίζει την 4Κ ανάλυση στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο ακόμα και για την selfie camera των 32MP. Στην φωτογραφική «κληρονομιά» της Huawei συμπεριλαμβάνεται και η XD Fusion Engine, η οποία φροντίζει να βελτιστοποιεί κάθε λήψη. Όσοι αγαπούν το video editing για ένα ακόμα πιο… μερακλήδικο αποτέλεσμα, μπορούν να αφήσουν το πανάκριβο λογισμικό και το PC υψηλών προδιαγραφών στην άκρη, μιας και αρκετά επαγγελματική δουλειά μπορεί να γίνει με την ενσωματωμένη λειτουργία One-Click Video Creation. Με τη βοήθειά της συνδυάζονται αρμονικά τα διαφορετικά σας clips και παράγεται ένα αποτέλεσμα έτοιμο για να γίνει viral στα social media! Το nova 9 μάλιστα σας επιτρέπει να εντοπίσετε φωτογραφίες και βίντεο που έχετε τραβήξει μέσω αναζήτησης με λέξεις κλειδιά. Αρωγός στις… σκηνοθετικές σας απόπειρες στέκεται και η εφαρμογή Petal Clip, με χρήσιμα video templates και themes. Για το soundtrack, υπάρχει πάντα το πληρέστατο Huawei Music. Συγχρόνως, δυνατότητες όπως front/rear recording, AIS Video Stabilization και Night Selfie Video μαρτυρούν πως η συσκευή φιλοδοξεί να γίνει το απόλυτο εργαλείο δημιουργικότητας όσον αφορά στη βιντεοσκόπηση.

Πριζώστε, φορτίστε, τελειώσατε… σε μισή ωρίτσα!

Ακόμα κι αν η μπαταρία σας έχει πέσει κοντά στο μηδέν, μέσα λίγο παραπάνω από μισή ώρα ο ταχυφορτιστής 66 Watt του nova 9 μπορεί να την φτάσει στο 100%! Το γεγονός αυτό αλλάζει εντελώς τις συνήθειες της φόρτισης που είχαμε μέχρι σήμερα, καταργώντας την ανάγκη να αφήνουμε όλο το βράδυ τη συσκευή στην πρίζα, μια πρακτική που καταπονεί την μπαταρία. Αντίθετα, με τις SuperCharge ταχύτητες φόρτισης του nova 9, αρκεί μια ολιγόλεπτη σύνδεση στο φορτιστή την ώρα που πίνετε τον καφέ σας το πρωί, και είστε έτοιμοι για μια απαιτητική μέρα! Χρειάζονται μόνο 15 λεπτά για να φορτιστεί στο 53% και 38 λεπτά για να φορτιστεί πλήρως.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Το Huawei nova 9 δεν αρκείται στην αρτιότητα των βασικών του χαρακτηριστικών, αλλά δίνει έμφαση και σε όσα μπορεί να μην τροφοδοτούν «clickbait» τίτλους, αλλά είναι βασικά για την καθημερινή χρήση ενός smartphone. Σε αυτά συγκαταλέγονται η τελευταίας γενιάς έκδοση του Bluetooth (5.2), η υποστήριξη WiFi 6 (ax) και φυσικά η ενσωμάτωση NFC. To tri-band A-GPS φροντίζει για την ακριβή πλοήγησή σας και ένας σαρωτής δαχτυλικού αποτυπώματος είναι τοποθετημένος κάτω από την οθόνη.

Πάθος, όχι πάχος!

Ποιος δεν θα μπορούσε να μην παθιαστεί με τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας συσκευής που θέλει να προσφέρει στο χρήστη της ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα των smartphones. Κι αν πιστεύετε πως η συνάθροιση όλων των δυνατοτήτων που προαναφέραμε οδηγεί νομοτελειακά σε μια συσκευή… τούβλο, η Huawei σας διαψεύδει πανηγυρικά! Με πάχος μόλις 7,8 χιλιοστά και βάρος 175 γραμμάρια, το nova 9 είναι μια από τις λεπτότερες και ελαφρύτερες συσκευές που έχουμε πάρει στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια.

EMUI 12: Στόχος του να κάνει τη ζωή ευκολότερη

Είναι γεγονός πως η απουσία των Google Mobile Services αφήνει μια… γλυκόπικρη γεύση, παρόλο που το AppGallery της Huawei εμπλουτίζεται καθημερινά με αναρίθμητες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών ελληνικών. Και μπορεί για την ώρα αρκούμαστε στο περιβάλλον χρήσης EMUI 12 μέχρι την ολοκληρωμένη αναβάθμιση σε HarmonyOS, το λογισμικό του nova 9, ωστόσο, έχει μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει την ελευθερία που του δίνεται για να εισάγει νέα χαρακτηριστικά και ευκολίες στο «παραδοσιακό» Android μοντέλο χρήσης ενός κινητού. Το κατορθώνει; Η καταφατική απάντηση ήρθε με φυσικότητα, με το που αγγίξαμε το nova 9 στο πληκτρολόγιο του Huawei laptop μας. Αναγνωρίστηκε απευθείας, δίχως καλώδια ή εγκατάσταση drivers και ειδικού λογισμικού, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες. Όχι μόνο μπορούσαμε να δούμε την οθόνη του smartphone μέσα στην οθόνη του laptop και να το χειριστούμε από εκεί, αλλά μεταφέραμε αρχεία όπως φωτογραφίες και βίντεο, πιο εύκολα από ποτέ. Χρειάζεστε τίποτα περισσότερο;


ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Το Huawei nova 9 είναι ανεπιφύλακτα ένα από τα ομορφότερα smartphone που έχουμε πάρει στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστο πάχος και βάρος, αλλά και αξιοσημείωτα τεχνικά χαρακτηριστικά. 


Μας άρεσε

  • Επιβλητικό design, εξαιρετικά χαμηλό βάρος και αμελητέο πάχος
  • Μπαταρία με 100% φόρτιση σε 38 λεπτά! (66W)
  • Το EMUI 12 εισάγει αρκετά χρήσιμα χαρακτηριστικά

Δεν μας άρεσε

  • Δεν φέρει κάποια πιστοποίηση IP απέναντι σε νερό και σκόνη
  • Δεν υποστηρίζει 5G και Google Mobile Services
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης microSD

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6.57 ιντσών OLED Display, αναλογίας 19.5:9, ανάλυσης 2340×1080 pixels, 1,07 δισ. χρωμάτων, 120Hz refresh rate, 300Hz touch sampling rate

Chipset: Octa-core Qualcomm Snapdragon 778G 4G (6 nm) με 4x Cortex A78@2.4 GHz & 4xCortex A55@1.8 GHz, GPU Adreno 642L

Μνήμη: 8GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB

Κάμερα: Τετραπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 50MP κύριος αισθητήρας με διάφραγμα ευρυγώνιου φακού f/1.9, PDAF + 8MP κάμερα με υπερευρυγώνιο φακό, f/2.2 + 2MP αισθητήρας βάθους, f/2.4 + 2MP macro, f/2.4 | βίντεο 4K@30fps, 1080p@60fps, 720p@960fps και 32MP selfie-cam (f/2.0) με βίντεο 4K@30fps, 1080p@30fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/ax (WiFi 6), Bluetooth 5.2, NFC

Extras: tri-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, USB Type-C 2.0 OTG

Δίκτυο: 4G

Μπαταρία: Li-Po 4.300mAh με δυνατότητα ταχείας φόρτισης 66W (100% σε 38 λεπτά)

Λειτουργικό: Android με EMUI 12

Διαστάσεις: 160×73,7×7,8 χιλιοστά

Βάρος: 175γρ.