Με ένα διόλου αμελητέο camera bump στην πλάτη, που υπογραμμίζει εμφατικά την ύπαρξη τεσσάρων φακών, το νέο υποψήφιο bestseller της Xiaomi ξεχωρίζει επιπρόσθετα για την μπαταρία και τη μεγάλη FHD+ οθόνη του.

Xiaomi Redmi Note 9sΧάρη και στις κυκλοφορίες της Xiaomi, οι εποχές που μετρούσαμε αλλεπάλληλους συμβιβασμούς, όταν αποκτούσαμε ένα κινητό της μεσαίας κατηγορίας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, δαπανώντας ένα ποσό της τάξεως των 200€-300€ μπορούμε να αποκτήσουμε μια αρκετά αξιόλογη συσκευή που θα μας βγάλει «ασπροπρόσωπους», ακόμα κι αν οι ανάγκες μας κυμαίνονται λίγο πάνω από αυτές ενός τυπικού χρήστη smartphone.

Στην καρδιά της εν λόγω κατηγορίας συναντάμε το Xiaomi Redmi Note 9s, μια συσκευή που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τόσο σε εμφάνιση όσο και σε δυνατότητες από αρκετά πιο ακριβά μοντέλα. Με ακόμα μια «value for money» κυκλοφορία, η κατασκευάστρια εταιρεία θέλει να υπενθυμίσει στην αγορά πως ο χώρος που… διαπρέπει είναι οι προσιτές προτάσεις, κι ας κυκλοφόρησε πρόσφατα αξιέπαινα premium flagships, όπως το Mi 10.

Ωδή στη συμμετρία

Σχεδιαστικά, το Redmi Note 9s αποπνέει μια αίσθηση ισορροπίας, συμμετρίας και πολυτέλειας. Η selfie κάμερα είναι τοποθετημένη σε μια μικροσκοπική οπή στο κέντρο της πάνω πλευράς της οθόνης. Παρομοίως, κεντρικά και στο πάνω μέρος της πλάτης είναι τοποθετημένη η τετραπλή κύρια κάμερα με τους φακούς της να παρατάσσονται σε τετράγωνη διάταξη πάνω σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο εξόγκωμα (camera bump) που μοιάζει σαν να έχει δημιουργηθεί για να τονίσει και αισθητικά τις φωτογραφικές αρετές της συσκευής. Το γυαλί κυριαρχεί σαν υλικό, καθώς υπάρχει ανθεκτικό Corning Gorilla Glass 5 μπρος-πίσω. Το καμπυλόγραμμο design και η αναλογία 20:9 βοηθούν στο άνετο κράτημα του κινητού. Ο αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος έχει ενσωματωθεί στο πλάι πάνω στο κουμπί power, ώστε να ενεργοποιείται σε χρόνο μηδέν από τον αντίχειρά σας, ξεκλειδώνοντας αρκετά γρήγορα την Android 10 συσκευή. Ταυτόχρονα, οι αποχρώσεις Interstellar Grey, Aurora Blue και Glacier White καλύπτουν κάθε γούστο.

Μεγαλοπρεπής οθόνη!

Παρά το… μεγαλειώδες μέγεθός της, η 6.67 ιντσών IPS οθόνη της συσκευής δεν «εκτοξεύει» τις διαστάσεις της συσκευής άνω των ορίων που θεωρούνται βολικά στη χρήση. Το μυστικό βρίσκεται στα ελάχιστα περιθώρια γύρω από την ωφέλιμη επιφάνεια της πρόσοψης, τα οποία επιτρέπουν στην αναλογία οθόνης προς σώμα να αγγίξει το 91%, ποσοστό που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά σε μέλος της οικογένειας Redmi Note. Η Dot Notch Display του συγκεκριμένου smartphone δεν παίρνει τα εύσημα μόνο για το μέγεθός της, αλλά και για την ανάλυσή της, μιας και χωρίζεται σε 2400×1080 pixels. Η φωτεινότητά της μπορεί να μην αγγίζει τα επίπεδα μιας OLED οθόνης, μα σίγουρα δεν θα σας προβληματίσει ακόμα και κάτω από το έντονο φως του ήλιου. Υποστηρίζει HDR10 και τεχνολογία Widevine L1 DRM, προκειμένου να απολαμβάνετε 1080p HDR περιεχόμενο από το Netflix.

Μπαταρία πολλών mAh

Με δεδομένο το γεγονός πως Xiaomi και αυξημένη αυτονομία τείνουν να εξελιχθούν σε συνώνυμα, το Redmi Note 9s δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. H χαμηλή κατανάλωση του chipset των 8nm και τα 5.020mAh της Li-ion μπαταρίας είναι ικανά να κρατήσουν τη συσκευή μακριά από πρίζες για μέρες. Ενδεικτικά, μπορεί να αναπαράγει μουσική για 147 ώρες ή να σας χαρίσει non-stop σερφάρισμα στο internet για πάνω από 16 συνεχόμενες ώρες! Όταν χρειαστεί να φορτίσετε το smartphone, η λειτουργία ταχείας φόρτισης 18W επιτρέπει μέσα σε ελάχιστο χρόνο (30 λεπτά) να «γεμίσει» σχεδόν το 40% της χωρητικότητας της μπαταρίας. Και ενώ αρκετές εταιρείες δεν περιλαμβάνουν τον ταχυφορτιστή στη συσκευασία, η Xiaomi αποδεικνύεται ιδιαίτερα… large, τοποθετώντας έναν φορτιστή 22,5W στο πακέτο, παραπάνω δηλαδή από όσο υποστηρίζει η ίδια η συσκευή της! Αφορμής δοθείσης και φλερτάροντας με… την απληστία, να επισημάνουμε πως μια 5.020mAh θα προτιμούσαμε να φορτίζει ακόμα πιο γρήγορα, καθώς συνολικά απαιτούνται σχεδόν δυο ώρες παρά ένα τέταρτο για πλήρη φόρτιση.

Ο Snapdragon 720G και η παρέα του…

Ρίχνοντας μια ματιά στο chipset του Redmi Note 9s, όσο αυστηρή κι αν είναι η κριτική μας δύσκολα θα βρούμε ψεγάδια στον Snapdragon 720G της Qualcomm, ο οποίος κοιτάει στα μάτια τον ανταγωνιστικό Kirin 810. Το SoC (System on Chip) έχει στηθεί γύρω από έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή με δυο ταχύτατους πυρήνες Kryo 465 Gold χρονισμένους στα 2.3GHz και έξι Kryo 465 Silver στα 1.8GHz, όταν η CPU αποφασίσει να «αφήσει το πόδι από το γκάζι». Ούτε οι gamers θα καταφέρουν να βρουν ελαττώματα, καθώς η Adreno 618 GPU κρατά υψηλά τον πήχη των επιδόσεων. Στην έκδοση 64GB αποθηκευτικού χώρου που δοκιμάσαμε (επεκτάσιμου με κάρτα microSD), τα 4GB RAM επαρκούσαν για να μην καθυστερεί ούτε στο ελάχιστο το smartphone να αποκριθεί στις εντολές μας. Στα θετικά οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και την ac γενιά του dual band WiFi.

Τέσσερις φακοί για αναρίθμητες λήψεις

Η τετραπλή κύρια κάμερα βασίζεται κατά κύριο λόγο στον αισθητήρα των 48MP και τον μεγάλου διαφράγματος φακό του (f/1.79). Με τη βοήθεια του Quad-Bayer filter, τέσσερα pixels μπορούν να συνδυάσουν την πληροφορία τους σε ένα, παρέχοντάς μας μια εξαιρετικά φωτεινή φωτογραφία 12MP, ακόμα και όταν οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι οι ιδανικές. Εναλλακτικά, μπορείτε να φωτογραφίσετε αξιοποιώντας και τα 48MP της ανάλυσης. Το 2x zoom είναι ψηφιακό, οπότε θα χρειαστεί να μετριάσετε ελαφρώς τις προσδοκίες σας. Στα 8MP ανέρχεται η ανάλυση των λήψεων του υπερευρυγώνιου φακού των 119 μοιρών, με το φακό του να διαθέτει f/2.2 διάφραγμα. Ακολουθεί μια 5MP macro κάμερα, η οποία μάλιστα υποστηρίζει Auto-Focus, σε αντίθεση με την πλειονότητα των ανταγωνιστικών προτάσεων, που δεν διαθέτουν αυτόματη εστίαση. Αν πραγματοποιείτε συχνά λήψεις από εξαιρετικά κοντινή απόσταση λίγων εκατοστών, η συγκεκριμένη κάμερα αποτελεί ικανό λόγο για να προτιμήσετε το Redmi Note 9s. Το φωτογραφικό «καρέ» ολοκληρώνει ο αισθητήρας βάθους των 2MP που θα σας χαρίσει εξαιρετικά bokeh πορτρέτα. Η κύρια κάμερα μπορεί να αιχμαλωτίσει 4K βίντεο στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αν θέλετε ακόμα πιο ρευστή κίνηση στα 60fps, θα χρειαστεί να ρίξετε την ανάλυση στα 1080p. Τα υπερευρυγώνια και τα macro πλάνα σας θα πρέπει επίσης να κινηθούν στα 1080p με 30fps. Ολοζώντανα χρώματα και έντονες αντιθέσεις κυριαρχούν στα βίντεο που καταγράφει το Redmi Note 9s, ενώ απουσιάζει ευτυχώς ο «θόρυβος» από τις λήψεις σας, παρά την πλούσια λεπτομέρεια που αιχμαλωτίζεται. Η σταθεροποίηση σε αυτή την κατηγορία τιμής είναι προφανώς ηλεκτρονική και όχι οπτική, αλλά κάνει πολύ καλή δουλειά.

Στην πρόσοψη, μια 16MP κάμερα με f/2.48 φακό μπορεί εκτός από Full HD video να καταγράψει και Slo-Selfie στα 120fps, σε περίπτωση που θέλετε να πλημμυρίσετε τα social media με γκριμάτσες σας σε αργή κίνηση!


Μας άρεσε

  • Ο Snapdragon 720G εγγυάται υψηλές επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση
  • Τετραπλή κύρια κάμερα με εξαιρετικό Night Mode και Macro φακό
  • «Χορταστική» οθόνη 6.67 ιντσών με Gorilla Glass 5
  • Ανεξάντλητη μπαταρία 5.020mAh

Δεν μας άρεσε

  • Μια μπαταρία τόσο μεγάλης χωρητικότητας θα ήταν χρήσιμο να υποστηρίζει ακόμα πιο γρήγορη φόρτιση
  • Δεν διαθέτει NFC

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6.67 ιντσών IPS LCD DotDisplay, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 2400×1080 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων με Corning Gorilla Glass 5

Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G (8 nm) με 2xKryo 465 Gold@2.3GHz & 6xKryo 465 Silver@1.8GHz, GPU Adreno 618

Μνήμη: 4GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 64GB (επεκτάσιμος έως 512GB με microSD)

Κάμερα: Τετραπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 48MP με ευρυγώνιο φακό f/1.79, FOV 79°, PDAF + 8MP με f/2.2 υπερευρυγώνιο φακό FOV 119° + 5MP με f/2.4 macro φακό AF + 2MP αισθητήρας βάθους f/2.4, video 2160p@30fps, 1080p@120fps, 720p@960fps (gyro-EIS) και selfie camera 16MP με f/2.48, video 1080p@30fps, Slo-Selfie 120fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac dual band, Bluetooth 5.0

Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, USB 2.0 Type-C 1.0, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, υπέρυθρες, FM radio, 3.5mm audio jack

Δίκτυο: 4G

Μπαταρία: 5.020mAh (18W quick charge και 22,5W ταχυφορτιστής στη συσκευασία)

Λειτουργικό: Android 10

Διαστάσεις: 165,75×76,68×8,8 χιλ.

Βάρος: 209 γρ.