Από τον καταιγισμό των κυκλοφοριών που μας είχε συνηθίσει η Xiaomi πέρασε σε μια «αγρανάπαυση» το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το Mi 10 έρχεται για να ταράξει τα νερά, δηλώνοντας εμφατικά πως η εταιρεία πλέον στοχεύει… ευθαρσώς στην κορυφή!

Περνώντας σε ένα επίπεδο τιμών που δεν μας είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα, η Xiaomi επιχειρεί να κυριαρχήσει και στην premium αγορά, ρίχνοντας στη μάχη μια πρόταση που είναι εξοπλισμένη με τεχνικά χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τη σχεδόν διπλάσια τιμή του Mi 10 σε σύγκριση με το Mi 9. Σχεδιαστικά, αυτό αποτυπώνεται σε μια φόρμα που ακολουθεί την πεπατημένη της πλειονότητας των σύγχρονων flagships, με μια τεράστια κυρτή οθόνη 6.67 ιντσών που καλύπτει το 89.8% της πρόσοψης. Το Corning Gorilla Glass 5 εμπνέει σιγουριά, όπως και η στιβαρή αίσθηση της κατασκευής του Mi 10. Το αυξημένο βάρος και πάχος, αποτελούν άλλωστε μια… παραφωνία που πολύ εύκολα θα παραβλέψουμε, δεδομένων των πλεονεκτημάτων του νέου… «αστεριού» της Xiaomi. Σασί από αλουμίνιο και γυάλινη πλάτη χαρίζουν τις απαραίτητες premium πινελιές στο design, μεγιστοποιώντας την ανυπομονησία μας για μια πιο «ενδελεχή» περιήγηση στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής.

Βουτιά στην οθόνη

Το Super AMOLED panel με ανάλυση 2340×1080 pixels χαρίζει εντυπωσιακή φωτεινότητα, ζωντανά χρώματα και έντονες αντιθέσεις με υποστήριξη HDR10+, σαγηνεύοντας όσους δίνουν έμφαση στην ποιότητα εικόνας. Η selfie-cam καταλαμβάνει αμελητέο χώρο σε μια μικροσκοπική οπή στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης, ώστε να αφοσιώνεστε απερίσπαστοι στο περιεχόμενό σας. Ο ρυθμός ανανέωσης των 90Hz σίγουρα θα ενθουσιάσει τους gamers, αλλά και οι λιγότερο φανατικοί των παιχνιδιών θα μπορούν να απολαμβάνουν την εξαιρετική απόκριση των τεκταινόμενων στην οθόνη, έπειτα από κάθε άγγιγμα του δαχτύλου τους.

Με chipset που δεν σηκώνει αμφισβήτηση!

Μάλλον δεν θα είχαμε και πάρα πολλά επιχειρήματα για να εναντιωθούμε απέναντι σε όποιον ισχυριστεί πως ο Snapdragon 865 είναι ο κορυφαίος επεξεργαστής που μπορούμε να συναντήσουμε αυτή τη στιγμή σε οποιαδήποτε Android συσκευή. Η Qualcomm έχει ξεπεράσει τον εαυτό της, τόσο με τη CPU όσο και με την GPU, την Adreno 650. Η τελευταία αποτελεί τη… χαρά του gamer, με τη Xiaomi να έχει φροντίσει να μην προκαλείται υπερθέρμανση στη συσκευή ακόμα και έπειτα από αρκετή ώρα παιχνιδιού με τη βοήθεια ενός LiquidCool 2.0 vapor chamber. Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής από την πλευρά του, με πρωταγωνιστή τον πανίσχυρο πυρήνα Kryo 585 στα 2.84GHz και τους τρεις όμοιους «σωματοφύλακές» του χρονισμένους στα 2.42GHz, βάζει δύσκολα στον ανταγωνισμό. Συμπληρωματικά, τα «εύκολα» αναλαμβάνουν τέσσερις πυρήνες Kryo 585 στα 1.80GHz, ώστε η κατανάλωση ενέργειας να περιορίζεται αισθητά. Επιπλέον, το Snapdragon 865 είναι κατασκευασμένο με διαδικασία παραγωγής 7nm+, οπότε οι ικανότητές του απέναντι στην ενεργειακή σπατάλη είναι δεδομένες. 8GB RAM (LPDDR5) επιτρέπουν στις αγαπημένες σας εφαρμογές να βρίσκονται stand-by συνεχώς και να ανταποκρίνονται άμεσα σε κάθε σας πρόσταγμα. Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εξελίξεις του μέλλοντος δεν θα πιάσουν απροετοίμαστους τους τυχερούς ιδιοκτήτες ενός Xiaomi Mi 10, μιας και υποστηρίζει 5G δίκτυα και φυσικά την επόμενη σελίδα των ασύρματων δικτύων, το πρότυπο WiFi 6. Ο UFS 3.0 αποθηκευτικός χώρος των 128GB επιτρέπει αστραπιαία ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων, μα δυστυχώς δεν μπορεί να επεκταθεί με κάρτα microSD.

Φωτογραφίζοντας στα 108MP

Η τετραπλή κύρια κάμερα με Dual-LED dual-tone φλας παρατάσσει κάθετα τους φακούς της στο πίσω μέρος της συσκευής. Στο κέντρο της νησίδας του camera-bump πρωτοστατεί ο ευργώνιος φακός (f/1.7) του αισθητήρα των 108MP ενώ πάνω και κάτω του είναι τοποθετημένοι δύο αισθητήρες 2MP για ανίχνευση βάθους και macro φωτογραφία. Τα 108MP της κύριας κάμερας μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα, είτε αποτυπώνοντας φωτογραφίες απίστευτης ανάλυσης στον ευρύχωρο καμβά του αισθητήρα, είτε συνδυάζοντας γειτονικά pixels για να μεγιστοποιήσουν την απορρόφηση φωτός όταν οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι καλές. Ο μηχανισμός οπτικής σταθεροποίησης του φακού (OIS) λειτουργεί στην εντέλεια, ακόμα κι αν τρέχετε την ώρα που βιντεοσκοπείτε! Υποστηρίζονται τόσο στα 60fps όσο και λήψεις βίντεο στα 30fps, με τις τελευταίες βέβαια να μην απολαμβάνουν τα οφέλη της οπτικής σταθεροποίησης.

Κάτω από το camera-bump συναντάμε μόνο του τον υπερευρυγώνιο φακό (f/2.4) που αντιστοιχεί στον αισθητήρα των 13MP για πλάνα που δεν αφήνουν κανένα σημείο του οπτικού σας πεδίου εκτός λήψης.

Τις selfies σας θα τις αναθέσετε στον 20MP αισθητήρα της πρόσοψης με φακό f/2.0, ο οποίος μπορεί να καταγράψει βίντεο στα 1080p@30fps και είναι ελαφρώς αναντίστοιχος σε σχέση με τις υψηλότατες προδιαγραφές της κύριας κάμερας. Ένα ακόμα μικρό παράπονό μας όσον αφορά στις φωτογραφικές ικανότητες του Xiaomi Mi 10 είναι η απουσία τηλεφακού και οπτικού zoom, κάτι που έντεχνα καλύπτεται ψηφιακά με τη βοήθεια της ανάλυσης των 108MP.

Οι wannabe influencers (και όχι μόνο) θα λατρέψουν το Vlog mode, όπου αφού επιλέξετε την επιθυμητή σκηνοθετική τεχνοτροπία, το κινητό βήμα-βήμα σάς καθοδηγεί στην καταγραφή μικρών διαδοχικών βίντεο και μετέπειτα μοντάρει τα πλάνα σας σε ένα επαγγελματικού επιπέδου αποτέλεσμα, με ειδικά εφέ, transitions και μουσική!

Ηχεία που εκθέτουν τον ανταγωνισμό!

Σε μια εποχή που τα ηχεία πέφτουν θύμα της κομψότητας, η Xiaomi κατόρθωσε να χωρέσει δυο από αυτά στο Mi 10, παρέχοντάς μας δυνατό, μεστό και πραγματικά στερεοφωνικό ήχο. Σε αντίθεση με αρκετές ναυαρχίδες άλλων κατασκευαστών, η συγκεκριμένη συσκευή θα ανταμείψει με τον ήχο της τους χρήστες της, χωρίς να χρειάζεται να φορέσουν ακουστικά ή να την συνδέσουν με κάποιο Bluetooth ηχείο. Ακρόαση μουσικής, παρακολούθηση ταινιών και σειρών, καθώς και gaming, αποκτούν άλλη διάσταση στο Mi 10.

Διευρυμένη αυτονομία

Για το τέλος αφήσαμε έναν τομέα που παραδοσιακά η Xiaomi καταγράφει υψηλές επιδόσεις, την μπαταρία. Με χωρητικότητα 4.780mAh και με 30W ταχυφορτιστή στη συσκευασία, όσο πολύ αργεί να εξαντληθεί, τόσο γρήγορα φορτίζει! Επιπρόσθετα, υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση 30W, ενώ και η ίδια η πλάτη της συσκευής μπορεί να λειτουργήσει ως ασύρματος φορτιστής 5W για τα Bluetooth αξεσουάρ σας που υποστηρίζουν wireless charging.

Αλλάζοντας προφίλ…

Το Xiaomi Mi 10 αναμένεται στις 22/4 στη χώρα μας από την Info Quest Technologies και οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Με την προπαραγγελία θα πάρετε δώρο τα ακούστικα Mi True Wireless Earphones 2, αξίας 119€, ενώ με ή χωρίς preorder δικαιούστε δωρεάν μία επισκευή/αντικατάσταση οθόνης κατά την διάρκεια της εγγύησης της συσκευής. Η τιμή του είναι στα 849€ και αν σας ξενίζει για Xiaomi συνηθίστε την! Τα χαρακτηριστικά της συσκευής την δικαιολογούν πλήρως, και σηματοδοτούν το επόμενο βήμα στη βραχύχρονη ευρωπαϊκή ιστορία του κινέζικου κολοσσού. Η Xiaomi δεν κάνει πλέον μόνο «ανταρτοπόλεμο» με συσκευές μεσαίας κατηγορίας. Καταθέτει και μοντέλα που είναι έτοιμα να κοιτάξουν κατάματα οποιαδήποτε high-end αντιπρόταση του ανταγωνισμού. Ο «value for money» χαρακτήρας, φυσικά, δεν παύει να διατηρείται ακόμα και σε αυτά τα υψηλότερα επίπεδα τιμών, μα έφτασε η στιγμή για τη Xiaomi να μην λανσάρει μόνο «flagship-killers», ευρυματικές φθηνότερες εναλλακτικές δηλαδή, αλλά να μας προτείνει και ατόφια «flagships» που θα διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αξίζει στις υψηλότερες τιμολογιακές κατηγορίες…


Μας άρεσε

  • Ο Snapdragon 865 προσφέρει επιδόσεις που δύσκολα ξεπερνά οποιοσδήποτε άλλος κορυφαίος επεξεργαστής
  • Τετραπλή κύρια κάμερα με πρωταγωνιστή τον αισθητήρα των 108MP
  • Δυο στερεοφωνικά ηχεία που αποτελούν από μόνα τους λόγο αγοράς!
  • Τεράστια Super AMOLED οθόνη 6.67 ιντσών στα 90Hz

Δεν μας άρεσε

  • Η μεγάλη οθόνη και μπαταρία έχουν τον αντίκτυπο τους στο βάρος και στον όγκο
  • Δεν υπάρχει υποδοχή για κάρτα microSD
  • Του λείπει ένας τηλεφακός για οπτικό zoom
  • Δεν είναι αδιάβροχο

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6.67 ιντσών κυρτή Super AMOLED με HDR10+ και 90Hz refresh rate, αναλογίας 19.5:9, ανάλυσης 2340×1080 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων με Corning Gorilla Glass 5

Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm SM8250 Snapdragon 865 (7nm+) με 1xKryo 585@2.84GHz & 3xKryo 585@2.42GHz & 4xKryo 585 @1.80GHz, GPU Adreno 650

Μνήμη: 8GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB

Κάμερα: τετραπλή κύρια κάμερα με Dual-LED dual-tone φλας, 108MP με ευρυγώνιο φακό f/1.7, PDAF, OIS + 13MP με f/2.4 υπερευρυγώνιο φακό + 2MP με f/2.4 macro φακό + 2MP αισθητήρας βάθους f/2.4, video 4320p@30fps, 2160p@60fps, 1080p@60fps (gyro-EIS) και selfie camera 20MP με f/2.0, video 1080p@30fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/ax (WiFi 6) dual band, Bluetooth 5.1, NFC

Extras: GPS/dual band A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO/QZSS, USB 2.0 Type-C 1.0 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στην οθόνη, υπέρυθρες, stereo ηχεία

Δίκτυο:  5G

Μπαταρία: 4.780mAh (με 30W ταχυφορτιστή στη συσκευασία)

Λειτουργικό: Android 10.0

Διαστάσεις: 162.5×74.8×9 χιλ.

Βάρος: 208 γρ.