Όπως και οι «πρόγονοί» τους, τα κορυφαία smartphones της σειράς P40 είναι δεδομένο πως ξεχωρίζουν για τις φωτογραφικές τους αρετές. Στο «οπλοστάσιό» τους, ωστόσο, διαθέτουν αρκετά ακόμα αξιοθαύμαστα πλεονεκτήματα, τα οποία μπορεί να μην είναι τόσο… χιλιοτραγουδισμένα, αλλά σίγουρα θα σας αλλάξουν την καθημερινότητα!

Τόσο το επιβλητικό Huawei P40 Pro όσο και ο άξιος «wingman» του, το P40, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας, όταν τα πήραμε στα χέρια μας για δοκιμή. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκπληκτικές φωτογραφικές τους ικανότητες απέσπασαν τη μερίδα του λέοντος στις αντίστοιχες παρουσιάσεις μας, μιας και μείναμε ενθουσιασμένοι με τις καινοτομίες που έχει καταθέσει σε αυτόν τον τομέα και φέτος η Huawei σε συνεργασία με τη LEICA. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως ο ανεξάρτητος φορέας DxOMark με τις βαθμολογίες του, συγκαταλλεγει τα P40 smartphones μεταξύ των κορυφαίων φωτογραφικών κινητών του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, κάτω από το «καπό» και μακριά από τα… glamorous φωτογραφικά φλας, ένας αφανής ήρωας εργάζεται αδιάκοπα και αδιαμαρτύρητα, αναβαθμίζοντας πολλαπλούς τομείς και χαρίζοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Αναφερόμαστε φυσικά στο Kirin 990 SoC (System on Chip), το οποίο και αποτελεί την καρδία τόσο του P40 όσο και της Pro έκδοσής του. Με όνομα δανεισμένο από το δρακόμορφο πλάσμα της κινέζικης μυθολογίας που συμβολίζει την ευημερία, το Kirin chipset έχει ήδη χτίσει το δικό του μύθο στη βιομηχανία των smartphones. Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν ο Kirin 970 που μας πρωτοσύστησε την αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης (Neural network Processing Unit ή NPU) στο πλευρό του επεξεργαστή και ο διάδοχός του, ο 980 που διπλασίασε τις… θαυματουργές αυτές μονάδες πάνω στο chipset του. Αν αναλογιστεί κανείς πως η υπολογιστική ισχύς της πρώτης έκδοσης του επεξεργαστή γραφικών (GPU) του PlayStation 4 είναι 1,84 teraflops, ακόμα και σήμερα τα 1,92 teraflops του παλαίμαχου πλέον Kirin 970 φαντάζουν εξωπραγματικά! Όλα τα παραπάνω ενίσχυαν την ανυπομονησία μας για τον Kirin 990 και η σειρά P40, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες μας.

Kirin 990: Με το πόδι στο γκάζι

Kirin 990Ο Kirin 990 είναι ένα ολοκληρωμένο 5G SoC (System on Chip), με έναν πανίσχυρο οκταπύρηνο επεξεργαστή σε ρόλο «μαέστρου». Κατασκευασμένος με διαδικασία παραγωγής 7nm+, έχει το πλεονέκτημα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τον προκάτοχό του. Αξίζει να αναφέρουμε πως χάρη στην τεχνολογία 7nm+ EUV, η οποία έχει επιστρατευτεί για την 5G έκδοση του 990, πάνω από 10 δισεκατομμύρια transistors έχουν χωρέσει πάνω στο μικροσκοπικό chipset! Οι οκτώ πυρήνες του κατανέμονται ως εξής: δύο εντυπωσιακά γρήγοροι πυρήνες Cortex-A76 είναι χρονισμένοι στα 2.86GHz και άλλοι δυο ίδιοι στέκονται στο πλευρό τους, χρονισμένοι λίγο πιο χαμηλά, στα 2.36GHz. Την οκτάδα συμπληρώνουν τέσσερις «εργάτες» πυρήνες Cortex-A55 που παραμένουν αρκετά γρήγοροι (1.95GHz), μα δαπανούν σαφώς λιγότερη ενέργεια. Η παραπάνω διάταξη επιτρέπει στον επεξεργαστή να «γκαζώσει», όποτε κρίνεται απαραίτητο (π.χ. σε κάποιο απαιτητικό game) και να λειτουργήσει ταχύτατα ακόμα και στο «ρελαντί», όταν του αναθέτονται πιο απλές εργασίες, δίχως να καταναλώνει ποτέ παραπάνω ενέργεια από όση χρειάζεται. Ταυτόχρονα, multitasking που θα ζήλευε και ένα σύγχρονο PC εγγυώνται τα 8GB μνήμης RAM που συναντάμε στο P40 Pro αλλά και στο μικρότερο αδερφάκι του, το P40. Όλες οι εφαρμογές που αξιοποιείτε συχνά μπορούν να μένουν ετοιμοπόλεμες στο παρασκήνιο και να αναδύονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, όποτε τις χρειαστείτε.

Ποιο game θα δαμάσει τη GPU;

Είναι γεγονός πως τα σύγχρονα mobile games δεν θυμίζουν σε τίποτα τα απλοϊκά… «Angry Birds» του παρελθόντος. Αρχεία πολλών gigabyte, λεπτομερή 3D γραφικά και ανάγκη για υψηλά frame rates δοκιμάζουν τις αντοχές κάθε κινητού και διαχωρίζουν τα… παιδιά από τους άντρες. Όσον αφορά όμως στα Huawei P40 και Huawei P40 Pro, δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιο παιχνίδι, όχι μόνο από τα υπάρχοντα, αλλά και από αυτά που αναμένονται μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια, που θα κατορθώσει να βάλει δύσκολα στην εξαιρετική Mali-G76 MP16. Πρόκειται για τη «θηριώδη» GPU (Graphics Processing Unit) του Kirin 990, την υπολογιστική μονάδα δηλαδή που διαχειρίζεται τα γραφικά.  Σε όποιο παιχνίδι κι αν την δοκιμάσαμε, από το «Fortnite» μέχρι το «World of Tanks» και από το «Asphalt 9: Legends» μέχρι το «Game of Thrones Beyond the Wall», η εμπειρία ήταν κάτι παραπάνω από συναρπαστική.

Τεχνητή νοημοσύνη χωρίς σπατάλη ενέργειας

Η αρχιτεκτονική που έχει αναπτύξει η Huawei για την NPU της αυξάνει τις επιδόσεις και διατηρεί την κατανάλωση ενέργειας στο ελάχιστο. Στην 5G έκδοση του Kirin 990, την οποία δοκιμάσαμε τόσο στο Huawei P40 όσο και στο Huawei P40 Pro, υπάρχουν δυο πανίσχυροι «Big-Core» πυρήνες και ένας «Tiny-Core» πυρήνας εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης. Έτσι, σε εργασίες που επαναλαμβάνονται πολύ συχνά, όπως η αναγνώριση προσώπου μέσω AI για ξεκλείδωμα της συσκευής, ο «Tiny-Core» της NPU εξασφαλίζει αμελητέο αντίκτυπο στην αυτονομία της μπαταρίας.

Φωτογραφίζοντας… με τον επεξεργαστή

Huawei P40 Pro CameraΠιστεύετε πως μόνο οι φακοί και οι αισθητήρες αξίζουν τα εύσημα για τις εκπληκτικές φωτογραφίες που μας προσφέρουν τα P40 και P40 Pro; Πίσω από τις κάμερες και πάνω στο chipset του Kirin 990 υπάρχει ο τελευταίας τεχνολογίας Image Signal Processor (ISP), ο οποίος επεξεργάζεται τις λήψεις σας, αφαιρώντας θόρυβο (BM3D hardware-level noise reduction) και εξασφαλίζοντας ολοζώντανα χρώματα. Η 5.0 έκδοσή του είναι κατά 15% πιο αποτελεσματική σε σχέση με τον ήδη πανίσχυρο ISP του Kirin 980, γεγονός που θα διαπιστώσετε και στην ποιότητα των 4Κ βίντεο που θα καταγράψετε.

Παθολογική τελειομανία για μια future proof συσκευή!

Η έμφαση στη λεπτομέρεια που έχει δώσει η Huawei στα δύο κορυφαία μοντέλα της σειράς P40 είναι πρωτοφανής. Έχει ενσωματώσει σε αυτά τεχνολογίες που ενδέχεται να συνειδητοποιήσετε τη σημασία τους, αφού περάσουν αρκετοί μήνες. Για παράδειγμα, όταν έρθει η στιγμή να αποκτήσετε ένα υπερσύγχρονο WiFi 6 router, θα διαπιστώσετε με χαρά πως η πρώτη συσκευή που θα απολαύσει τις ασύλληπτες ταχύτητες του ασύρματου δικτύου του είναι το P40 σας! O Kirin 990 είναι εξοπλισμένος με τεχνολογία 160MHz WiFi 6+, προκειμένου να σας χαρίσει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που αγγίζουν τα 2.400Mbps (2,4Gbps)! Ούτε η έκδοση του Bluetooth θα μπορούσε να υστερεί, καθώς είναι η 5.1. Με το βλέμμα στο μέλλον είναι και η υποστήριξη 5G δικτύων, με τη βοήθεια του ενσωματωμένου Balong 5000 5G modem, για να σας βρει έτοιμους η επόμενη μέρα των τηλεπικοινωνιών! Ακόμα και ο αποθηκευτικός χώρος, είτε 256GB είτε 128GB (αναλόγως του μοντέλου), δεν δίνει έμφαση μόνο στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα. Ακολουθεί το πρότυπο UFS 3.0, το οποίο προσφέρει διπλάσια ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων σε σχέση με το 2.1, και μάλιστα με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Τι κι αν το Huawei P40 Pro έχει μπαταρία χωρητικότητας 4.200mAh, η οποία φορτίζει σε χρόνο μηδέν χάρη στον 40W ταχυφορτιστή της συσκευασίας; Η… οικονόμος αρχιτεκτονική του Kirin 990 φροντίζει να μην σπαταλιέται ενέργεια σε κανέναν τομέα και σε συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη, το Android 10 και το περιβάλλον χρήσης EMUI 10.1 μπορεί να κάνει τα 4.200mAh να φαντάζουν πολλαπλάσια!