Λίγες είναι οι εκπτώσεις που έχουν γίνει σε σχέση με το P40 Pro, καθώς το ισχυρότερο 5G chipset της Huawei δηλώνει «παρών», συνοδευόμενο από μια ομάδα αξιοζήλευτων καμερών. 

Με ελαφρώς υποδεέστερα τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Pro έκδοση και με τους ελάχιστους δυνατούς συμβιβασμούς προκειμένου να γίνει λίγο πιο προσιτή η τιμή του, το P40 παρουσιάζεται ως μια ακόμη εξαιρετική εναλλακτική λύση στα «πάνω ράφια» των προτάσεων της Huawei.

Πιστό στις σχεδιαστικές αρχές της οικογένειας

Huawei P40Το P40 αν και υπολείπεται ελαφρώς σε τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το P40 Pro και το P40 Pro+, δεν παύει να υπακούει εμφανισιακά στο θελκτικό design τους. Έτσι, μπορεί η οθόνη να μην είναι κυρτή, αλλά οι καμπύλες του σώματος και η χρήση γυαλιού μπρος-πίσω εξακολουθούν να εμπνέουν μια αίσθηση πολυτέλειας. Τα bezels είναι ελάχιστα, ο μεγαλύτερος και ταχύτερος αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό της οθόνης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο της, ενώ οι δυο φακοί της πρόσοψης «φωλιάζουν» σε ένα διακριτικό punch hole πάνω αριστερά. Το flat panel για πολλούς είναι προτιμητέο έναντι των αμφίπλευρα κυρτών οθονών, καθώς χαρίζει μια πιο «ξεκάθαρη», δίχως παραμορφώσεις θέαση του περιεχομένου σας. Τα 148,9x71,1x8,5 χιλιοστά των διαστάσεων και τα μόλις 175 γραμμάρια του βάρους αποδεικνύουν και με τη γλώσσα των αριθμών πως μιλάμε για μια κομψότατη συσκευή, παρά τις 6,1 ίντσες της OLED οθόνης της. Η ανάλυσή της (2340x1080 pixels) είναι ελάχιστα χαμηλότερη από αυτή του P40 Pro, το refresh rate τοποθετείται στα 60Hz και οι αναλογίες είναι 19.5:9.

Μοναδικό θύμα της ανυπέρβλητης κομψότητας είναι δυστυχώς η χωρητικότητα της μπαταρίας, η οποία έπρεπε να περιοριστεί στα 3.800mAh. Παρόλαυτά, αφενός η διαχείριση ενέργειας του περιβάλλοντος χρήσης EMUI 10.1 και του Android 10 Q με Huawei Mobile Services (HMS), αφετέρου ο πολύ συνετός στην κατανάλωση επεξεργαστής, οδηγούν σε μια κορυφαία εμπειρία αυτονομίας της συσκευής, η οποία δύσκολα θα σας αφήσει εκτεθειμένους, όσο απαιτητική χρήση κι αν κάνετε. Ένα μικρό «φάουλ» πρέπει να δώσουμε στον φορτιστή, ο οποίος είναι στα 22,5W, πιο αργός δηλαδή και από τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης του P40 Pro.

Στη λίστα των συμβιβασμών προκειμένου να πέσει η τιμή σε σχέση με την Pro έκδοση συμπεριλαμβάνεται και η «έκπτωση» των αντοχών σε νερό και σκόνη, από IP68 σε IP53 πιστοποίηση. Η χρωματική παλέτα διαθέτει glossy και matte εναλλακτικές, με χρώματα που υποδηλώνουν ό,τι γίνεται εξαιρετική δουλεία από την εταιρεία σε αυτόν τον τομέα, διαφοροποιώντας αισθητά τα νέα κινητά της Huawei στο ράφι και καταθέτοντας προτάσεις για κάθε στυλ. Η στιβαρή αίσθηση του P40 στο χέρι ταιριάζει γάντι με το εμφατικό camera bump στην πλάτη, το οποίο δεν προσπαθεί στιγμή να κρύψει τον έντονο φωτογραφικό χαρακτήρα της συσκευής.  Στην κάτω πλευρά, δεξιά της USB Type-C θύρας, υπάρχει η γρίλια του μοναδικού μεν, πολύ ισχυρού δε, ηχείου. Έχει τοποθετηθεί σε ιδανικό σημείο προκειμένου οι gamers να μην το κρύβουν με τη δεξιά παλάμη τους, εφόσον κρατούν οριζόντια τη συσκευή με τρόπο τέτοιο ώστε και το punch hole των selfie-cams να κρύβεται διακριτικά κάτω από το αριστερό τους χέρι.

Με Kirin 990 5G στην ατμομηχανή του

Το πανίσχυρο 7nm+ EUV SoC (System on Chip) έρχεται με ενσωματωμένο το Balong 5000 5G modem και έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή που παρατάσσει τέσσερις πυρήνες Cortex-A76 (δύο χρονισμένους στα 2.86GHz και δυο στα 2.36GHz) κι ακόμα τέσσερις λιγότερο ενεργοβόρους πυρήνες Cortex-A55 στα 1.95GHz. Η Mali-G76 MP16 GPU δείχνει τα δόντια της σε όποιο απαιτητικό game και αν την προκαλέσει και οι προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρει η NPU αξιοποιούνται στο έπακρο και από τις φωτογραφικές αρετές της συσκευής. Η WiFi 6 γενιά ασύρματης δικτύωσης παρέχει έως και 2400Mbps ταχύτητας, ενώ η έκδοση του Bluetooth είναι η 5.1. Τα 8GB RAM επιμελούνται την αχαλίνωτη ανάγκη σας για εκτέλεση εφαρμογών στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο, καταφύγιο στις οποίες προσφέρουν τα ευρύχωρα 128GB αποθηκευτικού χώρου, επεκτάσιμου με Nano Memory Card της Huawei.

Τριπλή κάμερα, πολλαπλές χρήσεις

Huawei P40Με οπτικά της LEICA και έναν 50MP αισθητήρα επικεφαλής, η κύρια κάμερα του P40 τιμά τη βαριά φωτογραφική κληρονομιά της σειράς. Το μεγάλο διάφραγμα (f/1.9) του φακού και η τεράστια για τα δεδομένα των κινητών επιφάνεια του «Ultra Vision» αισθητήρα (1/1.28″) οδηγούν σε εντυπωσιακές λήψεις ακόμα και όταν ο φωτισμός κινείται στα όρια του σκότους! Η διάταξη χρωματικού φίλτρου RYYB, η αυτόματη εστίαση Octa PD και ο οπτικός σταθεροποιητής (OIS), εξασφαλίζουν μέγιστη απόδοση φωτός και λεπτομέρειας, δίχως χρωματικές αλλοιώσεις και θολώματα κίνησης. To «Super Night Mode» για ασυναγώνιστες νυχτερινές λήψεις και το high-res mode για κάδρο 50MP προσφέρουν επιπλέον επιλογές στους απανταχού ερασιτέχνες (και όχι μόνο) φωτογράφους.

Είναι αυτονόητο πως και στη φωτογραφία ο Kirin 990 δανείζει μερικά από τα ταλέντα του, τόσο μέσω της επεξεργαστικής ισχύος του ISP (Image Signal Processor) όσο και μέσω της τεχνητής νοημοσύνης της NPU (Neural Processing Unit).

Συνεχίζουμε την ξενάγησή μας στο camera bump της πλάτης του P40 με τον υπερευρυγώνιο φακό (f/2.2) με autofocus που βρίσκεται πάνω από έναν αισθητήρα 16MP. Στα 8MP είναι ο αισθητήρας του οπτικά σταθεροποιημένου (OIS) τηλεφακού (f/2.4) που χαρίζει 3x οπτικό ζουμ, 5x υβριδικό ζουμ και 30x μέγιστο ζουμ. Στην πρόσοψη, μια κάμερα 32MP με φακό διαφράγματος f/2.0 επωμίζεται τις selfies σας. Ο διπλανός της IR TOF 3D αισθητήρας δεν θα βοηθήσει τις λήψεις σας, αλλά θα ενισχύσει την ασφάλεια του ξεκλειδώματος μέσω αναγνώρισης προσώπου (Face Unlock). Το βίντεο (selfie και κύριας κάμερας) αγγίζει 4Κ ανάλυση (2160p@60fps).

Επένδυση για το μέλλον

Το Huawei P40 αποτελεί μια άρτια πρόταση που όταν συνδυάζεται με μια ελκυστική εμπορική πολιτική, έχει την ικανότητα να διατηρήσει την κρίσιμη μάζα των φανατικών φίλων της Huawei, παρά την απουσία των Google Mobile Services. Το AppGallery μπορεί να έχει ελλείψεις, προσπαθεί όμως να τις αναπληρώσει με γοργούς ρυθμούς. Όσον αφορά στο software της συσκευής, έχει γίνει αξιοθαύμαστη δουλειά στην άμεση απόκριση και στο πλήθος των ευκολιών που ενισχύουν τη λειτουργικότητά της. Μέσω επερχόμενου update, μάλιστα, έχουν προγραμματιστεί αρκετές επιπλέον λειτουργίες, από την ψηφιακή βοηθό Celia και την εφαρμογή βιντεοκλήσεων MeeTime μέχρι τη δυνατότητα να σβήνονται περαστικοί από τις φωτογραφίες σας, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης του Kirin 990. Ακόμα κι αν δεν είστε διατεθειμένοι να καταφύγετε σε… «αλχημείες» προκειμένου να εγκαταστήσετε Google Mobile Services και Play Store, το P40 θα σας συστήσει στη νέα εποχή που δείχνει να εγκαινιάζεται για τον κινεζικό κολοσσό.

Διαβάστε επίσης: Μοναδικές εκπλήξεις, δώρα και προσφορές με κάθε προπαραγγελία της σειράς P40!