Δοκιμάσαμε τις P40 lite συσκευές με το πλήρως ανανεωμένο AppGallery της Huawei και σας μεταφέρουμε την εμπειρία του να ζεις… δίχως Google, αλλά και του να επιστρατεύεις “ευρυματικές” εναλλακτικές σε χρόνο μηδέν!

HUAWEI P40 lite_Black_FrontΜια νέα σελίδα στην ιστορία της Huawei και κατ’ επέκταση του Android οικοσυστήματος έχει ξεκινήσει να γράφεται έπειτα από την παρατεταμένη άρνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιτρέψει στη Google να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες της στα νέα κινητά της Huawei. Ο ιδιόρρυθμος αυτός εμπορικός πόλεμος καλά κρατεί εδώ και αρκετούς μήνες, με τον κινεζικό κολοσσό να παίρνει τη γενναία πλην αναπόφευκτη απόφαση να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην ανάπτυξη του δικού του σετ υπηρεσιών και φυσικά σε ένα ανανεωμένο -ιδιόκτητο πλέον- κατάστημα εφαρμογών. To φθινόπωρο του 2019 η εταιρεία λάνσαρε το Huawei Mate 30 Pro χωρίς το γνώριμο σε όλους τους φίλους του Android, Google Play, διστάζοντας όμως να το διανείμει στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την ίδια εποχή, δεσμεύτηκε πως ακόμα και αν το εμπάργκο των ΗΠΑ συνεχιστεί, η σειρά P40 θα κυκλοφορήσει κανονικότατα και στην Ευρώπη. Ο χρόνος πέρασε γρήγορα και έφτασε η στιγμή για τη Huawei τον λόγο της να τον κάνει πράξη, παρουσιάζοντας μια πληρέστατη οικογένεια εξαιρετικών συσκευών, η οποία όμως στερείται κάθε υποστήριξης από τη Google. Τα νέα smartphone της Huawei έρχονται από τον Απρίλιο του 2020 και επισήμως στην Ελλάδα δίχως Google Mobile Services (GMS), αλλά με ένα ανανεωμένο, δικό τους AppGallery. Τα δοκιμάσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας την επόμενη μέρα στην εμπειρία χρήσης των Huawei smartphones…

Πώς μεταφράζεται πρακτικά το «χωρίς Google Mobile Services»;

Την απουσία της Google την αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς με το που βγάλει μια P40 συσκευή από το κουτί της και ξεκινήσει τη διαδικασία των αρχικών ρυθμίσεων. Το Huawei ID και οι αντίστοιχες Huawei Mobile Services αντικαθιστούν τη διαδικασία με την οποία μας «καλωσόριζε» η Google στις δικές τις υπηρεσίες. Με παρόμοιο ωστόσο user interface και μέσα σε ελάχιστα βήματα η εγκατάσταση ολοκληρώνεται, ενώ κατά τη διάρκειά της αν στη σχετική ερώτηση επιλέξετε να «κλωνοποιήσετε» το περιεχόμενο του παλιού σας τηλεφώνου, αρκετές από τις αγαπημένες σας εφαρμογές θα κάνουν την εμφάνισή τους και στο ολοκαίνουριο Huawei κινητό, ακόμα κι αν δεν συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο AppGallery της εταιρείας.  Διαφορετικά, η ζωή χωρίς Google Play και… «αμερικανοτραφείς» εφαρμογές, είναι δύσκολη. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η Microsoft, της οποίας το Office αποτελεί μάλιστα μια από τις προτάσεις της κινεζικής εταιρείας για εγκατάσταση στο νέο σας smartphone. Τη στιγμή που δοκιμάσαμε τα νέα P40 Lite και P40 Lite E (αρκετές μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία τους), η πλειονότητα των εφαρμογών που συνήθως κατεβάζει με το «καλημέρα» ένας μέσος χρήστης δεν βρίσκονται ακόμα στα ψηφιακά ράφια του καταστήματος εφαρμογών της Huawei, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Και μόνο όμως η απουσία των εικονιδίων του Gmail, του youtube, των Google Maps, του Google Chrome και ούτω καθεξής, προκαλεί ένα αρχικό σοκ… Κατά τα άλλα, το περιβάλλον χρήσης είναι το κλασικό Android όπως το αντικρίζουμε σε οποιοδήποτε άλλο smartphone, πανομοιότυπο σε όλα του, από τα notifications μέχρι τις ρυθμίσεις.

Huawei AppGalery: Το «Plan B» σε πλήρη εξέλιξη

Huawei AppGallery

Με διόλου ευκαταφρόνητη ποικιλία εφαρμογών, το AppGallery χτίζει την ανεξαρτησία της Huawei.

Κάθε αρχή και δύσκολη, ισχυρίζεται η λαϊκή ρήση μα στην περίπτωση του καταστήματος ηλεκτρονικών εφαρμογών της Huawei, ένα σημαντικό μέρος της προεργασίας είχε ήδη γίνει. Η πλατφόρμα προϋπήρχε της κρίσης με τις ΗΠΑ και ακόμα και από την εποχή του λανσαρίσματος της προηγούμενης οικογένειας P κινητών, της P30, υπήρχαν παροτρύνσεις με σχετικές ειδοποιήσεις στους χρήστες για εγκατάσταση/ενημέρωση εφαρμογών από το συγκεκριμένο περιβάλλον. Η παρουσία του σαφώς πιο οικείου και πληρέστερου Google Play, βέβαια, μονοπωλούσε τις εγκαταστάσεις νέων apps από πλευράς των κατόχων Huawei κινητών εκτός Κίνας. Πλέον, για όποιον επιλέξει μια Huawei P40 συσκευή, το AppGallery της εταιρείας είναι μονόδρομος, εκτός κι αν περιπλανηθεί σε ελαφρώς… επικίνδυνα μονοπάτια, εγκαθιστώντας μόνος του τις υπηρεσίες της Google. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα κι αν κάποιος διαθέτει την απαιτούμενη τεχνική εξοικείωση, η προέλευση του APK, του πακέτου εγκατάστασης κάθε εφαρμογής, δεν μπορεί να είναι πιστοποιημένη, άρα και 100% ασφαλής. Η ίδια η Google, άλλωστε, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, απέτρεψε τους χρήστες του Android από τέτοιες πρακτικές, για λόγους θωράκισης του συστήματός τους από κακόβουλο λογισμικό.

Ελλείψεις μα και ευχάριστες εκπλήξεις

Για όσους, λοιπόν, επιθυμούν να παραμείνουν ασφαλείς, η επίσημη πλατφόρμα της Huawei είναι η ενδεδειγμένη οδός για τα P40 smartphones, θα χρειαστεί να μάθετε να ζείτε με αυτήν και να αξιοποιείτε τις ουκ ολίγες λύσεις που περιλαμβάνει. Το ευχάριστο είναι πως η Huawei έχει επενδύσει αξιοσημείωτους πόρους παγκοσμίως προκειμένου να δελεάσει πλήθος από developers να ανεβάσουν (με ελάχιστες απαιτούμενες μετατροπές) τις εφαρμογές τους και στη δική της AppGallery. Αυτό σημαίνει πως ένας τεράστιος και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός από δημοφιλείς εφαρμογές και games όπως: Microsoft Office, TeamViewer, Tidal, Viber, Snapchat, Kodi, Tinder, TikTok, Fortnite, Asphalt 9 κ.α. υπάρχει ήδη διαθέσιμος στα ψηφιακά «ράφια» του καταστήματος για κατέβασμα. Στην πλατφόρμα διανομής εφαρμογών της Huawei έχουν επίσης ενσωματωθεί και αρκετές ελληνικές εφαρμογές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται mobile banking app τράπεζας, app παρόχου κινητής, εφαρμογές από retailers και ΜΜΕ, δημοφιλείς πλατφόρμες όπως efood, skroutz κ.α. Η λίστα είναι μεγάλη και εμπλουτίζεται ακατάπαυστα, ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις «βαρύγδουπες» απουσίες, τουλάχιστον προς το παρόν. Αρκετές από τις αγαπημένες μας εφαρμογές, όπως Netflix, Spotify, WhatsApp, Facebook, Instagram και προφανώς gmail, youtube, chrome και google maps δεν υποστηρίζονται, τουλάχιστον όχι μέσω official apps, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Το «μπρα ντε φερ» των applications

Η ανατροπή στις καθημερινές ψηφιακές μας συνήθειες, ομολογουμένως, δεν είναι αμελητέα, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να λειτουργήσει στη «μετά google» εποχή των Huawei P40 συσκευών. Επαφίεται στο χέρι του κατασκευαστή να δημιουργήσει καινοτόμες συσκευές με χαρακτηριστικά τόσο δελεαστικά που να αντισταθμίζουν το όποιο… σοκ της απουσίας των Google Mobile Services. Παράλληλα, η Huawei καλείται να ξεπεράσει τους ήδη ταχύτατους ρυθμούς ενσωμάτωσης διαδεδομένων εφαρμογών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διανομής της, το AppGallery. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, μα τα εμπόδια δεν είναι αξεπέραστα, ειδικά όταν η εταιρεία προτίθεται να επενδύσει πρωτόγνωρα για τη βιομηχανία των applications ποσά. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η Google απευθύνει αλλεπάλληλες, σχεδόν απεγνωσμένες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να της επιτραπεί να συνεργαστεί και πάλι με τη Huawei, παγώνοντας τα σχέδια πλήρους αυτονομίας της δεύτερης, στο ήδη κατακερματισμένο Android οικοσύστημα. Με μια υπουργική απόφαση άλλωστε και μέσα σε μια νύχτα, τα Google Mobile Services θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις flagship συσκευές της Huawei. Παρόλαυτά, η ιδέα της δημιουργίας ενός αντίπαλου δέους σε επίπεδο καταστήματος εφαρμογών έχει αρχίσει να ενθουσιάζει τους κινέζους, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων. Όποια κι αν είναι η συνέχεια, και παρά τις παλαιότερες διαβεβαιώσεις του κινεζικού κολοσσού πως αν αρθούν οι περιορισμοί θα ξανασυνεργαστεί αυτοστιγμεί με την Google, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως… «όταν ραγίσει το γυαλί, δεν ξανακολλάει». Το κουβάρι των εξελίξεων έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται και η ανεξαρτησία της Huawei από την Google φαντάζει δελεαστική στα μάτια όσων είχαν αρχίσει να είναι εδώ και καιρό αρκετά σκεπτικοί απέναντι στο απροκάλυπτο «καπέλωμα» του Android από την αμερικανική εταιρεία.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Chat Partner

Chat Partner: Μία από τις “πατέντες” παράτυπης εγκατάστασης Google Services.

Για τους… αρνητές του AppGallery μα λάτρεις των εξαιρετικών συσκευών της Huawei, όπως προείπαμε υπάρχει πάντα ο δρόμος του πειραματισμού. Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, με μια απλή αναζήτηση στο Google μπορείτε να βρείτε τρόπους για να εγκαταστήσετε «παρατύπως» τα Google Mobile Services. Ενδεικτικά, η εύχρηστη εφαρμογή «Chat Partner» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους ευρωπαίους κατόχους Huawei Mate 30 Pro, μιας και προσέφερε μια γρήγορη και απλή εγκατάσταση. Αυτό βέβαια δεν απαγορεύει από κάποιον κακόβουλο hacker να βαφτίσει μια παραπλήσια εφαρμογή «Chat Partner» και να εκμεταλλευτεί την… αθωότητα κάθε αρχάριου χρήστη, ειδικά όταν δεν προσέχει από που κατεβάζει κάθε apk αρχείο και όταν δεν φροντίζει μετέπειτα να κλείνει τις «κερκόπορτες» που ανοίγει.

Amazon Appstore

To επίσημο Amazon Appstore στο P40 lite.

Μια σαφώς ασφαλέστερη επιλογή είναι η εγκατάσταση του επίσημου Amazon Appstore (https://www.amazon.com/androidapp), δίχως «πατέντες» και αμφιλεγόμενες τακτικές. Εκεί θα βρείτε πλήθος γνωστών εφαρμογών (μεταξύ των οποίων και το facebook) με την σφραγίδα αξιοπιστίας μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη, της Amazon. Είναι αναμφίβολο πως τα τεχνάσματα για να παρακάμπτονται οι περιορισμοί της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να εφευρίσκονται από πολυμήχανους developers, καθώς οι καταναλωτές δύσκολα θα πάψουν να ποθούν τις πάντα καινοτόμες συσκευές του δημοφιλούς κινέζου κατασκευαστή…

 

Με μια ματιά
Huawei P40 lite: Μένουμε AppGallery ή περνάμε Google Play Store;
Τίτλος
Huawei P40 lite: Μένουμε AppGallery ή περνάμε Google Play Store;
Περίληψη
Δοκιμάσαμε τις P40 lite συσκευές με το πλήρως ανανεωμένο AppGallery της Huawei και σας μεταφέρουμε την εμπειρία του να ζεις… δίχως Google, αλλά και του να επιστρατεύεις "ευρυματικές" εναλλακτικές σε χρόνο μηδέν!
Συντάκτης
Εκδότης
TECHPRESS
Logo