Εν μέσω κορονοϊού, η Huawei διατήρησε συμβολικά την έδρα της παγκόσμιας πρεμιέρας των νέων P «ναυαρχίδων» της στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας και με αυτό τον τρόπο πως δεν τη σταματά τίποτα!

Μέσω live streaming -όπως επιτάσσει άλλωστε η εποχή- έγιναν φέτος τα αποκαλυπτήρια της ολοκαίνουριας σειράς P40 της Huawei. Η οικογένεια P έχει ταυτίσει το όνομά της με την φωτογραφία στα smartphones και μας έχει χαρίσει στο παρελθόν καινοτομίες που αναγκάστηκαν να μιμηθούν αρκετές από τις κατασκευάστριες εταιρείες της βιομηχανίας κινητών τηλεφώνων. Το να αναφέρουμε πως και φέτος η Huawei ανέβασε εντυπωσιακά τον πήχη είναι κοινότοπο κι αναμενόμενο. Αντιθέτως, το να εξετάσουμε αν η φετινή της προσπάθεια είναι ικανή να αντισταθμίσει το ζήτημα που έχει προκύψει με την απουσία της ενσωμάτωσης των υπηρεσιών της Google στις τελευταίες Android συσκευές της, έχει ενδιαφέρον…

With or without you (Google!)

Huawei P40 Pro (Silver Frost)

Huawei P40 Pro (Silver Frost)

Δεν είναι λίγες οι σελίδες που έχουμε αφιερώσει στην ανάλυση του εμπορικού πολέμου της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τη Huawei, μια κόντρα στην οποία η Google έχει εμπλακεί χωρίς τη θέλησή της, αποκλείοντας αναγκαστικά τις νέες συσκευές του κινεζικού κολοσσού από τις  υπηρεσίες της. Η απουσία των Google Mobile Services (άρα και του Play Store) μπορεί να υποκατασταθεί (ή και να παρακαμφθεί) με μια σειρά από εύκολους ή πιο ευρηματικούς τρόπους. Ταυτόχρονα, όμως, η ίδια απουσία πυροδότησε και ένα ντόμινο εξελίξεων το οποίο οδήγησε τη Huawei να επενδύσει τεράστια ποσά στην ανάπτυξη των δικών της αντίστοιχων υπηρεσιών (Huawei Mobile Services ή HMS) και του ανανεωμένου καταστήματος εφαρμογών AppGallery. Κι από εκεί που Android και Google ήταν σχεδόν συνώνυμα, ένας δεύτερος ισχυρότατος κι ανεξάρτητος πόλος του δημοφιλούς λειτουργικού χτίζεται μεθοδικά γύρω από τη Huawei. Κανείς δεν κρύβει πως η μεταβατική αυτή περίοδος θα είναι δύσκολη και πως η κινέζικη εταιρεία θα «ματώσει» οικονομικά, επενδύοντας αξιοσέβαστους πόρους στην HMS πλατφόρμα της, μα πρώτη η Google ένιωσε την απειλή της απώλειας των «σκήπτρων» της, εκλιπαρώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανακαλέσει την απόφασή της. Πλέον, ακόμα κι αν συμβεί αυτό, είναι αμφίβολο κατά πόσο η Huawei θα απαρνηθεί τον επίπονο μα ελκυστικότατο δρόμο της ανεξαρτησίας της…

Πρωτοκλασάτος σχεδιασμός

Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro (Ice White)

Ας επιστρέψουμε όμως στην ίδια τη συσκευή, ξεκινώντας από το design, μιας και το P40 Pro δεν κρύβει τις βλέψεις του για τον «θρόνο» των premium smartphones από την πρώτη ματιά. Το γυαλί και οι «γλυκιές» καμπύλες κυριαρχούν ως φιλοσοφία σε κάθε πτυχή της συσκευής, αναδεικνύοντας μια αίσθηση ρευστότητας, πολυτέλειας και ποιότητας που δεν χρειάζεται να «φωνάξει» σχεδιαστικά για να επιβάλει την αξία της. Στην πλάτη, κάθε εναλλακτική απόχρωση από την νέα παλέτα των P40 Pro έχει να καταθέσει κάτι διαφορετικό, το στίγμα της δικής της προσωπικότητας. Για τη δοκιμή μας επιλέξαμε το ιδιαίτερο ασημί (Silver Frost), μιας και μαζί με το Ice White, αποτελούν δυο αρκετά ξεχωριστά χρώματα, ιδανικά για να υπογραμμίσουν και αισθητικά τον προηγμένο χαρακτήρα της αδιάβροχης (IP68) συσκευής. Το μόνο που έχουμε να του καταλογίσουμε στο design είναι το ελαφρώς αυξημένο πάχος σε σχέση με τον «πρόγονό» του, πάχος που εξακολουθεί όμως να κινείται στα επίπεδα του ανταγωνισμού. Όσο κι αν… περιτριγυρίζετε το P40 Pro, δεν θα εντοπίσετε υποδοχή ακουστικών 3.5mm, η οποία θεωρείται… passé άλλωστε για ένα flagship smartphone στην USB Type-C εποχή που ζούμε (και μάλιστα USB 3.1).

Μισή ντουζίνα αισθητήρες!

Huawei P40 Pro: Ασυναγώνιστες κάμερες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Huawei P40 Pro: Ασυναγώνιστες κάμερες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Με 6 κάμερες συνολικά, τέσσερις στην πλάτη πάντα με την υπογραφή της LEICA και δυο στην πρόσοψη, το Huawei P40 Pro ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των «καλομαθημένων» φίλων της Huawei. Στο κύριο setup της πίσω πλευράς μας περιμένει ένας RYYB αισθητήρας 50MP με Octa Phase Detection Auto Focus και φακό f/1.9, ο οποίος μπορεί με την τεχνική pixel binning να συνδυάσει την οπτική πληροφορία τεσσάρων γειτονικών pixels προκειμένου να δημιουργήσει φωτογραφίες ικανές να αποτυπώσουν εξαιρετικές λεπτομέρειες ακόμα και σε συνθήκες πολύ φτωχού φωτισμού. Αν πάλι το θέμα σας είναι επαρκώς φωτισμένο και προτιμάτε τη μέγιστη δυνατή ανάλυση σε pixels, υπάρχει το high-res mode. Εννοείται πως η επονομαζόμενη και «UltraVision» κάμερα υποστηρίζει οπτικό σταθεροποιητή (OIS), όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον periscope f/3.4 τηλεφακό του 12MP αισθητήρα, ο οποίος μας χαρίζει έως και 50x υβριδικό ζουμ (SuperSensing Zoom), με το 5x να είναι οπτικό. Οι υπερευρυγώνιες λήψεις επωφελούνται των 40MP του επίσης RYYB αισθητήρα που καραδοκεί πίσω από τον «Cine» φακό (f /1.8).  Bokeh εφέ που θυμίζουν DSLR χαρίζει στα πορτρέτα σας ο αισθητήρας βάθους ToF (Time of Flight), μια βοηθητική κάμερα που αξιοποιείται και από τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality ή AR).

Σημαντικότατος και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις λήψεις, με λειτουργίες που μπορούν να αφαιρέσουν περαστικούς από τα πλάνα σας, να κρατήσουν την καλύτερη πόζα από κάθε σας φωτογραφικό «κλικ» και να απομακρύνουν αντανακλάσεις από γυάλινες επιφάνειες.

Στην πρόσοψη, ο συνδυασμός της 32MP (f/2.2) selfie κάμερας με ακόμα έναν ToF αισθητήρα αλλά και έναν IR Sensor, εξασφαλίζουν ταχύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία «Face Unlock» παρέα με αξέχαστες selfies και videos έτοιμα για να πρωταγωνιστήσουν στα social media. Το TikTok άλλωστε είναι μια από τις εφαρμογές που η συσκευή μας προτείνει να εγκαταστήσουμε από το ανανεωμένο της AppGallery. Κλείνοντας τη συνοπτική μας ματιά στις φωτογραφικές ικανότητες του P40 Pro, τόσο οι μπροστά όσο και οι πίσω κάμερες μπορούν να απαθανατίσουν μέχρι και 4K video στα 60Hz, ενώ υποστηρίζεται και super slow motion στα 960fps, ποιότητας Full HD (1080p).

Οθόνη στα 90Hz

Huawei P40 ProΗ αμφίπλευρα κυρτή οθόνη μένει συνεπής στη σχεδιαστική άποψη της καμπύλης, τη στιγμή που DCI-P3 και HDR10+ προσυπογράφουν την ποιότητά της στη χρωματική απεικόνιση και τις μοναδικές αντιθέσεις. Το 6,58 ιντσών FHD+ OLED panel της (2640×1200 pixels) ανανεώνεται ακατάπαυστα με ρυθμό 90Hz, ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως τόσο από gamers (κάθε millisecond μετράει στο Fortnite!) όσο και από όσους θέλουν να εισπράττουν το μέγιστο από την οθόνη τους. Η απόκρισή της μας χάρισε μια μοναδική εμπειρία, με κάθε animation να πραγματοποιείται εξαιρετικά ρευστά, υπακούοντας άμεσα στα αγγίγματα των δαχτύλων μας. Η «έξυπνη» ανάλυση είναι ενεργοποιημένη εξ ορισμού για να προσαρμόζεται στα 720p όπου δεν είναι απαραίτητη η υψηλότερη ευκρίνεια, αποσκοπώντας στην μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας. Παρόλαυτά, για τους πιο… «άπληστους» υπάρχει πάντα η δυνατότητα να «κλειδώσουν» με μια απλή ρύθμιση την ανάλυση στα 2640×1200 pixels! Οι δύο κάμερες της πρόσοψης είναι ενσωματωμένες στην οθόνη (punch hole) και παραμένουν διακριτικά στην πάνω αριστερά πλευρά της. Η παρέμβασή τους στο περιεχόμενο που απολαμβάνετε είναι ελάχιστη και δύσκολα θα σας ενοχλούν μόλις συνηθίσετε την παρουσία τους. Εξαφανισμένος μέσα στην οθόνη είναι και ο σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος έχει επανέλθει λίγο ψηλότερα σε σχέση με το P30 Pro, σε μια θέση που ομολογουμένως θεωρούμε πως είναι πιο εργονομική.  Η απόκρισή του είναι άμεση και η συσκευή ξεκλειδώνει ταχύτατα.

Επιδόσεις χωρίς συμβιβασμούς

Huawei Sidebar

Πλευρική μπάρα για multitasking εφαρμογών.

Τα Kirin chipsets που χρησιμοποιεί η Huawei ανέκαθεν προχωρούσαν τις εξελίξεις στους επεξεργαστές ένα βήμα παραπέρα, συμπαρασύροντας μαζί τους ολόκληρη την αγορά. Φέτος, ο πάρα πολύ δυνατός ανταγωνισμός από το Snapdragon 865 της Qualcomm επέβαλε στους κινέζους να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Ο Kirin 990 είναι ένα ολοκληρωμένο 5G SoC (System on Chip), με έναν πανίσχυρο οκταπύρηνο επεξεργαστή να κινεί τα νήματα. Κατασκευασμένος στα 7nm+, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τον προκάτοχό του, διατηρώντας δύο πυρήνες Cortex-A76 χρονισμένους στα 2.86GHz και άλλους δυο στα 2.36GHz. Τις πιο απλές εργασίες επωμίζονται οι τέσσερις πυρήνες Cortex-A55 που παραμένουν αρκετά γρήγοροι (λειτουργούν στα 1.95GHz), μα δαπανούν σαφώς λιγότερη ενέργεια.  Οι gamers θα… «δακρύσουν» με τις επιδόσεις της Mali-G76 MP16, μιας GPU που πλημμυρίζει με μοναδικά γραφικά την εξαιρετική οθόνη του P40 Pro. Ουσιαστικό ρόλο στη συμπεριφορά της συσκευής όσο «φορτώνετε» τα 256GB του αποθηκευτικού χώρου της με απαιτητικές εφαρμογές, διαδραματίζουν και τα 8GB της μνήμης RAM. Με την προσθήκη μιας κάρτας Nano Memory μπορείτε να αυξήσετε το διαθέσιμο χώρο για τις εφαρμογές, τη μουσική, τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας.

Προσεγμένο σε κάθε πτυχή του

drag and drop P40 Pro

Drag & Drop αρχείου από τον File Explorer στο Notepad.

Η υποστήριξη τεχνολογιών του αύριο, όπως το WiFi 6+ στα 2.400Mbps, καθησυχάζουν τον υποψήφιο αγοραστή της συσκευής πως το P40 Pro θα είναι ικανό να τον συντροφεύει για αρκετό καιρό. Η τελευταία έκδοση Android 10 Q και το εύχρηστο περιβάλλον χρήσης EMUI 10.1 προσθέτουν πόντους στη λειτουργικότητα της συσκευής και στην άψογη συμπεριφορά της. Η χωρητικότητα των 4.200mAh της μπαταρίας μπορεί να μην μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε πως φορτίζει μέσα σε ελάχιστο χρόνο χάρη στον 40W ταχυφορτιστή της συσκευασίας, ενώ ακόμα και ασύρματα, μπορεί να επιστρατεύσει 27W γρήγορης wireless φόρτισης για να καλύψει την ικανοποιητικότατη χωρητικότητά της. Ας μην ξεχνάμε πως το Huawei P40 Pro έχει κατασκευαστεί με γνώμονα τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας, ώστε κάθε mAh της μπαταρίας να πιάνει τόπο και να μην σπαταλιέται άσκοπα.

Και η ετυμηγορία…

Είχαμε την ευτυχία να δοκιμάσουμε το Huawei P40 Pro αρκετές μέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα του και τη δυστυχία να μην μας επιτρέπεται να μοιραστούμε τον ενθουσιασμό μας από το πρώτο δευτερόλεπτο της εμπειρίας μας! Πρόκειται για ένα premium smartphone που αν δεν υπήρχε το ζήτημα με την απουσία του Play Store και των λοιπών υπηρεσιών της Google, δύσκολα θα έβρισκε τρόπο ο ανταγωνισμός για να ανακόψει τον εμπορικό του θρίαμβο. Το AppGallery εξελίσσεται ακατάπαυστα, αλλά για κάποιον που αρνείται πεισματικά να αλλάξει τις συνήθειες και τις αγαπημένες του εφαρμογές για κάθε πτυχή της ψηφιακής του ζωής, ίσως προς το παρόν να αποτελεί τροχοπέδη. Αξιολογώντας το P40 Pro ως hardware, ακόμα και οι πιο φανατικοί πολέμιοι της Huawei δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν σημαντικές καινοτομίες, κυρίως στον τομέα της φωτογραφίας. Με «P» όπως «Photography» (Visionary Photography άλλωστε είναι το νέο μότο της σειράς), το ολοκαίνουριο P40 Pro έρχεται ουσιαστικά ως η πρώτη συσκευή του επόμενου κεφαλαίου στην ιστορία της Huawei, τουλάχιστον όσον αφορά στις ευρωπαϊκές αγορές…

Διαβάστε επίσης: Μοναδικές εκπλήξεις, δώρα και προσφορές με κάθε προπαραγγελία της σειράς P40!

Με μια ματιά
Huawei P40 Pro: Γυρίζει σελίδα, διεκδικώντας και πάλι κορυφή
Τίτλος
Huawei P40 Pro: Γυρίζει σελίδα, διεκδικώντας και πάλι κορυφή
Περίληψη
Με «P» όπως «Photography» (Visionary Photography άλλωστε είναι το μότο της νέας σειράς), το ολοκαίνουριο P40 Pro έρχεται ουσιαστικά ως η πρώτη συσκευή του επόμενου κεφαλαίου στην ιστορία της Huawei, τουλάχιστον όσον αφορά στις ευρωπαϊκές αγορές…
Συντάκτης
Εκδότης
TECHPRESS
Logo