Το ζήτημα των επικείμενων διαρθρωτικών αλλαγών στον Όμιλο ΟΤΕ έχει συνέπειες για τον πολιτικό κόσμο και τις αγορές.


MegaroΑπό την πλευρά της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα από τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου διατυπώθηκε η άποψη ότι η απόφαση για τις 120 απολύσεις της Cosmote έγιναν «σε λάθος χρόνο», ενώ θα επιδιώξει να γίνει τριμερής συνάντηση για την επανεξέταση του ζητήματος και παράλληλα θα διερευνηθεί η νομιμότητα της κίνησης της Διοίκησης του ΟΤΕ. Σε ανάλογο επίπεδο κινήθηκαν και οι δηλώσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης με τον κ. Νίκο Νικολόπουλο, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, να δηλώνει ότι «οι απολύσεις στην Cosmote δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα της εταιρείας», ενώ το ΚΚΕ χαρακτήρισε την κίνηση ως «προανάκρουσμα της νέας άγριας επίθεσης στους εργαζόμενους των πρώην ΔΕΚΟ». Από την πλευρά της ΓΣΕΕ οι απολύσεις χαρακτηρίστηκαν «παράνομες, αντεργατικές και αντισυνταγματικές». Η ΟΜΕ ΟΤΕ ανακοίνωσε 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία στον όμιλο την ερχόμενη Παρασκευή και συνέχιση από την Τρίτη 8 Μαρτίου αλλά και απεργιακών κινητοποιήσεων που θα αποφασιστούν από τη διαρκή συνεδρίαση των οργάνων της.


Η Cosmote, σύμφωνα με στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ, είναι μόνο η αρχή και οι και οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν σε πρόσθετα μέτρα και περικοπές σε όλους του τομείς χωρίς να αποκλείονται νέες απολύσεις σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου. «Αν ο στόχος είναι η περικοπή των δαπανών τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε όλο τον Όμιλο, δεν μπορεί να γίνουν παρά και με απολύσεις» υποστηρίζουν τα στελέχη αυτά που έχουν μακρά πείρα σε διοικητικές αποφάσεις της Διοίκησης. Μπορεί ανώτατα στελέχητου Οργανισμού να διαβεβαίωναν χθες ότι στην Cosmote δεν θα γίνουν νέες απολύσεις, όμως οι εργαζόμενοι αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις αυτές και έχουν ήδη κινηθεί νομικά και απεργιακά προκειμένου να αντιμετωπίσουν νέες αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι ανάλογες αποφάσεις ετοιμάζονται για τις θυγατρικές, «Γερμανός» και «RΟΜ Telekom».


Οι Αγορές
Αντίθετα από τις κινήσεις των εργαζομένων αντιμετώπισαν το θέμα οι ξένων επενδυτικοί οίκων με επικεφαλής την Morgan Stanley, την Barclays και την ελληνική Alpha Finance, που χαρακτήρισαν την κίνηση ως «θετική». Η Morgan Stanley αναφέρει ότι τα μέτρα είναι σωστά και υπογραμμίζει ότι είναι κινήσεις αλλαγής της Διοίκησης του ΟΤΕ. Σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή οι ανακοινώσεις αυτές σημαίνουν οικονομίες κλίμακας 4,2% του ετήσιου εργασιακού κόστους και αυξάνουν περίπου 9% τα κέρδη της εταιρεία. Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε χθες στα 7,3 ευρώ με πτώση 2%.


Απεργιακές κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιδρούν με την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής στις 4 Μαρτίου και από την Cosmote με 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο. Στελέχη της Διοίκησης του ΟΤΕ τόνιζαν χθες ότι ευθύνη της είναι η διασφάλιση της συνέχειας της Ομίλου, καθώς μείωση προσωπικού έχει γίνει ήδη σταδιακά σε όλες τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις. Η Διοίκηση της Cosmote συναντήθηκε χθες με την ΟΜΕ-ΟΤΕ και ανακοίνωσε τον τρόπο που θα αποζημιωθούν οι 120 χωρίς να γνωστοποποιήσει ανακοινώσει κατάλογο με συγκεκριμένα ονόματα.