Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν κάποιο πλάνο disaster preparedness, παίρνουν μέτρα όταν είναι πλέον πολύ αργά.


symantec new logo 2010Η Symantec ανακοίνωσε τα ευρήματα της έρευνάς της 2011 SMB Disaster Preparedness, η οποία αντικατοπτρίζει την αντιμετώπιση και τις πρακτικές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των πελατών τους σχετικά με την προετοιμασία ενός disaster recovery. Η έρευνα καταδεικνύει ότι παρόλο που οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν έχουν θέσει ως προτεραιότητα ένα πλάνο disaster preparedness, μέχρι να έρθουν αντιμέτωποι με μια καταστροφή ή απώλεια δεδομένων.


Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι το κόστος από την έλλειψη ετοιμότητας είναι υψηλό, θέτοντας έτσι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το downtime δεν κοστίζει μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πολλές χιλιάδες δολάρια, αλλά ωθεί επίσης και τους πελάτες τους να λύσουν τις συνεργασίες μαζί τους.


Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν κατανοούν την σπουδαιότητα ενός σχεδίου disaster preparedness. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν διαθέτουν ένα πλάνο σε ετοιμότητα. Ποσοστό 41% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ποτέ δεν σκέφτηκαν να συγκροτήσουν ένα πλάνο και 40% δήλωσαν ότι το disaster preparedness δεν αποτελεί μέρος των προτεραιοτήτων τους. Η έλλειψη αυτή προετοιμασίας προκαλεί έκπληξη, δεδομένου πόσες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Ποσοστό 65% των ερωτηθέντων διαμένουν σε περιοχές ευπαθείς σε φυσικές καταστροφές. Τους τελευταίους 12 μήνες, μια τυπική μικρή ή μεσαία επιχείρηση αντιμετώπισε 6 διακοπές λειτουργίας των υπολογιστικών συστημάτων της, με βασικές αιτίες τις κυβερνοεπιθέσεις, τις διακοπές ρεύματος ή τις φυσικές καταστροφές.


Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι βασικές πληροφορίες των περισσότερων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι προστατευμένες. Λιγότερες από τις μισές κάνουν back up τα αρχεία τους σε εβδομαδιαία βάση ή και πιο συχνά και μόλις 23% των ερωτηθέντων πραγματοποιούν καθημερινό back up. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι μια καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια των πληροφοριών τους. Στην πραγματικότητα, ποσοστό 44% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι θα έχαναν τουλάχιστον 40% των δεδομένων τους σε περίπτωση καταστροφής.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι μισές από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εφαρμόσει πλάνο disaster preparedness, το έκαναν μόνο αφού αντιμετώπισαν διακοπή λειτουργίας ή/και απώλεια δεδομένων. 52% των ερωτηθέντων συγκρότησαν πλάνο disaster preparedness μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Ωστόσο, μόλις 28% από αυτούς είχαν πραγματικά δοκιμάσει τα πλάνα τους για recovery, που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την πραγματική τους προετοιμασία σε ενδεχόμενη καταστροφή.


Οι καταστροφές μπορεί να έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το μέσο κόστος του downtime για μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση είναι $12.500 την ημέρα. Οι διακοπές λειτουργίας ωθούν τους πελάτες να φεύγουν – ποσοστό 54% των πελατών των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν αλλάξει προμηθευτή λόγω των αναξιόπιστων υπολογιστικών συστημάτων τους, δηλαδή αύξηση σε ποσοστό 12% συγκριτικά με την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο χρόνο. Αυτό το downtime μπορεί επίσης να τις θέσει εκτός λειτουργίας. Επίσης, 44% των πελατών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι οι προμηθευτές τους είχαν κλείσει μόνιμα λόγω κάποιας καταστροφής.


Οι πελάτες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ανέφεραν επίσης σημαντικές επιπτώσεις για τις δικές τους επιχειρήσεις. Όταν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν downtime, αυτό κοστίζει στους πελάτες τους κατά μέσο όρο $10,000 την ημέρα. Εκτός από το άμεσο οικονομικό κόστος, 29% των πελατών που ερωτήθηκαν, είχαν χάσει «κάποια» ή «αρκετά» από τα σημαντικά δεδομένα τους ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων που έχουν οι καταστροφές στους προμηθευτές τους.


Συστάσεις
Η Symantec προτείνει τα ακόλουθα:
· Μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά: Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να είναι πολύ αργά, γι’ αυτό χρειάζεται να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό ενός πλάνου disaster preparedness σήμερα. Ένα πλάνο πρέπει να περιλαμβάνει identification των βασικών συστημάτων και των δεδομένων τους που είναι ζωτικά για την απρόσκοπτη λειτουργία μια επιχείρησης. Βασικά, θα πρέπει να εντοπίσετε ποιοι είναι οι κρίσιμοι πόροι σας.
· Προστατέψτε απόλυτα τις πληροφορίες σας: Για να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας των κρίσιμων εταιρικών πληροφοριών, οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν τις κατάλληλες λύσεις ασφαλείας και backup για την διαδικασία archive των σημαντικών αρχείων τους, όπως οι φάκελοι των πελατών τους και οι οικονομικές πληροφορίες. Οι φυσικές καταστροφές, οι διακοπές ρεύματος και οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να συντελέσουν στην απώλεια δεδομένων αλλά και σε οικονομική απώλεια, οπότε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα σημαντικά αρχεία τους διασώζονται όχι μόνο σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και/ή σε ένα εταιρικό δίκτυο, αλλά σε μια ασφαλή, off-site τοποθεσία.
· Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους: Οι εργαζόμενοι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του downtime και θα πρέπει να εκπαιδευτούν στις καλύτερες πρακτικές για την ασφάλεια των υπολογιστών και στον τρόπο που θα πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση που οι πληροφορίες διαγραφούν κατά λάθος ή δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα μέσα στα αρχεία τους. Εφόσον οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν λίγους πόρους, όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές θα πρέπει να γνωρίζουν την διαδικασία ανάκτησης των εταιρικών τους πληροφοριών σε περίπτωση καταστροφής.
· Πραγματοποιείτε συχνά δοκιμές: Η χειρότερη στιγμή για να ανακαλύψετε ότι οι κρίσιμες πληροφορίες σας δεν έχουν γίνει backup όπως είχε προγραμματιστεί, είναι αφού «χτυπήσει» μια καταστροφή. Οι τακτικές δοκιμές disaster recovery είναι ανεκτίμητες. Δοκιμάστε το πλάνο σας οποιαδήποτε στιγμή εντοπίσετε κάποια διαφοροποίηση στο περιβάλλον σας.
· Αναθεωρείστε το πλάνο σας: Εάν οι συχνές δοκιμές δεν είναι εφικτές λόγω της έλλειψης πόρων και του bandwidth, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να αναθεωρούν το πλάνο τους για disaster preparedness τουλάχιστον σε τριμηνιαία βάση.


Η έρευνα της Symantec SMB Disaster Preparedness είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2010 από την Applied Research, σε στελέχη υπεύθυνα για τους υπολογιστές, την τεχνολογία και τους πόρους σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα σχεδιάστηκε με στόχο να εκτιμήσει το στάδιο ετοιμότητας των επιχειρήσεων στο disaster recovery, ανακαλύπτοντας τις αντιλήψεις και τις πρακτικές που έχουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα απευθύνθηκε σε 1.840 ερωτηθέντες από 23 χώρες της Βόρειας Αμερικής, EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), Ασίας και Ειρηνικού, καθώς και της Λατινικής Αμερικής.