Στην Ελλάδα η ύφεση και ο ανταγωνισμός επέφεραν μείωση εσόδων κατά 14,5% και πωλήσεων κατά 7,4% και πελατειακής βάσης.


VodafoneΌπως είχε προαναγγείλει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος ο έντονος ανταγωνισμός και η ύφεση οδήγησαν την Vodafone στη μείωση των εσόδων της κατά 14,5%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν ο κύκλος εργασιών της έφθασε για το οικονομικό έτος 2009 στα 1,158 δισ. στερλίνες έναντι 1,251 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφθασαν στα στα 311 εκατ. στερλίνες έναντι 439 εκατ. στερλινών (μείωση 29,15%). Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη έφθασαν στα 99 εκατ. από 225 εκατ. (μείωση 56%). Παράλλα το σύνολο των συνδρομητών της μειώθηκε κατά 533 χιλιάδες συνδέσεις και έπεσε στα 6,023 εκατ. πελάτες, μείωση που αποδίδεται καθαρά στην εκκαθάριση της πελατειακής βάσης και στην ταυτοποίηση στην καρτοκινητή.


Αισιόδοξα μηνύματα από το εξωτερικό
Διέψευσε τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών ο Ομιλος Vodafone, ο οποίος σε διεθνές επίπεδο υπερδιπλασίασε κατά 177% τα καθαρά κέρδη στις 8,65 δισ. λίρες από τις 3,08 δισ. λίρες που είχαν κινηθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Η αύξηση αποδίδεται στα αυξημένα έσοδα και στις περικοπές κόστους που έγιναν έγκαιρα. Τα έσοδα σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 8,4% φθάνοντας στις 44,47 δισ. λίρες σε σχέση με τις 41,02 δισ. λίρες πέρισυ, Αν και η αύξηση αυτή οφείλεται και στην πτώση της λίρας σε σχέση με τα άλλα νομίσματα και του ευρώ, η αύξηση πωλήσεων οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση της βάσης πωλήσεων.


Καλά νέα για την Vodafone είναι η αύξηση του μερίσματός της κατά 8,7% στις 5,65 πένες από 5,20 πένες ανά μετοχή. Το συνολικό μέρισμα για τη χρήση του 2010 έφθασε στις 8,31 πένες από 7,77 πένες ένα χρόνο νωρίτερα. Οι ταμειακές ροές και άλλα συγγενή μεγέθη ενισχύθηκαν κατά 27% στις 7,2 δισ. λίρες, ποσά που ξεπέρασαν αρκετά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που την τοποθέτησαν στις 6,8 δισ. λίρες. Η αξία της μετοχής της Vodafone έκλεισε στις 136 πένες την περασμένη Δευτέρα, φθάνοντας την αξία της Vodafone στα 71,74 δισ. λίρες, η οποία εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 11% τον τελευταίο χρόνο. Ο Ομιλος κινήθηκε με ασφάλεια αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αξιοποιώντας την ανάπτυξη της κινητής και των ευρυζωνικών υπηρεσιών και παράλληλα αξιοποίησε τις κινήσεις μείωσης τους λειτουργικού κόστους. Ο Ομιλος βασιζόμενος στην σταθερότητα των κινήσεών του, εκτιμά αύξηση του μερίσματος κατά 7% για την επόμενη τριετία.