Μείωση στα έσοδα του ΟΤΕ προβλέπουν οι αναλυτές, με το ποσό που αναμένεται να μπει στα ταμεία, να ανέρχεται στα 286 εκατ. ευρώ

OTEΓια μείωση στα έσοδα του ΟΤΕ κάνουν λόγο οι προβλέψεις, αφού η πορεία της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, αλλά και η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας οδηγούν σε αρνητικές εξελίξεις.

Οι αναλυτές του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού μιλούν για απαραίτητη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού αν θέλει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τον ανταγωνισμό.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμά ότι στο α’ τρίμηνο ο ελληνικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος θα παρουσιάσει μεν υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας του, ταυτόχρονα, όμως, θα υπάρξει μία -έστω μικρή- μείωση των εσόδων.

Η αύξηση της κερδοφορίας αποδίδεται στην αντιστροφή των προβλέψεων για τη μεταβίβαση του 4% του ΟΤΕ στο ΤΑΠ-ΟΤΕ (195 εκατ. ευρώ), ενώ η μείωση των εσόδων οφείλεται τόσο στην πορεία της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα όσο και στο γεγονός ότι η κινητή τηλεφωνία δεν είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε στο παρελθόν.

Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, που περιλαμβάνει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις οκτώ αναλυτών, τοποθετεί τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου του ΟΤΕ στα 286 εκατ. ευρώ έναντι 141 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2008.

Αναφορικά με τα έσοδα, προβλέπουν πτώση 1,4% καθώς εκτιμούν ότι θα διαμορφωθούν στα 1,52 δισ. ευρώ από 1,54 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα EBITDA αναμένονται αυξημένα κατά 37%, στα 732 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, 11 αναλυτές του Reuters τοποθετούν τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο στα 296,9 εκατομμύρια ευρώ, από 141 εκατ. ευρώ πέρσι. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, προβλέπουν ελαφρά μείωση στο 1,51 δισ. ευρώ, την οποία αποδίδουν στον χορό των προσφορών, στον οποίο παρέσυρε τον ΟΤΕ ο εγχώριος ανταγωνισμός.