Πριν λίγες ημέρες, η Forthnet ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματά της για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

panos-papadopoulos-Πώς κρίνετε την πορεία της εταιρείας αυτό το εξάμηνο, καθώς και το μέγεθος της συνδρομητικής βάσης του ομίλου; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον; Θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε. Η παρατεταμένη ύφεση που έχει μειώσει κατά πολύ την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους λιανικής.

Εμείς, σε αυτό το περιβάλλον, διατηρούμε μια προσεκτική εμπορική πολιτική, η οποία σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτιστοποίηση του κοστολογικού μοντέλου της εταιρείας, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση σημαντικών οικονομικών δεικτών της εταιρείας.

Ταυτόχρονα όμως, εστιάζουμε στον συνεχή εμπλουτισμό του περιεχομένου και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, βελτιώνοντας την συνολική εμπειρία που προσφέρουμε στους συνδρομητές μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των εταιρειών του κλάδου τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, αποδεικνύεται ότι οι στρατηγικές μας επιλογές, έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρεία μας να παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο, με το 18% των ελληνικών νοικοκυριών να απολαμβάνουν σήμερα υπηρεσίες μας. Όσον αφορά το μέλλον, θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για βελτίωση της εμπειρίας των συνδρομητών μας αλλά και του κοστολογικού μας μοντέλου.

 

– Ποιο είναι το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας; Πού θα δώσει έμφαση και ποιους τομείς σκοπεύετε να αναπτύξετε περαιτέρω;

Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε καινοτόμες υπηρεσίες που αλλάζουν τα δεδομένα της αγοράς και την καθημερινότητα των συνδρομητών μας. Η Forthnet όλα αυτά τα χρόνια είναι συνώνυμο της καινοτομίας.

Τώρα, λανσάρουμε τη νέα υπηρεσία Nova On Demand, που πραγματικά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μέχρι σήμερα βλέπαμε τηλεόραση. Οι συνδρομητές μας μπορούν να παρακολουθούν τις μεγαλύτερες πρεμιέρες και κινηματογραφικές επιτυχίες της δορυφορικής μας πλατφόρμας, τις πιο δημοφιλείς σειρές καθώς και πλούσιο ψυχαγωγικό περιεχόμενο με παιδικό πρόγραμμα και ντοκιμαντέρ στην τηλεόρασή τους, όποτε εκείνοι επιθυμούν και όσες φορές θέλουν, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού στην μεγάλη οθόνη τηλεόρασης. Η νέα μας υπηρεσία, η οποία αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική τηλεόραση, εκτός της υπεροχής σε ποιότητα περιεχομένου από τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές υπηρεσίες, διατίθεται δωρεάν σε όλους τους συνδρομητές Nova3play, χωρίς κρυφές ή πρόσθετες χρεώσεις.

Επίσης, το καλοκαίρι, αναβαθμίσαμε όλα τα κανάλια της Nova σε High Definition, προσφέροντας τη θέαση HD περιεχομένου σε όλους τους συνδρομητές μας, εντελώς δωρεάν.

Ταυτόχρονα, εμπλουτίζουμε διαρκώς το περιεχόμενο της Nova μέσα από συμφωνίες με μεγάλους προμηθευτές. Προχωρήσαμε στην ανανέωση της μακρόχρονης συνεργασίας της με την Sony Pictures Television, το studio που κάθε χρόνο παράγει ταινίες και σειρές που ξεχωρίζουν στο Αμερικάνικο και Ελληνικό Box Office, εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα του Γαλλικού και του Πορτογαλικού πρωταθλήματος, προσθέσαμε στο τηλεοπτικό μπουκέτο της Nova τέσσερα νέα κανάλια, και έπεται συνέχεια!

Επιπρόσθετα, εξετάζουμε διαρκώς και προχωρούμε σε εμπορικές συμφωνίες που μπορούν να προσφέρουν στην εταιρεία νέες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Παρακολουθούμε το νέο τηλεοπτικό τοπίο έτσι όπως διαμορφώνεται αυτές τις μέρες και αποτελούμε διαχρονικά στρατηγικό συνεργάτη του Ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και αρωγό σε μια προσπάθεια βελτίωσης της συγκεκριμένης διοργάνωσης και κατ’ επέκταση του τηλεοπτικού προϊόντος.

– Πρόσφατα, υπογράφηκε ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Forthnet και του κινεζικού κολοσσού ZTE. Ποια είναι τα κύρια σημεία της συμφωνίας, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά της και ποιο το όφελος για την εθνική οικονομία; Είναι στα άμεσα σχέδια της Forthnet η σύναψη και άλλων συμφωνιών;

Η συμφωνία της Forthnet με τη ΖΤΕ, η οποία υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα, αφορά στην από κοινού κατάρτιση ενός επιχειρησιακού πλάνου και χρηματοδότησης ενός δικτύου υψηλών ταχυτήτων νέας γενιάς. Είναι εθνικής σημασίας η δημιουργία ενός δεύτερου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αυτό, εκτός του ότι θα δημιουργήσει επιτέλους ανταγωνισμό, με τελικό ωφελημένο τον καταναλωτή, θα δώσει πνοή και ανάπτυξη σε πολλούς τομείς με πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Η δημιουργία ενός δευτέρου δικτύου πρόσβασης, θα προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις, θα συμβάλλει στην βέλτιστη αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, τις οποίες δεν μπορεί να υποστηρίξει το υπάρχον απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού.

– Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρείας;

Στο λειτουργικό μέρος, εδώ και ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, βελτιώνουμε διαρκώς το κοστολογικό μοντέλο της εταιρείας. Ειδικά στο τηλεοπτικό κομμάτι, εξορθολογίζουμε συνεχώς τις επιλογές μας ως προς την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων και δεν προχωράμε σε επιλογές που συνεπάγονται αλόγιστα και απαγορευτικά κόστη σε σχέση με τα νέα υφεσιακά δεδομένα της Ελληνικής αγοράς. Πέρα από την λειτουργική ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μας, πρόσφατα ανακοινώσαμε και την καθιέρωση της εμπορικής επωνυμίας «Nova» για όλες τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε οικιακούς πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, με καινοτόμες εμπορικές προτάσεις, όπως αυτή του Nova3play, ανοίξαμε μία νέα αγορά, η οποία είχε θετικές επιπτώσεις αποτελώντας το βασικό μοχλό ανάπτυξης της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στο χρηματοοικονομικό μέρος, το καλοκαίρι, μετά από ένα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, ήρθαμε σε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση των δανειακών μας υποχρεώσεων με τις δανείστριες τράπεζες. Με την συμφωνία αυτή, ο τραπεζικός μας δανεισμός, για τον οποίο την τελευταία 7ετία της κρίσης έχουμε καταβάλλει περισσότερα από 100εκ ευρώ για τόκους, θα μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο, βελτιώνοντας σημαντικά τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες της εταιρείας. Σε συνέχεια αυτής της συμφωνίας με τις δανείστριες τράπεζες, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας πήρε την απόφαση για την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, ύψους 100εκ ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η απόφαση για την έκδοση του ΜΟΔ, αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς η διοίκηση της εταιρείας αποδεικνύει ότι γι αυτήν προέχει το συμφέρον της εταιρείας και όχι μεμονωμένα κάποιων μετόχων. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα αποφάσεων από διοικήσεις εταιρειών στην Ελλάδα.

– Όπως είναι γνωστό, έχει δοθεί νέα παράταση, μέχρι το Δεκέμβριο, στη συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ της Vodafone Ελλάδος και της Wind για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης από την πρώτη για την Forthnet. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα;

Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απευθύνετε στους ίδιους.

Σε κάθε περίπτωση, χρέος της Διοίκησης της εταιρείας είναι να εξυπηρετεί πρωτίστως το Εταιρικό συμφέρον. Με γνώμονα αυτό, η Διοίκηση προχώρησε αρχικά στην συμφωνία αναχρηματοδότησης με τις δανείστριες τράπεζες και αμέσως μετά, σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού. Καθώς το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο είναι υπέρ παλαιών μετόχων, όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν, έμπρακτα πλέον, το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία, και όχι μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ.

– Ποια μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν από το κράτος για την ενίσχυση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών;

Τα μέτρα θα πρέπει να κινηθούν με βασικό άξονα τη δημιουργία πραγματικών συνθηκών ανταγωνισμού στις υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει τα μέτρα αυτά, κατ΄ αρχήν να «ενθαρρύνουν» και να δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για τη δημιουργία ενός δευτέρου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης σε συνδυασμό με το διαχωρισμό μεταξύ των παρόχων χονδρικής και λιανικής, ώστε να λειτουργούν ομαλά οι δυνάμεις της αγοράς και ο ανταγωνισμός.

Η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες χώρες τις Ευρώπης όπου υπάρχει ένα και μόνο δίκτυο τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, αυτό του χαλκού. Στις χώρες όπου υπάρχει έλλειψη εναλλακτικών υποδομών, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ο κίνδυνος για επιστροφή σε μονοπωλιακές καταστάσεις είναι περισσότερο από ορατός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα σήμερα έχει τη χειρότερη επίδοση, όσον αφορά τη διείσδυση των ευζωνικών συνδέσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, που εξασφαλίζουν υπέρ-ταχύτατη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Με ποσοστό 0,2% καταλαμβάνουμε την τελευταία θέση -μεταξύ 32 χωρών- στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας, απέχοντας κατά πολύ από το μέσο όρο που βρίσκεται για τα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ στο 17,9%. Η τεχνολογία οπτικής ίνας είναι σήμερα η πιο μοντέρνα τεχνολογία, αλλά και η μόνη αναγνωρισμένη ως «future-proof» τεχνολογία για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια καθώς δεν επηρεάζεται από καιρικά φαινόμενα, από τον αριθμό χρηστών και από την απόσταση από το Αστικό Κέντρο, που είναι και τα βασικά μειονεκτήματα του υπάρχοντος δικτύου χαλκού.

Δεδομένης της μέχρι σήμερα αποτυχίας αποτελεσματικής εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου από την ΕΕΤΤ ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη δραστηριοποίηση όλων των παρόχων, πρέπει να αναζητήσουμε δομικές λύσεις που θα αποτρέπουν παθογένειες του παρελθόντος. Υποστηρίζουμε ιδίως την προώθηση μοντέλων λειτουργίας αποκλειστικής χονδρικής πρόσβασης (wholesale-only models) όπου η επιχείρηση που διαχειρίζεται την υποδομή δικτύου δεν θα παρέχει λιανικές υπηρεσίες. Εφαρμογή ανάλογου μοντέλου είδαμε στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη δημιουργία των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Αντίστοιχες δομικές λύσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια, η σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο επενδυτικό περιβάλλον και ο ανταγωνισμός.

Συνέντευξη τύπου στο ΑΠΕ