Η κατασκοπία στον κυβερνοχώρο έχει εξελιχθεί σε άκρως αποδοτική επιχείρηση, με το Joint Strike Fighter project να αποτελεί το πιο πρόσφατο θύμα της.

f-35-lightning-iiΤο Joint Strike Fighter project, ένα πρόγραμμα του Πενταγώνου με κονδύλι ύψους $300 δισ. στο οποίο συμμετέχουν οι Lockheed Martin, Northrop Grumman Corp και BAE, αποτέλεσε στόχο κυβερνοκατασκόπων.
Χάκερς κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στο σχεδιασμό πολεμικών αεροσκαφών νέας γενιάς, γεγονός που τα καθιστά περισσότερα ευάλωτα σε μελλοντικές αερομαχίες, μιας και οι αντίπαλοι πιθανότατα να γνωρίζουν τα τρωτά τους σημεία.


Πιο συγκεκριμένα, σχέδια για ηλεκτρονικά κυκλώματα του μαχητικού F-35 Lightning II έπεσαν στα χέρια των «ηλεκτρονικών» εισβολέων, ενώ οι επιθέσεις στο δίκτυο του απόρρητου project του Πενταγώνου δεν έχουν σταματήσει. Πληροφορίες θέλουν το κενό ασφαλείας να προέκυψε από το εταιρικό δίκτυο κάποιου εκ των συνεργατών του Πενταγώνου και όχι από το ίδιο το Πεντάγωνο.


Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού, ωστόσο, έσπευσαν να επισημάνουν «off the record» πως οι πιο ευαίσθητες και κρίσιμες πληροφορίες είναι αποθηκευμένες σε υπολογιστές που δεν συνδέονται στο διαδίκτυο, οπότε και παραμένουν ασφαλείς.


Το γεγονός αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Wall Street Journal. Αν και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε επίσημη δήλωση για το συμβάν, «διαρροές» από το Πεντάγωνο στοχοποιούν για ακόμα μια φορά την Κίνα.