Διαβάστε 9 οικονομικές και έξυπνες λύσεις για να για να ελαττώσετε τα δυσβάσταχτα κόστη της περιαγωγής (roaming) , όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.

skukuΤο να ταξιδεύετε στο εξωτερικό με το κινητό σας τηλέφωνο είναι μεν βολικό, αλλά και τρομερά ακριβό. Από την άλλη είναι και εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει κάποιος τις χρεώσεις του roaming για φωνή και για data, ενώ το γεγονός πως πρέπει να πληρώνετε και για τις εισερχόμενες κλήσεις σας είναι τουλάχιστον ενοχλητικό.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγετε τα περιττά κόστη του roaming. Παρακάτω θα βρείτε μερικές οικονομικές λύσεις για να έχετε εσείς τον έλεγχο του πορτοφολιού σας.


1. Αγοράστε μια τοπική SIM

Πρόκειται για κοινή λογική, αλλά αν ταξιδεύετε συχνά σε μία συγκεκριμένη χώρα, καλό θα είναι να αγοράσετε μια καρτοκινητή από μία τοπική εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Έτσι θα ελέγχετε ακριβώς το κόστος των τηλεφωνημάτων σας ενώ δεν θα πληρώνετε έξτρα για τις εισερχόμενες κλήσεις σας.


2. Χρησιμοποιήστε το Wi-Fi ειδικά αν είναι δωρεάν

Αν έχετε κινητό που υποστηρίζει σύνδεση Wi-Fi είναι μια πρώτης τάξεως λύση για να στέλνετε δωρεάν data (e-mail κ.λπ). Όλο και περισσότερες χώρες προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, καφετέριες κ.λπ.


3. Δοκιμάστε το Jajah

Αυτή θα είναι ίσως η καλύτερη λύση για όσους ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό. Η υπηρεσία προ-πληρωμένου χρόνου Jajah (http://www.jajah.com/ ) σας επιτρέπει να κάνετε register το τηλέφωνό σας, και σας προμηθεύει με έναν τοπικό αριθμό για να επικοινωνείτε με τις επαφές σας. Οι τιμές είναι άκρως ανταγωνιστικές και αξίζει τον κόπο να του ρίξετε μια ματιά.


4. Προμηθευτείτε έναν αριθμό Yac

Το Yac (http://www.yac.com/ ) είναι εδώ και καιρό στην αγορά αν και πρόσφατα άλλαξε σε eReceptionist. Παρόλο που στοχεύει περισσότερο σε επιχειρήσεις, προσφέρει έναν πολύ χρήσιμο προσωπικό αριθμό που μπορείτε να το εκτρέψετε στο κινητό σας σε πολλές χώρες. Η χρήση της υπηρεσίας είναι αρκετά οικονομική ενώ δεν πληρώνετε και για τις εισερχόμενες κλήσεις σας.


5. Γραφτείτε στο Skype

Προφανώς και δεν γίνεται να αγνοήσετε το Skype (http://www.skype.com/mobile/ ) και τη δυνατότητα που σας δίνει να επικοινωνείτε με άλλους χρήστες που έχουν Skype δωρεάν. Βέβαια, οι providers κινητής δεν είναι και τόσο χαρούμενοι με αυτό όπως φάνηκε και με τις αντιδράσεις για το Nokia N97. Υπάρχει ένας client του Skype για Windows Mobile, αλλά όχι για το Symbian ή το iPhone.


6. Ενεργοποιήστε τον τηλεφωνητή

Ίσως η πιο εύκολη και ανέξοδη λύση. Γιατί να πληρώνετε χρήματα για να εξηγείτε σε αυτούς που σας καλούν πως βρίσκεστε στο εξωτερικό; Απλά αφήστε τον τηλεφωνητή να απαντήσει στις κλήσεις σας και αργότερα βρείτε έναν εύκολο τρόπο να ακούσετε τα μηνύματά σας.


7. Πίσω στην τηλεκάρτα

Εντάξει, μπορεί το παρόν αφιέρωμα να αφορά την κινητή τηλεφωνία αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην αγοράσετε μια τοπική τηλε-κάρτα και να παίρνετε τηλέφωνα από ένα παραδοσιακό τηλέφωνο. Τα κόστη είναι λογικά, και μπορείτε να βρείτε κάρτες σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης. Μια εξαιρετική, αν και υποτιμημένη, λύση.


8. Χρησιμοποιήστε το laptop σας

Ένας ακόμα εναλλακτικός τρόπος για να επικοινωνείτε ενώ είστε στο εξωτερικό είναι να μετατρέψετε το laptop σας σε κινητό τηλέφωνο. Υπηρεσίες όπως το Skuku (http://www.skuku.com/en/content/home-page ) προσφέρουν ένα USB Stick των 20€ μέσα στο οποίο βάζετε την SIM σας και για 10€ τον μήνα μπορείτε να κάνετε τηλεφωνήματα σε χαμηλές τιμές. Η παραπάνω υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο για την Μεγάλη Βρετανία, αλλά παραμένει μια καλή λύση για όσους ταξιδεύουν συχνά εκεί.


9. Μόνο Data

Στις μέρες μας είναι σπάνιο να μην έχει κάποιος e-mail ή κάποια υπηρεσία instant messaging. Για αυτό είναι πολύ καλύτερο (και φτηνότερο) να επικοινωνείτε μέσω msn mobile (είναι διαθέσιμο για windows mobile αλλά και για συγκεκριμένες java συσκευές) ή μέσω mail. Ειδικά αν υπάρχει κάποιο Wi-Fi κοντά σας πρόκειται για μία εξαιρετική λύση.