Ο Άγγελος Τζωρτζίνης αναδείχθηκε νικητής στην υποκατηγορία «Επικαιρότητα» των Sony World Photography Awards.

Η Επίτιμη Κριτική Επιτροπή των Sony World Photography Awards 2016, του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας παγκοσμίως, απένειμε σήμερα στον Έλληνα φωτογράφο Άγγελο Τζωρτζίνη τον τίτλο του νικητή στην υποκατηγορία Επικαιρότητα, της Επαγγελματικής Κατηγορίας των βραβείων.

Ο Τζωρτζίνης (γεννηθείς το 1984) από την Αθήνα, επιλέχθηκε από τους κριτές για το έργο του «Σε αναζήτηση του Ευρωπαϊκού Ονείρου», μια δυνατή σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν τη δραματική προσφυγική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου, το τελευταίο από τα Ελληνικά νησιά και το πρώτο Ευρωπαϊκό νησί, στην αναζήτησή τους για μια καλύτερη ζωή, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση έγινε ενώπιον κορυφαίων προσωπικοτήτων του χώρου της φωτογραφίας σε μια τελετή απονομής στο Λονδίνο, στην οποία μεταφέρθη ο Τζωρτζίνης για να παραλάβει το βραβείο του καθώς και ψηφιακό φωτογραφικό εξοπλισμό από τη Sony. Ο Τζωρτζίνης ήταν ένας από τους νικητές των 14 υποκατηγοριών της Επαγγελματικής Κατηγορίας που ανακοινώθηκαν στην τελετή, μαζί με τους συνολικούς νικητές των Sony World Photography Awards 2016.

Τα Sony World Photography Awards, που ιδρύθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, αναγνωρίζουν ετησίως τις καλύτερες παγκοσμίως φωτογραφίες. Αποτελούν μια έγκυρη φωνή στη φωτογραφική βιομηχανία που έχει τη δύναμη να διαμορφώσει τη σταδιοδρομία των νικητών και των φιναλίστ φωτογράφων. Τα βραβεία του 2016, στην ένατη χρονιά τους, έλαβαν έναν αριθμό ρεκόρ 230.103 συμμετοχών από 186 χώρες.

Ο Άγγελος Τζωρτζίνης είναι ένας ελευθέρος επαγγελματίας φωτογράφος με εκπαίδευση στην Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας, στην Αθήνα. Τα τελευταία 5 χρόνια ο Τζωρτζίνης έχει καταγράψει το αποτέλεσμα της μαζικής μετανάστευσης προσφύγων προς την Ελλάδα. Ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα, με μια αφήγηση χαμηλού φωτισμού, τράβηξε τη νικητήρια σειρά φωτογραφιών «Σε αναζήτηση του Ευρωπαϊκού Ονείρου». Το έργο του αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες αλλά και όσοι έχουν εγκαταλείψει την ένταση της Μέσης Ανατολής και διασχίζουν τη Μεσόγειο, σε αναζήτηση ασύλου. Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί παγκοσμίως και έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία.

sony-world-photography-awards

Περιγράφοντας το νικητήριο έργο του ο Τζωρτζίνης σχολιάζει: «Τα τελευταία χρόνια, η Κώς και η Λέσβος έχουν γίνει η είσοδος για χιλιάδες μετανάστες στο ταξίδι τους από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Τα κύρια σημεία εισόδου είναι τα νησιά της Κώ και της Λέσβου από θαλάσσης. Η Ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει το κύμα μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, έχει χτίσει ένα τοίχος συρματοπλέγματος 8 χιλιομέτρων και ύψους 8 μέτρων στην κυρίως είσοδο στα βορειοανατολικά σύνορά της με την Τουρκία, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να αλλάξουν πορεία, διασχίζοντας τη θάλασσα. Για πολλούς, αποτελεί την πρώτη τους επαφή με τη θάλασσα. Εκατοντάδες έχουν χάσει τις ζωές τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζοντας να επανασυνδεθούν με φίλους και συγγενείς που έχουν χάσει εδώ και καιρό.»

Μιλώντας για τη νίκη του, ο Τζωρτζίνης σχολίασε: «Είναι τιμή μου να είναι ο νικητής της κατηγορίας μου καθώς αυτό το βραβείο μου δίνει την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσω το έργο μου. Από την άλλη, πρέπει να κρατήσουμε όλοι ένα ταπεινό προφίλ αυτές τις δύσκολες ημέρες για τους πρόσφυγες. Ελπίζω ειλικρινά ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα για όλους αυτούς τους ανθρώπους.»

Το έργο του Άγγελου Τζωρτζίνη θα εκτεθεί ως τμήμα της έκθεσης των Sony World Photography Awards στο Somerset House στο Λονδίνο, από τις 22 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου και θα δημοσιευθεί στο βιβλίο των βραβείων για το 2016, διαθέσιμο για αγορά από την τοποθεσία www.worldphoto.org.