Η ESET προειδοποιεί τους χρήστες του Facebook για καμπάνια με scam που έγινε… viral.

Οι ερευνητές της ESET έχουν εντοπίσει μια καμπάνια με scam στο Facebook που κλέβει από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων τα στοιχεία των καρτών πληρωμής. Αντί να αγοράζουν πολυτελή γυαλιά ηλίου με έκπτωση 90%, οι καταναλωτές είναι πιθανό να καταλήξουν θύματα μιας απάτης με κάρτες πληρωμών.

Σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Χιλή, η Κίνα, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι χρήστες του Facebook έρχονται αντιμέτωποι με ένα κύμα spam διαφημίσεων που εξαπλώνονται μέσω παραβιασμένων λογαριασμών του Facebook, τον έλεγχο των οποίων έχουν πάρει οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιώντας malware και τακτικές κοινωνικής μηχανικής.

1

Χωρίς τη σχετική συγκατάθεση, δημοσιεύουν φωτογραφίες που διαφημίζουν μεγάλη έκπτωση σε γυαλιά ηλίου Ray-Ban. Όταν τα θύματα προσπαθούν να τα αγοράσουν σε ψεύτικα e-shops, αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους. Εκτός από το να χάσουν μερικά δολάρια, τα στοιχεία των καρτών πληρωμών πέφτουν στα χέρια των κυβερνοεγκληματιών πίσω από την εκστρατεία, καθώς τα δεδομένα αυτά ταξιδεύουν σε ολόκληρο το Διαδίκτυο χωρίς κρυπτογράφηση. Έτσι, ο καθένας μπορεί να τα καταχραστεί για να κλέψει χρήματα.