Δυστυχώς, δεν μας δίνεται κάθε μέρα η ευκαιρία να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων που ρυθμίζουν το παγκόσμιο τεχνολογικό γίγνεσθαι. Ευτυχώς, όμως, ο επικεφαλής της Sony Mobile σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι Ελληνας και είναι ο πάντα «χειμαρρώδης» Αντώνης Μπαρούνας!

 

Αντώνης Μπαρούνας, Head of Region Europe, Sony Mobile

Ο επικεφαλής της Sony Mobile στην Ευρώπη, Αντώνης Μπαρούνας.

Στο τελευταίο Mobile World Congress ένα από τα ερωτήματα που κυριάρχησαν ήταν πώς θα επιστρέψει ο ενθουσιασμός των καταναλωτών για τα smartphones. Ποια συστατικά της συνταγής της νέας σειράς Xperia Χ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση;

Εγώ θα το πιάσω λιγάκι νωρίτερα. Θεωρώ ότι η κατηγορία των smartphones έχει πτωτική πορεία, βλέπουμε αρνητικές τάσεις. Και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα, αναφέρομαι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά μετά το 1993 (!) παρατηρούμε σε μεγάλες αγορές να υπάρχει κάτω από 5% ανάπτυξη. Είναι η πρώτη χρονιά που βλέπουμε να διαμορφώνεται αρνητικό κλίμα στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας. Αυτό σου δείχνει κάτι. Οταν όλες οι εταιρείες βλέπαμε αυξημένα έσοδα και εντυπωσιακή ανάπτυξη, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Τώρα που βλέπουμε «προσγείωση» στους ρυθμούς ανάπτυξης, το τοπίο αλλάζει. Το κινητό τηλέφωνο γίνεται πια «commodity». Ο καταναλωτής δεν το λατρεύει και δεν το ζητά όπως πριν πέντε χρόνια που υπήρχε μια παγκόσμια «τρέλα» για τα smartphones. Προσωπικά δεν βρίσκω πολλά περιθώρια για καινοτομία πια. Μην περιμένετε θεαματικές καινοτομίες και επαναστατικά προϊόντα. Η τεχνολογία όπως εξελίσσεται είναι στο ίδιο το chipset, όχι τόσο στο υπόλοιπο κινητό τηλέφωνο. Δεν μπορούν οι κατασκευάστριες εταιρείες να πάρουν… εξωπραγματικές πρωτοβουλίες και να βγάλουν κάτι «extraordinary innovative». Μιλάω πάντα για την τεχνολογία που βλέπουμε μπροστά μας τα επόμενα δυο-τρία χρόνια. Θα σας πω, όμως, πού θα έρθει η καινοτομία.

Στη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, ελάχιστες εταιρείες εξακολουθούν να βγά