Τα στελέχη της Intel μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες στο Intel Developer Forum του Πεκίνου, το όραμά τους για νέους, ταχύτερους επεξεργαστές.

intelΓιορτάζοντας έναν χρόνο από την παρουσίαση της πλέον δημοφιλούς οικογένειας επεξεργαστών Intel® AtomTM, ο Anand Chandrasekher, senior vice president της Intel και general manager του Ultra Mobility Group, παρουσίασε δύο νέους επεξεργαστές για συσκευές Mobile Internet (MIDs) καθώς και πολλά άλλα ορόσημα, στην ομιλία του στο Intel Developer Forum στο Πεκίνο.


Εκτός από τον Chandrasekher, ομιλίες εκφώνησαν και δύο ακόμη στελέχη της Intel, ο Craig Barrett και ο Pat Gelsinger, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην πορεία που θα ακολουθήσει η εταιρεία από τον επόμενο χρόνο κι έπειτα. Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Renaissance Beijing Capital, προσαρμόστηκε στην κινεζική αγορά, στηρίζοντας την εγχώρια καινοτομία αλλά και την ηγετική θέση που κατέχει η Intel στην περιοχή.


Ομιλία με θέμα τη Φορητότητα
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με τίτλο «Το Επόμενο Κύμα Ανάπτυξης της Φορητότητας», ο Chandrasekher έκανε μία πρώτη live επίδειξη της MID πλατφόρμας επόμενης γενιάς βασισμένης στον Atom, με το κωδικό όνομα “Moorestown.” Ο Chandrasekher επέτρεψε στους ακροατές του μία «κλεφτή ματιά» στη νέα πλατφόρμα, η οποία καινοτομεί στον τομέα της  χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, σημειώνοντας μείωση μεγαλύτερη του 10x σε κατάσταση αναμονής, σε σύγκριση με την αντίστοιχη  σημερινή πλατφόρμα που είναι βασισμένη στον Atom. Αυτή η δραματική μείωση γίνεται δυνατή μέσω ενός συνδυασμού νέων τεχνικών διαχείρισης του ρεύματος, ενός partition  ειδικά βελτιστοποιημένου για MID προϊόντα και της κατασκευαστικής διαδικασίας Hi-k των 45nm της Intel.


Η πλατφόρμα Moorestown, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το 2010, αποτελείται από ένα System on Chip (με κωδικό όνομα “Lincroft”), το οποίο περιλαμβάνει επεξεργαστικό πυρήνα 45nm Intel® AtomTM, περιφερειακά συστήματα για τη διαχείριση γραφικών, βίντεο και μνήμης, κι έναν συνοδευτικό δίαυλο εισόδου / εξόδου (I/O) (με κωδικό όνομα “Langwell”). Η πλατφόρμα θα συνοδεύεται κι από μία νέα έκδοση του λογισμικού Moblin, η οποία έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να προσφέρει μία διαδραστική Internet εμπειρία εφάμιλλη του PC, σε συνδυασμό με δυνατότητες κινητής τηλεφωνίας (cellular voice capabilities).


Η Intel ανακοίνωσε επίσης και την κυκλοφορία δύο νέων επεξεργαστών Atom για MIDs: τον Z550 και τον Z515. Ο Z550 φτάνει την απόδοση της σειράς προϊόντων MID στα 2GHz με τη στήριξη της τεχνολογίας Hyperthreading της Intel, θέτοντας νέα πρότυπα μέγιστης επεξεργαστικής απόδοσης στην κατηγορία ισχύος κάτω των 3 Watt. Ο Z515 ενσωματώνει τη νέα Τεχνολογία Intel® Burst Performance Technology (Intel BPT), η οποία επιτρέπει στον επεξεργαστή να λειτουργεί στα 1.2GHz όταν απαιτείται απόδοση στις υπάρχουσες μικρές και κομψές MID συσκευές.


Αυτοί οι νέοι Atom επεξεργαστές διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις επιλογές των πελατών, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία Internet στις συσκευές τσέπης MID. Ο Chandrasekher ανακοίνωσε επίσης πολλά νέα σχέδια συσκευών MID για την κινεζική αγορά.


Αναφερόμενος στα laptops που βασίζονται στον Intel Centrino 2, ο Chandrasekher αποκάλυψε κι άλλους κατασκευαστές συστημάτων (OEMs) που επιλέγουν τους επεξεργαστές υπέρ-χαμηλής τάσης της Intel για να δημιουργήσουν εξαιρετικά λεπτά σχέδια, με πάχος λιγότερο από 2.5 εκατοστά. Παρά το γεγονός ότι είναι ελαφρότερα και μικρότερα σε μέγεθος, τα notebooks αυτά προσφέρουν την εξαιρετική απόδοση και διάρκεια ζωής της μπαταρίας που περιμένουν οι καταναλωτές. Ο Chandrasekher περιέγραψε ακόμη τους επεξεργαστές επόμενης γενιάς για laptops που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Nehalem, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι από το δεύτερο μισό του έτους με την πλατφόρμα “Calpella”. Οι επεξεργαστές αυτοί θα είναι πιο ισχυροί από τους προκατόχους τους, περιλαμβάνοντας τεχνολογίες όπως η Intel Hyper-Threading και η Intel Turbo Boost.


Εταιρική Ομιλία
Σε ομιλία με τίτλο «ΕΑ: Επένδυση στην Έξυπνη Αρχιτεκτονική», ο Pat Gelsinger, senior vice president της Intel και general manager του Digital Enterprise Group, αναφέρθηκε στις τελευταίες σειρές προϊόντων client, server και ενσωματωμένων υπολογιστών κι ενημέρωσε τους developers σχετικά με τα τελευταία εργαλεία προγραμματισμού που είναι διαθέσιμα για την αρχιτεκτονική Larrabee.


Αποκαλύφθηκε ακόμα ολόκληρη η σειρά προϊόντων που σκοπεύει να κυκλοφορήσει η Intel στο μέλλον. Ο Gelsinger δήλωσε ότι η μικρο-αρχιτεκτονική “Nehalem” έχει τύχει μεγάλης αποδοχής παγκοσμίως με την κυκλοφορία του επεξεργαστή Intel® Core i7 το 2008 και την πρόσφατη παρουσίαση της βασισμένης στον Nehalem σειράς προϊόντων Xeon 5500. Η σειρά Xeon 5500 συνδυάζει την καλύτερη μικρο-αρχιτεκτονική επεξεργαστή στον κόσμο με μία νέα μνήμη και υποσύστημα I/O, QuickPath Διασυνδέσεις και Τεχνολογία Intelligent Power για να ελέγχει την κατανάλωση ρεύματος.


Ο Gelsinger είπε ότι τόσο η Intel όσο και η βιομηχανία στοχεύουν τώρα να υιοθετήσουν πιο mainstream εκδοχές PC και laptop της μικρο-αρχιτεκτονικής Nehalem, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών εκδοχών των 32nm με επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά, των οποίων η παραγωγή θα ξεκινήσει κατά το δεύτερο μισό του 2009. Ο μελλοντικός επεξεργαστής Nehalem-EX θα παρέχει οκτώ πυρήνες για την αγορά «έξυπνων server» πολλαπλών επεξεργαστλων.


Σχετικά με τους ενσωματωμένους υπολογιστές, ο Gelsinger αναφέρθηκε σε ένα ευρύ φάσμα λύσεων με επεξεργαστή Atom, για εφαρμογές όπως ενημέρωση και ψυχαγωγία εντός του αυτοκινήτου (in-vehicle infotainment) και βιομηχανική αυτοματοποίηση. Αποκάλυψε επίσης, για πρώτη φορά, τον βασισμένο στον Nehalem-EP επεξεργαστή (με το κωδικό όνομα “Jasper Forest”), ο οποίος έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρει ενισχυμένη πυκνότητα, αλλά και την ολοκλήρωση που απαιτείται για τις ενσωματωμένες και αποθηκευτικές εφαρμογές.


Ο Gelsinger μίλησε ακόμα και για τη Larrabee, η οποία αποτελεί την πρώτη αρχιτεκτονική πολλαπλών πυρήνων σχεδιασμένη για εφαρμογές υψηλής απόδοσης, ενώ διαθέτει graphics pipeline με δυνατότητα προγραμματισμού, για περισσότερη ελευθερία. Το στέλεχος της Intel συζήτησε ακόμη τη διαθεσιμότητας μίας C++ Larrabee Prototype Βιβλιοθήκης, καθώς και μία μελλοντική λύση παράλληλου προγραμματισμού βασισμένη στην τεχνολογία “Ct”. Τα πρώτα προϊόντα γραφικών με τη διακριτική ονομασία Larrabee αναμένεται να κυκλοφορήσουν κατά τα τέλη του 2009 με αρχές του 2010.


Όραμα & Πρωτοπορία

Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Intel Craig Barrett περιέγραψε πώς η τεχνολογία συνιστά εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της παιδείας, της υγείας, της οικονομικής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος. Έθεσε στην κοινωνία των developers την πρόκληση να καταφέρουν να ενώσουν τις εξαιρετικές τεχνολογικές γνώσεις τους ώστε να κατασκευάσουν λύσεις που να αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα.


«Τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να επενδύσεις σε καλούς ανθρώπους και καλές ιδέες», δήλωσε ο Barrett, του οποίου τα συμπεράσματα έχουν αντληθεί από τις παρατηρήσεις που έχει συλλέξει από τα ταξίδια του σε πάνω από 30 χώρες το χρόνο. «Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι αναγκαία για την ανάπτυξη λύσεων που θα αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις».


Ο Barrett ανακοίνωσε ότι η Intel έχει επιλέξει τέσσερις νικητές της Πρόκλησης INSPIRE•EMPOWER που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Οι νικητές θα λάβουν από $100,000 ο καθένας ώστε να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω τις καινοτόμες λύσεις τους που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως εφαλτήριο για την αντιμετώπιση αναγκών σε σχέση με την παιδεία, την υγεία, την οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον.


Οι νικητές της Πρόκλησης INSPIRE•EMPOWER είναι οι: ο Bibek Chapagain της Winrock International από το Κατμαντού του Νεπάλ, ο Daniel Fletcher από το Πανεπιστήμιο Berkley, ο Eric Morrow του Ιδρύματος Maendeleo από την Καμπάλα της Ουγκάντα και ο Michael Potts από τις Καθολικές Υπηρεσίες Ανακούφισης (Catholic Relief Services) του Ναϊρόμπι της Κένυα.