Το Amazon εγκαινίασε το Lumberyard, τη νέα του cross-platform 3D μηχανή γραφικών που θα επιτρέψει σε κάθε ενδιαφερόμενο να στήσει από το μηδέν το παιχνίδι του! Με ένα δωρεάν download της… ξυλαποθήκης, οι επίδοξοι developers αποκτούν πρόσβαση σε ένα εργαλείο που αν μη τι άλλο παρουσιάζει ενδιαφέρον μιας που είναι συμβατό τόσο με τα Web Services (AWS) του Amazon, όσο και με την υπηρεσία Twitch (η δημοφιλέστερη πλατφόρμα streaming στις τάξεις των παικτών ανά τον κόσμο).

Πρακτικά, το Lumberyard θα σας δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσετε τα δικά σας παιχνίδια σε PC, PS4 και Xbox One. Βασίζεται στη γνωστή CryEngine (τα Crysis τα θυμάστε…;) αλλά έχει ήδη προλάβει να διαφοροποιηθεί μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, αφού έχει προσθέσει και δικά του, αποκλειστικά στοιχεία. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα εξ αυτών, τότε θα ήταν η αλληλεπίδρασή του με το Twitch, που αναφέραμε λίγο πιο πάνω. Το Lumberyard επιτρέπει αρχικά στον δημιουργό και μετέπειτα στον παίκτη να ζήσουν την εμπειρία των Twitch Plays: καθώς κάποιος θα παίζει δηλαδή, θα ζητά από τον κόσμο που τον παρακολουθεί να του δίνει feedback και θα προχωρά το παιχνίδι του ακολουθώντας τις εντολές του!

lumberyard-2

Για να τρέξετε το Lumberyard, θα χρειαστεί το PC σας να διαθέτει Windows 7 ή νεότερα (νισάφι πια!) και το Microsoft Visual Studio 2013. Όπως είπαμε η διανομή της γίνεται μέσα από το ίδιο το Amazon δωρεάν, αν και απαγορεύεται διά ροπάλου η μεταπώληση ή η αναδιανομή. Σημειώστε πως η υπηρεσία βρίσκεται τυπικά σε beta περίοδο με το Amazon βέβαια να προσθέτει διαρκώς σέρβερ, θέλοντας να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.

Όσο για το αν μπορεί να πετύχει; Κατ’ αρχάς μιλάμε για μια δωρεάν μηχανή γραφικών, οπότε αν μη τι άλλο, θα υπάρξει ουκ ολίγος κόσμος που θα τη δοκιμάσει, έτσι, για να πειραματιστεί λίγο. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος που το Lumberyard «δένει» με το Twitch, ένα από τα πιο «καυτά» brand names στον χώρο του gaming, είναι τόσο θελκτικός που σίγουρα θα βρεθούν δημιουργοί οι οποίοι θα θελήσουν να τον εκμεταλλευτούν. Το τι θα μας προσφέρουν βέβαια, είναι μια άλλη ιστορία…