Στα Windows 10, ο Internet Explorer έχει δώσει τη θέση του στον νέο browser της Microsoft, τον Edge. Η… αλλαγή φρουράς αυτή βέβαια επέφερε και κάμποσες αλλαγές κυρίως στον τρόπο λειτουργίας του προεγκατεστημένου προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο των Windows. Ο Edge είναι αρκετά πιο φιλικός απέναντι στον χρήστη συγκριτικά με τον προκάτοχό του, όμως και πάλι διαφέρει αρκετά σε σχέση με το πώς συμπεριφέρονται οι Chrome και Firefox.

Αν λοιπόν δείτε πως ο Edge αργεί να ανταποκριθεί στο άνοιγμα των σελίδων, ακόμα και στην επεξεργασία των downloads, τότε ίσως να έχει έρθει η ώρα για έναν πρώτο… καθαρισμό. Ανοίξτε τα Settings του από το κουμπάκι με τις τρεις τελείες στα δεξιά και κατόπιν βρείτε το Clear browsing data. Εδώ θα πρέπει να επιλέξετε τα πάντα (ή κάνουμε καλό καθάρισμα ή δεν κάνουμε τίποτα), συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής Show more και αφού το κάνουμε, πατάμε το γκρι κουμπάκι που γράφει Clear κάτω-κάτω. Κάντε επανεκκίνηση στο σύστημά σας και ανοίξτε τον Edge και θα δείτε διαφορά στην εμπειρία χρήσης του –τουλάχιστον ως προς την ταχύτητα.

clear-edge-browser-1

Αν τώρα τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ή για τον οποιονδήποτε λόγο δεν είστε ευχαριστημένοι από τον browser της Microsoft, θυμηθείτε πως δεν μπορείτε να τον απεγκαταστήσετε έτσι απλά: ο Edge είναι κομμάτι των Windows, οπότε αν εξακολουθείτε π.χ. να βλέπετε κάποιο μήνυμα σφάλματος κατά τη χρήση του, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο System File Checker (sfc.exe) μήπως και έτσι καταφέρετε να λύσετε το πρόβλημα.

Αν και με τον παραπάνω τρόπο το πρόβλημα παραμένει, τότε μάλλον θα πρέπει να υιοθετήσετε πιο δραστικές μεθόδους. Πραγματοποιήστε ένα πλήρες backup των δεδομένων σας και πηγαίνετε στον φάκελο που σας παραθέτουμε ευθύς αμέσως:

C:\Users\%username\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe

clear-edge-browser-2

Διαγράψτε τα πάντα από μέσα. Κατόπιν κάντε δεξί «κλικ» στο μενού Έναρξη και επιλέξτε το Windows PowerShell (Admin). Αντιγράψτε την κάτωθι γραμμή κειμένου και πατήστε Enter:

Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml” -Verbose}

Αν όλα πήγαν καλά, τότε θα πρέπει να δείτε μια οθόνη που μοιάζει με αυτή στην εικόνα και την επόμενη φορά που θα τον τρέξετε, ο Edge θα πρέπει να έχει επανέλθει στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.