Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του Netflix από τη στιγμή που βρήκε τον δρόμο του και προς την πολύπαθη Ελλάδα, ήταν η παντελής απουσία υποστήριξης τοπικού περιεχομένου, το λεγόμενο localization”. Η δημοφιλής υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί με κάθε επισημότητα στη χώρα μας, μόνο που το έκανε δίχως να προσφέρει και υπότιτλους στη γλώσσα μας, ούτε για δείγμα! Αρκετοί ήταν εκείνοι που αποδοκίμασαν την κίνηση αυτή του Netflix, εντοπίζοντας και μία σημαντική τροχοπέδη στα όποια πλάνα ανάπτυξης μπορεί να είχαν οι άνθρωποί του για την ελληνική αγορά.

Δεν χρειάστηκε να περάσει όμως ούτε ενάμισης μήνας από τότε που το Netflix… πάτησε Ελλάδα, για να μάθει τις πρώτες του λέξεις στα Ελληνικά –και τι λέξεις! Το 1ο επεισόδιο του 2ου κύκλου της δημοφιλούς σειράς Better Call Saul, ήρθε με ελληνικούς υπότιτλους, πιάνοντας «στον ύπνο» το κοινό του Netflix και εκπλήσσοντας τους εν Ελλάδι συνδρομητές του. Να πρόκειται για μεμονωμένη κίνηση ή για την αρχή της… ελληνοποίησης (σε λογικά πλαίσια πάντα) της υπηρεσίας; Η λογική λέει πως οι άνθρωποι του Netflix θα δουν προσεκτικά τα «νούμερα» που θα γράψει συνολικά το περί ου ο λόγος επεισόδιο, ώστε να αξιολογήσουν κατά πόσο οι ελληνικοί υπότιτλοι συνέβαλαν στην αύξηση των προβολών.

netflix-greece-2

Πιθανότατα να ακολουθήσουν και άλλα… τεστ που σκοπό θα έχουν να δουν τι έχει να προσφέρει και η ίδια η ελληνική αγορά στο Netflix, σε περίπτωση που αυτό αρχίσει να της προσφέρει πρώτο υπότιτλους. Το μόνο βέβαιο είναι πως με τον ΟΤΕ να έχει μπει δυνατά στο παιχνίδι, όχι απλά προβάλλοντας αποκλειστικά την 4η σεζόν του πιο δυνατού χαρτιού του Netflix, του House of Cards, αλλά δημιουργώντας και ειδικό κανάλι (έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως είχε κάνει με τα James Bond), το Netflix θα θέλει σίγουρα να… υπενθυμίσει από πλευράς του πως είναι και αυτό εδώ. Αφού λοιπόν δεν είναι σε θέση λόγω των ισχυουσών συμφωνιών να αυξήσει τη γκάμα επιλογών που προσφέρει ως προς τις ταινίες και τα σήριαλ, γιατί λοιπόν να μην το κάνει με την προσθήκη ελληνικών υπότιτλων;

Άλλωστε το Netflix τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει σταδιακά να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τα στάνταρ των κατά τόπους αγορών, στις οποίες και επεκτάθηκε πρόσφατα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ουσιαστικά η πλατφόρμα τώρα μαθαίνει το νέο της κοινό, έχοντας εισπράξει το υπερπολύτιμο feedback του –δωρεάν- πρώτου μήνα. Το πώς θα το αξιοποιήσει, θα το μάθουμε λίαν συντόμως.