Ας πούμε ότι βρίσκεστε στον υπολογιστή και για κάποιο λόγο θέλετε να τραβήξετε μία screenshot: σαν αποδεικτικό πληρωμής, σαν σημείωση για κάτι ενδιαφέρον που είδατε, σαν προϊόν… εκβιασμού κάποιου φίλου ή ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Ο κλασσικός, παραδοσιακός τρόπος είναι πατώντας το Prt Sc (ήτοι Print Screen) ώστε η εικόνα να αντιγραφεί στο clipboard και κατόπιν paste” σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (Photoshop, GIMP, Ζωγραφική κλπ), σε ένα έγγραφο ή email, σε μια παρουσίαση κλπ. Ε, σήμερα σας έχουμε κάτι πολύ πιο λειτουργικό και άνετο: το Lightshot!

Το Lightshot, που λέτε, είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που εγκαθίσταται στο PC σας και τρέχει διαρκώς, από τη στιγμή που θα το ανοίξετε μέχρι την ώρα που θα το κλείσετε. Θεωρητικά μπορείτε να το ενεργοποιείτε όποτε το χρειάζεστε, όμως οι πόροι που καταναλώνει είναι τόσοι λίγοι που πραγματικά δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο. Για να λειτουργήσει δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο από πλευράς σας: ένα πάτημα του Prt Sc αρκεί προκειμένου να «σκουρύνει» η οθόνη και εσείς να επιλέξετε το κομμάτι που θέλετε να «φωτογραφήσετε»: αν θέλετε φυσικά να πάρετε screenshot ολόκληρης της εικόνας, μπορείτε να το κάνετε, όμως αν σας ενδιαφέρει ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της, το Lightshot έχει τη λύση –σαν να κάνατε “crop” μια οποιαδήποτε εικόνα!

lightshot-2

Μόλις πάρετε τη screenshot σας, στην κάτω δεξιά γωνία, ανοίγει ένα μενού σε δύο διαστάσεβις, προκειμένου να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε μαζί της: μπορείτε να την επεξεργαστείτε προσθέτοντας σημειώσεις, τραβώντας γραμμές, χαράζοντας πλαίσια και βελάκια και υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τμήματα. Από εκεί και πέρα, έχετε τη δυνατότητα να την εκτυπώσετε κατ’ ευθείαν, να την αντιγράψετε γενικώς, να αποθηκεύσετε τοπικά στον υπολογιστή σας ένα αντίγραφό της ή να… μεταβείτε online: οι τρεις τελευταίες επιλογές, γίνονται εξίσου εύκολα με τις υπόλοιπες (ένα κουμπί πατάτε) όμως έχουν άλλη γλύκα, αφού σας δίνουν την ευκαιρία να μοιραστείτε τη screenshot σας μέσω social media, να την ανεβάσετε σε hosting υπηρεσία και να αναζητήσετε παρόμοιες με αυτή εικόνες στο Google!

Όχι κι άσχημα για κάτι που θα κατέβει δωρεάν στο PC σας και θα λειτουργήσει καταναλώνοντας σχεδόν μηδενικούς πόρους, έτσι;