Τον Ιανουάριο, το καταναλωτικό κοινό είχε αντιδράσει όταν η Oculus ανακοίνωνε πως η τιμή του Rift, του πολυαναμενόμενου VR headset της, είχε πλέον οριστικοποιηθεί στα $599/699€. Πολλοί θεώρησαν την τιμή αυτή ακριβή, έχοντας κατά νου τις εξαγγελίες του ιδρυτή της εταιρείας, Λάκι Πάλμερ, σύμφωνα με τις οποίες ο στόχος για το Rift ήταν να στοιχίζει κάτω από τα $300. Αν λοιπόν κάποιοι… γκρίνιαξαν για τα $600 του headset, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα κάνουν τώρα που η Oculus ανακοίνωσε μια σειρά από VR-ready” PC τα οποία θα διατεθούν σε πρώτη φάση στις ΗΠΑ πακέτο με το Rift και τα διάφορα παρελκόμενά του.

Από τις 16 του μήνα λοιπόν (χθες), οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προπαραγγέλνουν τους υπολογιστές αυτούς, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα $1.499 και φτάνουν μέχρι τα $3.150. Για να έχετε μια εικόνα, τα μικρότερα συστήματα αποτελούνται από επεξεργαστή Core i5, 8 GB DDR4, σκληρό 1 TB και κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 970, την ώρα που τα ακριβότερα (υλοποιήσεις του Area 51 της Alienware) έρχονται με Core i7, 16 GB DDR4, SSD και HDD σκληρούς και κάρτα NVIDIA GeForce 980. Στις προαναφερθείσες τιμές (οι οποίες ισχύουν για την αμερικάνικη αγορά αφού για την ώρα δεν έχει γίνει καν γνωστό αν τα συγκεκριμένα “bundles” θα διατεθούν και στην Ευρώπη) συμπεριλαμβάνονται εκτός των ίδιων των υπολογιστών, το Oculus Rift και τα απαραίτητα συνοδευτικά αξεσουάρ του (μικρόφωνο, ακουστικά, τηλεχειριστήριο και ασύρματο χειριστήριο Xbox One).

oculus-rift-pc-2

Πρακτικά λοιπόν, το «κοστούμι» για κάποιον που θέλει να ζήσει μία πλήρη εμπειρία VR, θα ξεπεράσει το 1,5 χιλιάρικο, εκτός κι αν διαθέτει ήδη σύστημα της προκοπής, ανάλογων ή αντίστοιχων τεχνικών χαρακτηριστικών –οπότε εν τοιαύτη περιπτώσει θα χρειαστεί να προμηθευτεί μόνο το headset. Εννοείται βέβαια πως δεν είναι ανάγκη να προτιμήσει κανείς τις λύσεις που συστήνει η Oculus για να απολαύσει όσα έχει να του προσφέρει το Rift αφού μπορεί να «στήσει» το δικό του σύστημα, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα υποσυστήματα. Βέβαια με το κόστος του headset να είναι στα 700€, πρακτικά θα πρέπει να κάνει ό,τι κάνει με μόλις 700-800€ και δίχως να υπολογίζουμε τα μεταφορικά.

Το VR μπορεί να είναι ενδιαφέρον, μπορεί να πλασάρεται απ’ όλους σαν το μέλλον, όμως είναι ένα νέο τεχνολογικό προϊόν, κόνσεπτ και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι λεγόμενοι early adopters” θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά στο χέρι στην τσέπη. Αν σκέφτεστε να γίνετε ένας εξ αυτών, βάλτε τα κάτω, αναλογιστείτε αν αξίζει τον κόπο και τα χρήματα και μόνο αν συμφωνήσετε με… τον εαυτό σας προχωρήστε –σε διαφορετική περίπτωση η υπομονή είναι η καλύτερη λύση.