Ένα ιδιαίτερα… ενδιαφέρον, όσο και επικίνδυνο bug που απειλεί την υγεία του πολύτιμου και αγαπημένου σας iPhone, έκανε την εμφάνισή του, μονοπωλώντας το διαδικτυακό ενδιαφέρον τα τελευταία 24ωρα. Όπως όλοι οι κάτοχοι smartphone γνωρίζουν, τέτοιες «έξυπνες» συσκευές είναι σε θέση να συγχρονίζονται αυτόματα με την παγκόσμια ώρα, δίχως εκείνοι να πρέπει να κάνουν το παραμικρό. Φυσικά για παν ενδεχόμενο, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα χειροκίνητης προσαρμογής ημερομηνίας και ώρας και εδώ είναι που το πράγμα περιπλέκεται.

Αν λοιπόν ορίσετε για ημερομηνία την 1/1/1970 στο iPhone σας, τότε επανεκκινώντας το αυτό θα μείνει κολλημένο στη λευκή οθόνη με το λογότυπο της Apple, χωρίς να είναι σε θέση να κάνει οτιδήποτε άλλο! Χρήστες που είχαν τη… φαεινή ιδέα να το δοκιμάσουν, κατέληξαν σε κάποιο Apple Store όπου και εν τέλει βρήκαν τη λύση –χρειάστηκε να αφαιρεθεί φυσικά η μπαταρία από την υπόλοιπη συσκευή και να τοποθετηθεί εκ νέου. Το πρόβλημα, έχει να κάνει με τη λεγόμενη «ώρα Unix» η οποία και ξεκινά από την 1/1/1970 στις 00:00 UTC (ώρα Γκρίνουιτς), κάτι που σημαίνει πως οποιαδήποτε ώρα πριν από αυτή, μεταφράζεται από τους 64-bit επεξεργαστές των τελευταίων iPhone ως αρνητική με αποτέλεσμα να δημιουργείται όλο αυτό το… μπέρδεμα –υπάρχει κάμποσο τεχνικό background στην υπόθεση αλλά δεν υπάρχει λόγος να υπεισερχόμαστε σε λεπτομέρειες.

Λογικά στην περίπτωση που το iPhone σας είναι ρυθμισμένο σε ζώνη ώρας μετά το UTC (η Αθήνα και η Ελλάδα π.χ. είναι στη UTC +02:00) δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε πρόβλημα, ωστόσο καλό θα ήταν να μην το δοκιμάσετε: ορισμένοι… τολμηροί πάντως που είχαν τα iPhone τους σε ασιατικές ζώνες ώρας δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα. Το εν λόγω bug αφορά τα iPhone 5s/6/6s/6 Plus/6s Plus, iPad mini 3/mini 4/Air 2 και iPod touch 6ης γενιάς με λειτουργικό iOS 8 ή νεότερο. Μένει να δούμε αν με την κυκλοφορία της έκδοσης 9.3 του OS της Apple, το εν λόγω bug θα έχει εξαλειφθεί.