Πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το Excel για οικονομικούς λόγους: από την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού, μέχρι τον έλεγχο των οικονομικών του νοικοκυριού τους. Για όσους βέβαια «παίζουν μπάλα» σοβαρά, τουτέστιν σε περισσότερες από μία νομισματικές μονάδες (π.χ. ευρώ, δολάρια, λίρες, γιεν κλπ), είναι απαραίτητη η διάκριση των τελευταίων προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις. Θέλετε να δούμε πως το Excel αφ’ ενός θα προσθέσει σε ένα κελί το σύμβολο της αρεσκείας σας και αφ’ ετέρου θα μετατρέψει την τιμή του στο νόμισμα που προτιμάτε;

excel-currency-2

Αλλάζοντας το σύμβολο

Σε πρώτη φάση, επιλέξτε τα κελιά που θέλετε να τροποποιήσετε. Φροντίστε ώστε το format τους να είναι Currency (Νομισματική) και όχι Text, General ή κάτι άλλο. Μόλις το κάνετε αυτό, θα δείτε πως στα επιλεγμένα κελιά θα προστεθεί το προεπιλεγμένο σύμβολο (€, £ ή $, ανάλογα με την τοποθεσία/χώρα που έχετε επιλέξει για το σύστημά σας). Για να αλλάξετε τώρα τη νομισματική μονάδα, αρκεί να πατήσετε πάνω στο σύμβολο πλάι στη λέξη Number (Αριθμός) από το μενού (στο tab Home/Κεντρική). Στο popup που θα εμφανιστεί, θα δείτε πρώτο-πρώτο το σύμβολο που χρησιμοποιείται στα κελιά. Ε, δεν έχετε παρά να το αλλάξετε και είστε έτοιμοι!

Από την ίδια οθόνη μπορείτε να τροποποιήσετε το πλήθος των δεκαδικών αριθμών που θα εμφανίζονται σε κάθε κελί όπως επίσης και τον τρόπο με τον οποίο θα απεικονίζονται οι αρνητικοί αριθμοί.

excel-currency-3

Διαφορετικά νομίσματα

Αν λοιπόν σε ένα κελί έχετε ευρώ και σε ένα άλλο έχετε δολάρια, μη νομίζετε πως το Excel θα φροντίσει από μόνο του να κάνει τη μετατροπή του ενός ή του άλλου νομίσματος ώστε να σας δώσει ένα ορθό αποτέλεσμα. Μπορείτε όμως να την κάνετε οι ίδιοι! Αρκεί να εισάγετε κάπου στο αρχείο σας τις ισοτιμίες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και να πολλαπλασιάσετε το περιεχόμενο ενός κελιού με την ισοτιμία του νομίσματος στο οποίο θέλετε να το μετατρέψετε. Θεωρητικά θα μπορούσατε να ορίσετε τις ισοτιμίες να εισάγονται αυτόματα από κάποια βάση δεδομένων online στο αρχείο σας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει με χρήση queries όμως συνιστά μια αρκετά σύνθετη διαδικασία που συστήνεται μόνο στους προχωρημένους χρήστες.