Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ουδείς έχει ασχοληθεί εις βάθος με το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή. Αν μιλάμε για laptop τότε άπαντες χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο, ενώ αν πρόκειται για desktop, μια θύρα USB αρκεί για να συνδέσει κανείς αυτό της επιλογής του. Ας υποθέσουμε όμως ότι ενώ δουλεύετε στο laptop σας, κάτι κομπλάρει στο Excel με αποτέλεσμα να χρειάζεται να πατήσετε το Scroll Lock. Πού θα το βρείτε ακριβώς στο πληκτρολόγιό σας;

Εδώ λοιπόν είναι που θα βρείτε ιδιαίτερα χρήσιμη μία από τις λιγότερο προβεβλημένες λειτουργίες των Windows: το Πληκτρολόγιο οθόνης ή On-Screen Keyboard! Ουσιαστικά τα Windows σας προβάλλουν ένα πληκτρολόγιο στο κάτω μέρος της οθόνης του υπολογιστή σας και εσείς μπορείτε να πατάτε ένα-ένα τα κουμπιά του, είτε με το mouse, είτε αγγίζοντας απ’ ευθείας την οθόνη σας αν αυτή είναι αφής. Σημειώστε ότι με τον τρόπο αυτό ακυρώνετε κάθε keylogger, κακόβουλο πρόγραμμα δηλαδή που σκοπό έχει να παρακολουθεί ποια πλήκτρα πατάτε και με ποια σειρά ώστε να υποκλέψει τους κωδικούς σας!

Πώς θα ενεργοποιήσετε όμως το Πληκτρολόγιο οθόνης;

Windows 7

Πηγαίνετε στο μενού Έναρξη, στο All Programs (Όλα τα προγράμματα), από εκεί στα Accessories, στο Ease of Access (Διευκόλυνση πρόσβασης) και βρείτε το On-Screen Keyboard (Πληκτρολόγιο οθόνης). Πατήστε το και είστε έτοιμοι. Για να μη χρειάζεται μάλιστα να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να κάνετε δεξί «κλικ» στο εικονίδιό του στη μπάρα εργασίας και να το «καρφιτσώσετε» εκεί.

windows-keyboard-2

Windows 8 & 8.1

Θα κάνετε δεξί «κλικ» στη μπάρα εργασίας, θα επιλέξετε το Toolbars (Γραμμές εργαλείων) και θα πατήσετε πάνω στο Touch Keyboard (Πληκτρολόγιο αφής). Μόλις το κάνετε, θα δείτε πως πλάι στις ειδοποιήσεις στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης σας θα εμφανιστεί ένα πληκτρολόγιο. Δεν έχετε παρά να το πατήσετε και… voila!

windows-keyboard-3

Windows 10

Θα πρέπει να κάνετε δεξί «κλικ» στη μπάρα εργασίας και να φροντίσετε η επιλογή Show touch keyboard button (Εμφάνιση πλήκτρου πληκτρολογίου αφής) να είναι ενεργοποιημένη. Μία σχετική ένδειξη θα εμφανιστεί στις ειδοποιήσεις σας, στην κάτω δεξιά γωνία της μπάρας εργασίας. Δεν χρειάζεται παρά ένα πάτημά του και το πληκτρολόγιο των Windows θα εμφανιστεί στην οθόνη σας.

windows-keyboard-4