Και όμως οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Οι ΟΤΕ, Byte και Satways θα συμβάλλουν με τον τρόπο τους στο έργο της Πυροσβεστικής.

Την υλοποίηση έργου πληροφορικής, που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανέλαβε η Ένωση Εταιρειών ΟΤΕ, Byte και Satways για λογαριασμό της Πυροσβεστικής και της ΚτΠ ΑΕ ως Αναθέτουσας Αρχής. Με την εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων στο Κέντρο Επιχειρήσεών του, το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει τη δυνατότητα να συντονίζει τις πυροσβεστικές μονάδες, τόσο πριν όσο και μετά την εκδήλωση ενός περιστατικού και ταυτόχρονα να παρέχει άμεση και διαρκή ενημέρωση στους πολίτες, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να συλλέγει και να αναλύει γεωγραφικά δεδομένα, που θα λαμβάνει από τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, ή ακόμα και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Με αυτόν τον τρόπο οι μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση, μέσω smartphones, tablets και PND (Personal Navigation Device) σε κρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές σε εξέλιξη και τα μέσα που είναι κοντινότερα στην εστία, για τον καλύτερο συντονισμό του έργου της κατάσβεσης.

2e6cab59ad40d4482d9857e8ca88d4ff_XL

Πέρα από την βέλτιστη αξιοποίηση των εναέριων και επίγειων πόρων της, η Πυροσβεστική με το έργο αυτό θα αποκτήσει και ένα νέο σύστημα ενημέρωσης για το κοινό. Μέσω αυτού, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από μια νέα διαδικτυακή πύλη και να λαμβάνουν, με SMS ή e-mail, ειδοποιήσεις και οδηγίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια πυρκαγιά.

Η υλοποίηση του έργου έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ώστε να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν από τη μεθεπόμενη αντιπυρική περίοδο.