Λίγες μέρες πριν είδαμε πώς ακριβώς μπορείτε να προσθέσετε add-ons, extras, πρόσθετα τέλος πάντων στον browser σας. Καλά μέχρι εδώ. Τι γίνεται όμως αν αποφασίσετε πως κάποιο απ’ αυτά δεν σας κάνει και θελήσετε να το… στείλετε από ‘κει που σας ήρθε; Τι θα λέγατε να βλέπαμε και πώς θα το απεγκαταστήσετε; H διαδικασία της απεγκατάστασης είναι παραδοσιακά ευκολότερη απ’ αυτή της εγκατάστασης καθώς δεν εμπεριέχει ούτε την αναζήτηση, ούτε τίποτα: ένα κουμπί πατάτε και τελειώσατε –η δυσκολία είναι να βρείτε αυτό το κουμπί!

Chrome

Στον Chrome λοιπόν θα πατήσετε το πλήκτρο με τις τρεις οριζόντιες γραμμές δεξιά, θα επιλέξετε το Περισσότερα εργαλεία και κατόπιν το Επεκτάσεις. Εναλλακτικά μπορείτε στη γραμμή διευθύνσεων να γράψετε chrome://extensions και θα μεταφερθείτε στη σελίδα που αναγράφονται οι εγκατεστημένες επεκτάσεις του browser σας. Για να διαγράψετε κάποια απ’ αυτές, επιλέξτε το εικονίδιο με τον κάδο απορριμμάτων στα δεξιά της οθόνης. Αποεπιλέγοντας το Ενεργή, θα απενεργοποιήσετε μία επέκταση, χωρίς όμως να την απεγκαταστήσετε κιόλας.

browser-extensions-2

Firefox

Στον Firefox θα πατήσετε επίσης το πλήκτρο με τις τρεις οριζόντιες γραμμές στα δεξιά, κατόπιν την επιλογή Add-ons (αυτή με το εικονίδιο κομματιού παζλ) και στη σελίδα που σας ανοίγει, βεβαιωθείτε πως έχετε διαλέξει τις Επεκτάσεις (2η επιλογή από πάνω –οι υπόλοιπες αφορούν τα themes, τυχόν plug-ins και λοιπά “social services”). Με δεξί «κλικ» σε καθένα από αυτά, είτε το απεγκαθιστάτε εντελώς, είτε το απενεργοποιείτε. Σημειώστε πως αν ένα add-on έχει εγκατασταθεί μέσω τρίτου προγράμματος, τότε θα πρέπει να απεγκαταστήσετε αυτό το πρόγραμμα για να φύγει και το πρώτο –θα μπορούσατε θεωρητικά να το κάνετε χειροκίνητα αλλά δεν σας το συνιστούμε. Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να το απενεργοποιήσετε σε πρώτη φάση.

browser-extensions-3

Safari

Στον Safari, πατήστε την επιλογή Safari από την επάνω οριζόντια μπάρα μενού και κατόπιν επιλέξτε το Preferences. Στο παράθυρο που ανοίγει, διαλέξτε το Extensions για να δείτε μια λίστα με τα εγκατεστημένα πρόσθετά σας. Τώρα που τα βλέπετε όλα λοιπόν, πατήστε είτε το Uninstall για να απεγκαταστήσετε ένα, είτε το Enable για να το απενεργοποιήσετε –εφ’ όσον φυσικά είναι ήδη ενεργοποιημένο.

browser-extensions-4

Opera

Παρεμφερής με τον Safari η διαδικασία απεγκατάστασης add-on και στον Opera. Από το μενού Opera επιλέγετε το Extensions και από εκεί το Extensions manager. Εδώ που λέτε, βλέπετε όλα τα εγκατεστημένα σας add-ons. Δεν έχετε παρά να πατήσετε το X στην πάνω δεξιά γωνία του καθενός για να το αφαιρέσετε από τον browser σας –με το Disable το απενεργοποιείτε απλώς. Σημειώστε πως δεν απαιτείται επανεκκίνηση του Opera.

browser-extensions-5