Εσείς πώς δουλεύετε; Όχι, δεν αναφερόμαστε στη στάση του σώματός σας ή τις κινήσεις σας αλλά τη μουσική υπόκρουση υπό την οποία περνάτε τον χρόνο σας στο γραφείο. Αν η διεύθυνση της εταιρείας στην οποία εργάζεστε, επιτρέπει φυσικά τη χρήση ακουστικών/hands-free (εκτός και αν διαθέτετε δικό σας, κλειστό χώρο, οπότε χρησιμοποιήστε τα ηχεία), εκμεταλλευτείτε το και τονώστε την παραγωγικότητά σας με μουσικά κομμάτια της αρεσκείας σας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ενδείκνυται ό,τι κι ό,τι. Όχι, όσο κι αν σεβόμαστε τη διαδρομή και το πολιτιστικό έργο του Βασίλη Καρρά, η ακρόαση των ασμάτων του στις εννιάμισι το πρωί δεν θα σας βοηθήσει ούτε παραγωγικότεροι να γίνετε, ούτε μια ώρα αρχύτερα να τελειώσετε. Λίγο πιο πάνω αναφερόμασταν στο περίφημο Mozart effect”, τη βελτίωση της παραγωγικότητας/αποδοτικότητας κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών που ανήκουν στην κατηγορία της χωροχρονικής συλλογιστικής (spatial-temporal reasoning), όταν αυτές εκτελούνται υπό τους ήχους του Μότσαρτ.

music-for-work-2

Οι περισσότεροι εργοδότες, διευθυντές και προϊστάμενοι, ενθαρρύνονται να επιτρέπουν στους υφισταμένους και τους υπαλλήλους τους να χρησιμοποιούν τη δικιά τους playlist στον χώρο εργασίας, βελτιώνοντας έτσι άκοπα τις συνθήκες υπό τις οποίες εκείνοι καλούνται να δουλέψουν. Αν λοιπόν κι ο δικός σας ανήκει σε αυτή τη… συνομοταξία, αδράξτε την ευκαιρία και δημιουργήστε τη δικιά σας λίστα αναπαραγωγής, είτε στο YouTube (ή παρεμφερή υπηρεσία), είτε στο Spotify/Apple Music –κάτι που θα σας επιτρέψει να την ακούσετε και από το smartphone σας, αν π.χ. δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα στον υπολογιστή.

Επιλέξτε κομμάτια χωρίς στίχους καθώς αυτοί είναι που σας αποσπούν κυρίως. Προτιμήστε είδη κοντά στη τζαζ, την κλασσική μουσική, τη σόουλ και τη ντάμπστεπ, ανάλογα και τα γούστα σας (άλλοι π.χ. μπορεί να θέλετε να κινηθείτε προς φανκ μονοπάτια και άλλοι προς πιο ροκ). Φροντίστε να έχει μεγάλη διάρκεια, αν και στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε YouTube, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε καθώς μπορείτε να βασιστείτε και στις προτάσεις του δικτύου. Σε περίπτωση, τέλος, που η αναπαραγωγή γίνει από το smartphone σας, ψάξτε προηγουμένως για Wi-Fi ώστε να συνδεθείτε εκεί, ειδάλλως τα δεδομένα σας θα περάσουν… δύσκολες ώρες!