Καλοί, χρυσοί οι browsers που χρησιμοποιούμε όμως πάντα θα έχουν τη δυνατότητα να μας προσφέρουν περισσότερα –φτάνει να καταφέρουμε να τους τα… ζητήσουμε! Για τον λόγο αυτό, οι δημοφιλέστεροι browsers υποστηρίζουν τα λεγόμενα «πρόσθετα». Extensions, add-ons ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τα, πρόκειται για έξτρα, downloadable και τις περισσότερες περιπτώσεις δωρεάν αρχεία που εγκαθίστανται «πάνω» στον browser σας, προσθέτοντάς του επιπρόσθετες λειτουργίες και δυνατότητες.

Πού όμως θα τα βρείτε αυτά τα εξτραδάκια και πώς θα τα εγκαταστήσετε. Αρχικά, μπορείτε να τα εντοπίσετε εφ’ όσον έχετε το απ’ ευθείας link προς αυτά. Αυτό όμως θα συμβεί δύσκολα και όχι επειδή τέτοια links δεν κυκλοφορούν αλλά διότι τις περισσότερες φορές θα οδηγηθείτε σε κάποιο πρόσθετο ψάχνοντας να καλύψετε επί τόπου κάποια ανάγκη που σας παρουσιάστηκε εκείνη τη στιγμή. Οι μεγάλοι browsers διαθέτουν ειδικό μενού, μέσω του οποίου μπορείτε να ψάξετε, να κατεβάσετε και να ενεργοποιήσετε πρόσθετα.

pimp-your-browser-2

Στον Chrome, ας πούμε, θα πάτε στο μενού δεξιά (το κουμπί με τις τρεις οριζόντιες γραμμές), θα πατήσετε στο Περισσότερα εργαλεία και κατόπιν στο Επεκτάσεις. Θα μεταφερθείτε σε ένα νέο παράθυρο στο οποίο μπορείτε να δείτε τις εγκατεστημένες σας επεκτάσεις (τα πρόσθετα που λέγαμε πιο πριν). Από εδώ θα ενεργοποιήσετε όσες θέλετε (μπορείτε να διαθέτετε κάποιες εγκατεστημένες μεν, απενεργοποιημένες δε) και κάτω-κάτω, από τον σύνδεσμο Αποκτήστε περισσότερες επεκτάσεις θα βρείτε κι άλλες –απλά ψάχνετε για ό,τι σας ενδιαφέρει, διαβάζετε τι κάνουν τα προτεινόμενα extras (δώστε βάση στα σχόλια και τις βαθμολογίες χρηστών) και τα κατεβάζετε –με την απαραίτητη προσοχή πάντα.

Στον Firefox, πατάτε στο κουμπί με τις τρεις οριζόντιες γραμμές δεξιά και από το μενού που εμφανίζεται, επιλέγετε το Add-ons –το πλήκτρο με το εικονίδιο κομματιού παζλ. Μεταφέρεστε σε ένα νέο μενού, μέσω του οποίου μπορείτε να δείτε τόσο τις επεκτάσεις, όσο και τις πρόσθετες λειτουργίες του Firefox (στις δεύτερες συγκαταλέγονται codecs, εργαλεία Java, λοιπές τεχνολογίες κ.α.) με τις πρώτες να είναι αυτές που σας ενδιαφέρουν. Από το Λήψη περισσότερων προσθέτων κατεβάζετε κι άλλες αφού πρώτα ψάξετε αυτές που σας ενδιαφέρουν ή ακολουθώντας τις επιλογές της κοινότητας Mozilla ενώ και πάλι πίσω στο tab Επεκτάσεις, απεγκαθιστάτε ή απενεργοποιείτε όποιες εν τέλει δεν σας κάνουν.

pimp-your-browser-3

Σημειώστε πως τα προαναφερθέντα… εξτραδάκια συναντώνται σε Chrome και Firefox διότι οι δυο τους συνιστούν browsers ανοιχτού κώδικα. Η Microsoft ας πούμε δεν ενθάρρυνε την ανάπτυξη και τη χρήση τέτοιων προσθέτων στον Internet Explorer, πολιτική που έχει υιοθετήσει και στον Edge.