Αν ετοιμάζεστε να αποκτήσετε το δικό σας, πανίσχυρο desktop σύστημα, είτε το πάρετε έτοιμο, είτε το «χτίσετε» κομμάτι-κομμάτι, θα παρατηρήσετε πως οι επιλογές σας στις μνήμες είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Αιτία, η παράλληλη κυκλοφορία DDR3 και DDR4, δύο διαφορετικών τύπων (γενιών, ορθότερα) μνημών RAM: οι πρώτες είναι παλιότερες και φθηνότερες, ενώ οι δεύτερες σαφώς πιο καινούριες και συνάμα ισχυρότερες. Αξίζουν όμως τα ανώτερα χαρακτηριστικά τους το αυξημένο αντίτιμο που θα κληθείτε να πληρώσετε για να τις κάνετε δικές σας;

ram-2

Οι διαφορές

Το πρότυπο DDR3 χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα για περίπου μια οκταετία, πριν εμφανιστεί ο διάδοχός του, το DDR4. Η βασική τους διαφορά έχει να κάνει με τους χρονισμούς τους, τις συχνότητές τους δηλαδή: αυτές του DDR3 περιορίζονταν σε τέσσερις διαφορετικές επιλογές (1333, 1600, 1866 και 2133 MHz) την ώρα που αυτές του DDR4 όχι απλά υποστηρίζουν περισσότερες εναλλακτικές αλλά προσφέρουν και υψηλότερες τιμές –χαρακτηριστικά παραδείγματα οι προτάσεις της G.Skill στα 3000 και 4266 MHz! Από εκεί και πέρα, το πρότυπο DDR4 επιτρέπει στους χρήστες τη χρήση ακόμα περισσότερης μνήμης στα συστήματά τους: από τα 128 GB της DDR3 περάσαμε στα 512 GB, έστω κι αν δεν έχει βρεθεί υπολογιστής με αυτή την εξωφρενική ποσότητα RAM.

Συν τοις άλλοις, οι DDR4 παρουσιάζουν και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας αφού εν αντιθέσει με εκείνες του προηγούμενου προτύπου που λειτουργούσαν στα 1,5 V (οι υπερχρονισμένες μνήμες έφταναν ακόμα και τα 1,975 V!), οι νεότερες ξεκίνησαν από τα 1,2 V για να πέσουν ακόμα και στο 1,05 V, ξεπερνώντας ακόμα και τις DDR3L που είχαν εμφανιστεί ενδιάμεσα στις δύο γενιές (το “L” σημαίνει Low voltage, ήτοι χαμηλή τάση).

ram-3

Ποιοι ωφελούνται;

Φυσικά δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι σε κάθε δοκιμή που έχει διενεργηθεί, οι DDR4 τα έχουν καταφέρει καλύτερα από τις DDR3 σε θέματα απόδοσης, ωστόσο αυτό που πρέπει να έχει καθείς κατά νου, είναι το αν οι εφαρμογές ή τα παιχνίδια που πρόκειται να παίξει στο PC του, εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα του νέου προτύπου. Δυστυχώς σε θέματα gaming οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες που να δικαιολογούν την αγορά DDR4, εκτός κι αν διαθέτετε το απαραίτητο «παραδάκι» και δεν έχετε πρόβλημα να επενδύσετε στο –πολύ- μέλλον. Αντίθετα, εκείνοι που δουλεύουν με προγράμματα φύσει απαιτητικά (AutoCAD, Photoshop, Premiere κλπ), θα κερδίσουν πολλά από τους μικρότερους χρόνους απόκρισης (το λεγόμενο “latency”) των DDR4.

Και από τιμή;

Αν φοβάστε ότι πιθανή επένδυση στο νέο πρότυπο συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος, σφάλλετε! Οι τιμές πώλησης των μνημών DDR4 είναι ελάχιστα υψηλότερες σε σχέση με εκείνες των αντίστοιχων DDR3. Ενδεικτικά τα 8 GB Corsair Vengeance DDR3 στα 1600 MHz στοιχίζουν 55,90€, τη στιγμή που τα 8 GB Corsair Vengeance DDR4 στα 2400 MHz τιμώνται μόλις περί τα 66,90€. Όπως βλέπετε κι οι ίδιοι, οι διαφορές είναι εξαιρετικά μικρές, οπότε αν μη τι άλλο, το κόστος είναι κάτι που δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει: αν η DDR4 έχει όντως κάτι να προσφέρει στο PC, τη δουλειά ή την καθημερινότητά σας, εμπιστευτείτε τη!