Όταν ξεκινάτε τη διαμόρφωση (το format” που λέγαμε μικροί…) ενός εξωτερικού δίσκου, είτε πρόκειται για USB stick, είτε για εξωτερικό σκληρό, τα Windows σας ρωτούν τι σύστημα αρχείων θέλετε να επιλέξετε. Μάλιστα χρησιμοποιούν κάτι λέξεις γραμμένες με κεφαλαία που νόημα δεν βγάζουν: FAT, FAT32, NTFS, exFAT… Μα τι είναι όλα αυτά τέλος πάντων;!

Το σύστημα αρχείων, το file system”, έχει να κάνει ας πούμε με τη διαρρύθμιση του δίσκου. Σαν να θέλετε να χτίσετε ένα σπίτι 100 τ.μ. και ο αρχιτέκτονας να σας ρωτά αν το θέλετε μονοκατοικία, μεζονέτα, διαμέρισμα ή λοφτ. Μπορεί η επιλογή συστήματος αρχείων να μην σας επηρεάζει άμεσα, φαινομενικά, όμως τα φαινόμενα απατούν, γι’ αυτό δώστε μεγάλη προσοχή!

FAT32

Το FAT32 είναι το παλαιότερο σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται επί του παρόντος. Πόσο παλιό; Ίσαμε 20 χρόνια, αφού για πρώτη φορά το συναντήσαμε στα Windows 95! Τα περισσότερα USB sticks έρχονται διαμορφωμένα με αυτό το σύστημα αρχείων ώστε να παίζουν σε κάθε συσκευή, ωστόσο καλό θα ήταν να τα διαμορφώσετε εκ νέου στο NTFS τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να αποφύγετε άλλα προβλήματα μελλοντικά. Συν τοις άλλοις, υποστηρίζουν αρχεία έως και 4 GB έκαστο.

post-39730-0-77937600-1352980405

NTFS

Το αγαπημένο σύστημα αρχείων των Windows: με την εγκατάστασή τους διαμορφώνουν τον δίσκο σας βάσει αυτού. Αν και το NTFS διαβάζεται από όλα τα λειτουργικά, Linux και Mac δεν επιτρέπουν την εγγραφή δεδομένων παρά μόνο την ανάγνωσή τους –φανταστείτε ότι το ίδιο συμβαίνει μέχρι και με το Xbox 360! Αν σας ενδιαφέρει το backup ή η μεταφορά δεδομένων μεταξύ υπολογιστών με Windows XP ή μεταγενέστερα, το NTFS είναι ό,τι πρέπει.

exFAT

Σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει τη χρυσή τομή μεταξύ FAT32 και NTFS, συνδυάζοντας την ελαφρότητα του πρώτου με τη λειτουργικότητα του δεύτερου. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μέση και ως συνήθως καλύτερη λύση αφού είναι συμβατό με πληθώρα συσκευών –βιντεοκάμερες και κονσόλες προηγ. γενιάς πάντως εξακολουθούν να μην το «βλέπουν». Δουλεύει με κάθε έκδοση των Windows και είναι τέλειο για κάθε χρήση, φτάνει να το υποστηρίζουν οι συσκευές για τις οποίες το προορίζετε.